HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soba zehirlenmelerinde artış

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde son bir haftada kar yağışı ve soğukların bastırmasına paralel olarak soba zehirlenmelerinde de artış yaşandığı belirtildi.

Soba zehirlenmelerinde artış

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne son bir hafta içinde soba ve duman zehirlenmesinden yaklaşık 15 hastanın müracaat ettiği belirtilerek vatandaşların dikkatli olması istendi. Artvin'in Yusufeli İlçesi'nde anne Şükran Tunç (25) ile çocukları Abdullah Tunç ve Ayşenur Tunç soba zehirlenmesinden Farabi Hastanesi'ne getirilirken, hastaların gerekli tedavileri sonrasında taburcu eldiği kaydedildi.

KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, artan soba zehirlenmelerinin en büyük sebebinin vatandaşların bilinçsiz ısınma girişimi olduğunu söyledi. Soğukların arttığı şu günlerde vatandaşların özellikle soba konusunda çok hassas olması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Özlü, alınacak basit tedbirlerle soba zehirlenmelerinin önüne geçilebileceğini belirtti.

Tevfik Özlü, katı ve sıvı yakıtların kullanıldığı sobaların dumanı içerisinde bulunan karbonmonoksit gazının zehirleyici olduğunu ifade ederek, "Karbonmonoksiti soluyan kişi uykuya dalıp gider. Böyle bir durumda, zehirlenen kişi hemen açık ve temiz havaya çıkarılarak, yüzde 100 ve hatta yüksek basınç oksijenle solutulmalıdır. Zehirlenen kişinin elini yüzünü ıslatmak, kolonya dökmek ve kendisine yoğurt gibi şeyler yedirmeye çalışmak vatandaşlarımız panik anında yaptığı doğru olmayan uygulamalardır" dedi.

Kalitesiz yakacak kullanılmaması ve bacaların yılda en az iki defa temizlenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özlü, "Sobalar usulüne göre üstten tutuşturulmalıdır. Kömürün yanması bittikten sonra soba boşaltılıp yeniden doldurulmalı ve yakılmalıdır. Sobalar yatmadan önce tamamen söndürülmeli ve içindeki yanmış, yarı yanmış kömür, odun dışarı çıkartılmalıdır. Soba yanar vaziyette uyumamalıdır. Isıdan tasarruf sağlamak amacıyla sobanın duman çıkışı ile hava girişleri tamamen kapatılmamalıdır. Bacalar düzenli aralıklarla temizlenmeli ve açık tutulmalıdır. Lodos, fırtına ve hava sirkülasyonunun olumsuz olduğu şartlarda sobalar yakılmamalıdır" şeklinde konuştu.

Express


En Çok Aranan Haberler