HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sınavı kazanmak, amaç olmamalı

Prof. Dr. Acar Baltaş, ÖSS'de derece yapmanın, sınav kazanmanın araç olması gerektiğini belirterek, amaç olduğu taktirde mutsuzlukların baş gösterdiğini söyledi.

Sınavı kazanmak, amaç olmamalı

Final Dergisi Dershaneleri tarafından Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Öğrencinin Eğitim Başarısını Yükseltmede Ailenin Rolü" konulu panelde konuşan Prof. Dr. Acar Baltaş, anne ve babalara çocuklarına yardımcı olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Ailenin çocuklarına karşı ilgili olması gerektiğini hatırlatan Baltaş, başarının planlı bir çalışmadan geçtiğini kaydetti. Eğitimin başarı için bir araç olduğunu dile getiren Baltaş, "Ülkemizde birçok aile amaç ile aracı maalesef karıştırıyor. ÖSS'de derece yapmak, sınav kazanmak bütün aileler için araç olmalı. Amaç olduğu taktirde mutsuzluklar baş gösteriyor" dedi. Baltaş şöyle konuştu:

"Çocuğunuzu program yapmaya teşvik etmelisiniz. Program yaparken de içerisinde çocuğunuzun dinlenmesine, arkadaşlarıyla buluşmasına, sinemaya gitmesine de zaman tanıyın. Çocuğunuzu 8-9 saat derse çalışmaya zorlamayın. Sizinle çocuğunuz arasındaki ilişkiler, çocuğunuzun başarısından daha önemlidir. İlişkilerinizi eğitim başarısıyla zehir etmeyin. İlişkinizi çok kestirme yollarla bozabilirsiniz. Birincisi çocuğunuza her fırsatta, her zaman 'çalış derseniz. Her karşınıza çıktığında 'niye çalışmıyorsun' derseniz, sık sık yaptıklarının yanlış olduğunu söylerseniz ve bu kafayla bir yere varamazsın' derseniz, çocuğunuzla sık sık fikir tartışması yapıp fikirlerinin ne kadar yanlış olduğunu söylerseniz ilişkilerinizi bombalamış olursunuz. Sonuçta doktor da olsa, vali de olsa çok varlıklı da olsa ilerde kapınızı çalmayacaktır."

Öğrencinin başarısında anne ve babaların büyük rolü bulunduğuna dikkat çeken Baltaş, "Çocuğu uyarmak kadar uyarmanın zamanı ve yeri çok önemlidir. Burada çocuğunuzun yanlışlarını görmezlikten gelip onları uyarmayın demiyorum. Ancak yanlışlarını gösterme üslubunuz ve tarzınız çocuğunuzun yanlışı nerede kimin yanında yapıyorsa sonucu çok etkiler. Kelimelerin insan hayatındaki ilişkideki etkisi yüzde 10, ses tonu yüzde 30, beden dili yüzde 60. Yani ne söylediğinizin önemi yüzde 10, nasıl söylediğinizin önemi ise yüzde 90'dır. Örneğin 3 harfli 'git' kelimesi bile söyleniş şekline göre anlam ifade eder. 'Git' dersiniz 'gitme ne olur kal' anlamına gelir. 'Git' dersiniz 'Ne olur gözüm bir daha görmesin' anlamına gelir" diye konuştu. Prof. Dr. Acar Baltaş, daha sonra velilerin sorularını cevaplandırdı.

Panele, Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Nedim Tepebaşı, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Sermet Çuhadar, öğretmenler ve öğrenci velileri katıldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler