HABER

Sonbaharda gözlere dikkat

Sonbaharda gözlere dikkat

Sonbahar aylarında göz alerjilerine dikkat etmek gerekiyor. Group Florence Nightingale Hastaneleri Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu Mynet okurları için yazdı.

1- Alerji Nedir ? Nasıl Ortaya Çıkar ? Normalde vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemi bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere de aşırı yanıt verir. Bu reaksiyonlara allerji adı verilir. Allerjik reaksiyona yol açan maddelere de allerjen denir. Allerjik reaksiyonlar tek tip değildir, birçok yolla ortaya çıkarlar, başta" göz "olmak üzere vücudun değişik bölümlerinde meydana gelebiliyorlar ve çeşitli şiddette olabiliyorlar. Doğduğumuz anda organizmamız yabancı maddelerle karşılaştığında bağışıklık sistem onları tanımayı ve belleğine almayı öğreniyor. Organizmada ne zaman aynı antijen görülse hatırlama özelliği nedeniyle daha önceden hazırlanmış yanıt başlıyor.
Bu nedenle örneğin göz alerjisi olan bir kişi her yıl polenlerle karşılaşınca bağışıklık sistemdeki bu özellik sebebiyle hemen reaksiyon gösteriyor.

2- Sonbaharda görülen alerjik göz hastalıkları nasıl ortaya çıkar ?

Bahar aylarında ve özellikle sonbaharda polenler gibi mantar sporlarının ve ev tozlarının da atmosferde bulunup "gözde allerjik reaksiyonlara" yol açtığı biliyoruz.
Sonbaharda görülen Ilık ve nemli ve rüzgârlı iklim, alerji için son derece etkili olan mantarların lehinedir. Havada ilk görülmeleri ilkbaharın ilk günlerinde başlıyor ve ilk don olayı ile son buluyor. Ev toz akarlarının uçuştuğu odanın havasını soluyan kişinin solunum yollarına ulaşabilir ve kişi alerjik bünyeliyse "alerjik göz reaksiyonlara" yol açıyor.Göz de görülen allerji konjuktivitler 3 şekilde gözleniyor: basit allerjik konjuktivitler, vernal konjuktivitler ve atopik konjuktivitlerdir.

3- Göz Alerjisinin Belirtileri Nelerdir ? Göz alerjisi, allerjik maddelerle karşılaştıktan sonra gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma ile kendini gösterir. Bu sırada çapaklanma, gözleri sık ovuşturma isteği oluşur. Lens kullanımı alerjiyi tetikler.

4-Göz alerjisinin yaşla ve cinsiyetle bir ilgisi var mıdır ?
Tüm allerjiler gibi göz alerjileri de genelde çocukluk ve ergenlik çağında artış göstermekle birlikte tüm yaşlarda görülebilir. Fakat erken yaşlarda görülen alerjinin tedavisi daha güç olmaktadır. Ayrıca bazı durumlarda tedavi ömür boyu sürebilir.Bunun yanında bayan hastalar alerjik göz hastalığına daha eğilimlidirler.

5- Neler alerjik konjuktivite neden olur?

Göz alerjisine sebep olan 2 allerjik madde sayabiliriz;
Bunlardan biri Polenler; Polen alerjisine yol açan başlıca üç bitki ailesi vardır: çayır otları (Mayıs- Temmuz), ağaçlar (Ocak- Mayıs) ve yabani otlar (eylül- Ekim). Polenler özellikle sıcak, kuru, rüzgârlı havalarda ve sabah erken saatlerde en yüksek seviyeye ulaşırlar. Soğuk ve nemli dönemlerde ise havada daha düşük oranda bulunurlar. Bitkilerin polenleri 300 km uzaklara kadar uçuşabilir. Türkiye'de yapılan geniş çaplı araştırmalar neticesinde polen alerjenleri arasında en sık çayır otlarının alerjiye neden olduğu tespit edilmiştir.
Diğer Küf mantarları: Küf mantarları ev dışında çürüyen bitki, yiyecek üzerinde, havada veya ev içinde hava almayan nemli bölgelerde bulunabilirler.
Yazın sonu ve erken sonbaharda alerjik bulgulara neden olurlar. Küf alerjenleri hava yolları ile alınabilecekleri gibi bazı gıdalarla birlikte de alınabilirler,
En belirgin şikâyet, banyo sonrası gelen hapşırık ve göz kızarıklığı ile kaşıntıdır.

Allerji hastaları havadaki polen düzeyinin belli bir düzeyi geçmesinden sonra allerjik belirtiler gösterirler.

6-Göz alerjisinden Korunmak İçin neler Yapmalıyız ?

• Polen mevsiminde özellikle sonbaharda tatiller olabildiğince 1500 m'den daha yüksek yerlerde, kurak yaylalarda ve kıyılardan uzaklarda geçirilmeliyiz.

• Gece yarısından sabaha kadar pencereler kapalı tutulmalıdır. Polenler bilhassa şafak vakti uçuşmaya başlarlar.

• Polen mevsiminde açık havada vakit geçirmemeye çalışılmalıdır.

• Otomobillerde pencere ve havalandırma kapalı tutulmalıdır.

• Dışardan kapalı mekâna gelindiği zaman elbiseler derhal değiştirilmeli ve kapalı dolapta saklanmalıdır. Sık duş alınarak saçlar polenden arındırılmaya çalışılmalıdır.

7- Alerjik Göz Belirtileri Olan Nasıl Neler Yapmalıdır ? Allerjide esas olan alerjik maddelerden uzak durmaktır. Çünkü alerjik göz hastalığı ortaya çıktıktan sonra göz doktoruna başvurup tıbbı tedavi almak gerekli olacaktır. Asıl tedavi alerjik maddelerle karşılaşmaktan korunmaktır.

8-Sonbaharda lens kullanımında alerji gelişimi sık mıdır ?
Evet. Çünkü bu aylarda rüzgârla yayılan toz ve alerjik maddeler ortamda daha fazla bulunduğu için lenslere karşı oluşan alerjide sıktır. Bu nedenle rüzgârlı ve tozlu havalarda bu tür allerjiden korunmak için lens kullanımına dikkat etmek gerekir.

9-Göz Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir ?

Göz allerjisinde kullanılan tedavi yöntemleri astım ve allerjik nezlede uygulanan tedavilere benzer.
Allerji uzmanı ile göz hastalıkları uzmanının işbirliği ile tedavi edilir.
Tedavinin ilk koşulu hastaların kendilerini rahatsız eden ilgili allerjenlerden ve tahriş edicilerden kaçınmasıdır.
Hastaların Sonbahar ve kış mevsimi dahil kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmaları ve gözlerini her zaman güneş ışığından korunmaları gereklidir.
Bunun yanı sıra kromolin sodyum damlaları, lodoksamid damlası gibi antihistaminikler ve kısa süreli steroid damlaları kullanılabilir.
Ağızdan tedavi de bazı durumlarda önerilir. Bu ilaçlar hastanın durumuna göre değişmeli olarak veya uzun süre kullanılabilirler. Hastalar sık sık ilaçların yan etkileri yönünden kontrol edilmelidir. Allerjik göz hastalıkları tedavisinde immünoterapi ile de çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.

10-Genel Olarak Göz Sağlığımız İçin Tavsiyeleriniz Nelerdir ?
Öncelikli olarak düzenli göz muayenesi olmaları gereklidir. Bunu yanında göz bozukluğu olanlar bunları düzeltici gözlük ya da lens kullanmalıdır. Ayrıca yoğun göz kullanımı gerektiren bilgisayar kullanımı, okuma, televizyon seyredilmesi ve araba kullanılması gibi işlerde gözü dinlendirerek ve yormadan çalışılması önerilir.
Ayrıca mutlaka güneş gözlüğü kullanılmalı ve güneş ışığı, polenler ve tozlu ortamlar gibi allerjiye eğilim yaratan ortamlardan uzak durulmalıdır. Vitaminden zengin gıda tüketimi ve sigarayı bırakmak da önerilir. Tüm bunlar ilerde oluşabilecek katarakt ve sarı nokta hastalığı için de koruyucu olacaktır.

En Çok Aranan Haberler