HABER

Soba zehirlenmelerine karşı alınacak önlemler

MERSİN (İHA) - Makine Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, soba zehirlenmelerinin en sık lodoslu havalarda görüldüğünü belirterek, lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmaması gerektiğini söyledi.

Soba zehirlenmelerinin nedenleri ve alınması gereken önlemler konusunda İHA muhabirine açıklamalarda bulunan MMO Şube Başkanı Erkan, soba zehirlenmelerinin, sobanın eksik yanması sonucunda karbonmonoksit gazı çıkarması nedeniyle meydana geldiğini belirtti. Soba zehirlenmelerine maruz kalmamak için bir takım önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Erkan, "Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanmasının sağlanması gerekir. Ayrıca sobanın aşırı şekilde doldurulmamasında fayda var. Çünkü aşırı şekilde doldurulan sobanın duman yolu tıkanır ve soba içerisinde düzensiz duman dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Kömürü tutuşturmak için ise kömürün üzerine az miktarda kağıt, karton ve bunların üzerine kolay yanan çıraların konulmasında fayda var" dedi.

Sobaya konulacak yakıtın yavaş yavaş ilave edilmesi gerektiğini belirten Erkan, sobaya yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulmasının, yakıtın sürekli ve düzgün bir şekilde yanmasını sağlayacağını da kaydetti. Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmaması gerektiğinin altını çizen Erkan, "Soba zehirlenmeleri en sık lodoslu havalarda görülüyor. Çünkü dışarıya gaz atılamıyor ve dışarının basıncıyla gaz içeri gidiyor. O nedenle lodoslu hava varsa soba yakılmaması gerekiyor" diye konuştu.

Zehirlenmelerin önlenmesi için bakım ve temizlik konusunun da önemli olduğuna işaret eden Erkan, şöyle devam etti:
"Sobaların düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılması, bir yandan yakıtın daha verimli yanmasına bir yandan da çevreye zarar veren baca gazlarının azaltılmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı sobaların temizlik ve bakımına özen gösterilmesi gerekir. Ayrıca soba külü, her yakmadan önce kül silkme kolu kullanılarak dışarıya atılması gerekmektedir. Izgara üzerinde biriken küller ızgarayı tıkar, böylece yanma için gerekli olan havanın ızgaradan yanma odasına geçmesini engeller. Izgara üzerinde kül olup olmadığı kontrol edilmeli, eğer kül varsa maşa ile temizlenmelidir."

Sobanın montajının da çok dikkatli şekilde yapılması gerektiğini dile getiren Erkan, sobanın, kapasitesine uygun yeterli hacimde bir yere konması ve sıcaktan etkilenmeyen yanmaz bir levha ya da tercihen mermer üzerine yerleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sobanın ısısından iyi yararlanmak için en yakın duvar ile arasında 50 santimetre mesafe olması gerektiğini belirten Erkan, "Soba boruları mümkün olduğunca kısa ve düşey doğrultuda olmalı, yatay borular bacaya hafif bir eğimle döşenmeli. Uzun yatay boruların kullanımından kaçınılmalı. Boruların yatay mesafesi en fazla 2 metre olmalı. En fazla 2 adet dirsek kullanılmasına dikkat edilmeli" dedi.

Erkan, ayrıca binanın çevresinde yüksek yapılar veya ağaç gibi engeller mevcutsa, bina bacası ile yüksek engel arasındaki mesafenin en az 6 metre olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler