HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika! BM kabul etti: İsrail'in insan hakları ihlallerini soruşturacak komisyon kuruluyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi (İHK), İsrail'in insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere acilen bağımsız uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasını içeren kararı kabul etti.

Son dakika! BM kabul etti: İsrail'in insan hakları ihlallerini soruşturacak komisyon kuruluyor

Konseyin, işgal altında tutulan Filistin topraklarındaki "ciddi insan hakları durumunu" görüştüğü özel oturumu sona erdi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Koordinatörü Pakistan ile Filistin'in ortaklaşa yaptığı başvuru üzerine düzenlenen oturumda, Doğu Kudüs de dahil işgal altındaki Filistin topraklarındaki insan haklarının durumuna ilişkin sunulan karar tasarısı görüşüldü.

Konseyde Almanya, Avusturya ve İngiltere temsilcilerinin karar tasarısı aleyhinde konuşma yapması ve tasarıya hayır oyu istemesi dikkati çekti. Venezuela temsilcisi ise İsrail'in "soykırıma varan insanlık suçlarını" şiddetle kınadıklarını vurguladı. Venezuela'nın yanı sıra Rusya da karar tasarısı için lehte oy kullanılmasını istedi. Pakistan ve Filistin'in ortaklaşa sunduğu tasarı hakkında yapılan konuşmaların ardından 47 üyeli konseyde oylamaya geçildi.

İsrail aleyhindeki karar tasarısı, 14 çekimser, 9 aleyhte, 24 lehte oyla kabul edildi.

Avusturya, Bulgaristan, Kamerun, Çekya, Almanya, Malawi, Marshall Adaları, İngiltere ve Uruguay tasarı aleyhinde oy kullanan ülkeler oldu.

İSRAİL'İN FİLİSTİNLİLERE "SİSTEMATİK AYRIMCILIK VE BASKISI DA" İNCELENECEK

Kabul edilen tasarıyla, Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında ve İsrail'deki insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere acilen uluslararası bağımsız soruşturma komisyonu kurulması kararlaştırıldı.

Tasarıya göre bağımsız soruşturma komisyonu, İHK Başkanı Fijili Nazhat Shameem Han tarafından atanacak ve 13 Nisan 2021'e kadar ve bu tarihten bu yana iddia edilen tüm uluslararası insan hakları hukuku ihlalleri ve suistimalleri soruşturacak.

Ayrıca, ulusal, etnik, ırksal veya dini kimliğe dayalı sistematik ayrımcılık ve baskı da dahil olmak üzere süre gelen gerilimlerin, istikrarsızlığın ve çatışmaların altındaki nedenler de mercek altına alınacak.

Kararda, ilgili tüm tarafların, soruşturma komisyonu ile tam iş birliği yapması ve erişimi kolaylaştırması ibaresi yer aldı.

Uluslararası topluma ve diğer bağışçılara da, Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarındaki Filistin halkına insani desteği acilen harekete geçirme çağrısı yapıldı.

Ayrıca işgalci güç İsrail'e, Filistin halkına insani yardımların ulaştırılabilmesi için engel çıkarmaması çağrısında bulunuldu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Karar sonrası Dışişleri Bakanlığı tarafından da yazılı bir açıklama yayınlandı. Açıklamada, "Filistin ve İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri öncülüğünde hazırlanan kararda; Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin toprakları ve İsrail’de 1 Nisan 2021 tarihinden bu yana işlenen tüm uluslararası insani hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku ihlallerini araştırmakla görevli olacak bağımsız uluslararası soruşturma komisyonunun İHK Başkanı tarafından atanarak ivedilikle göreve başlamasına karar verildi. Söz konusu komisyonun, İHK'nın 50'nci Oturumu ve Genel Kurul'un 77'nci Oturumundan başlamak üzere temel faaliyetleri konusunda yıllık olarak bilgilendirmede bulunması talep edildi. Tüm devletlere, sivil topluma, medya ve diğer ilgili paydaşlara söz konusu komisyon ile işbirliğinde bulunması çağrısı yapıldı. Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan sivil halka acil olarak insani yardım sağlanması için tüm devletlere, uluslararası ajanslara ve diğer donörlere çağrıda bulunuldu. İşgalci güç İsrail'e söz konusu insani yardımların sevkiyatını engellememesi çağrısı yapıldı. İnsan Hakları Yüksek Komiseri'nden (İHYK), bu karar tasarısının uygulanmasıyla ilgili gelişmeler hakkında İHK'nın 48'inci Oturumu'na sözlü bilgilendirmede bulunması talep edildi." denildi.

Açıklamada ayrıca, "Kararda ülkemizce, 'Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması'na ilişkin 2018 yılında BM Genel Sekreteri’nce Genel Kurula sunulan rapor ile bu raporun dayandığı BM Genel Kurul kararına atıf yapılması ve söz konusu raporda yer alan koruma seçeneklerinin hayata geçirilmesi ihtiyacına vurgu yapılması sağlanmıştır" ifadeleri kullanıldı. (AA-DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler