HABER

Sıkı maliye politikasından taviz yok

Brüksel (AA)- AB Komisyonu Türkiye ekonomisine ilişkin iyimser beklentilerin, önümüzdeki 2 yıla ilişkin tahmin döneminde de korunacağını belirtirken, ihracat ve turizmdeki artışın sürdürülmesi, sıkı maliye politikasından taviz verilmemesi gerektiği uyarılarında bulundu.

Gelecek iki yıla ilişkin olarak 2006 Bahar Ekonomik Tahminler Raporu'nu yayımlayan AB Komisyonu, 2004 ve 2005 yıllarında Türkiye'nin büyüme kaynaklarını daha iyi dengeleyerek ekonomik istikrarını koruduğunu bildirdi.

Özel sektörün güçlü yatırımları ve tüketim harcamalarının canlanmasıyla Türkiye'nin geçen yıl yüzde 7,5'lik büyüme yakaladığı hatırlatılan raporda, bu yılın ilk aylarına ait sanayi üretim ve kapasite kullanım oranları gibi verilerin, hızlı büyümenin sürdüğünü gösterdiği kaydedildi.

AB Komisyonu raporunda enflasyonda güçlü YTL'nin yardımyla Türkiye'nin geçen yıl yüzde 8 hedefini geride bıraktığı, bir süre hareketsiz kalan istihdamın da 2004 yılı ortasından itibaren artışa geçtiği ifade edildi.

Raporda, cari açıktaki artışa da dikkat çekilirken, bunda en önemli faktörler olarak iç tüketimin hızlanmasının ve YTL'nin değerli olması gösterildi.
Türkiye ekonomisindeki iyimserliğin önümüzdeki 2 yılda da korunacağı belirtilen raporda, "ihracat ve turizmdeki artışın sürdürülmesi ile sıkı maliye politikasından taviz verilmemesine" dikkat çekildi.

Yatırım ortamının iyileştiği ifade edilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

"2006 ve 2007 yıllarında gayri safi yurtiçi hasıladaki artışın yüzde 5,5-6 aralığında gerçekleşmesi beklenmektedir. Büyüme daha çok iç tüketimle dengelenirken, özel sektör yatırımlarındaki artış büyüme oranını geride bırakacaktır. Gerileyen enflasyon harcanabilir geliri destekleyecek, tüketici harcamaları 2006 ve 2007 yıllarında yüzde 5 seviyesinin üzerinde artacaktır."

2007 yılında Türkiye'nin gündeminde Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler bulunduğu hatırlatılan raporda, seçim yılı olması nedeniyle kamu harcamalarının önemli ölçüde etkilenebileceği vurgulandı.

"Enflasyon, güçlü olasılıkla düşüşünü sürdürecek. Bu kapsamda mali disiplin, Merkez Bankası'nın enflasyon hedefinin güvenilirliğini artırması ve YTL'nin gücü önemli faktörler" denilen raporda, enflasyon için en önemli iki tehdit olarak, petrol fiyatlarının rekor seviyelerde bulunması ve hizmet sektörü fiyat endeksinin oynaklığı
gösterildi.

Raporda, işsizlik oranının yüzde 10 civarında seyredeceği tahmin edildi.

Kamu sektöründeki mali dengesizliklerin önümüzdeki 2 yılda geriletileceği belirtilen raporda, 2007 yılında kamunun genel bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 1'in altına düşürülmesi bekleniyor. Bu kapsamda kamu finansmanı reformlarıyla Türkiye'nin vergi tabanını genişleteceği ve daha etkin vergi
toplayacağı umuluyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler