NATO Zirvesi için Polonya'da buluanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'nın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak kabul etmesinin ardından ilk kez görüştü. Merkel "Önemli konuları görüştük. Sorunlar ortadan kalkmadı ama önemli ve yapıcı bir görüşmeydi" dedi.
Almanya Federal Meclisi 2 Haziran'da, 1915 olaylarını "soykırım" olarak niteleyen tasarıyı kabul etmiş, karar Almanya ile Türkiye arasında krize neden olmuştu.
Tasarı, "1915 ve 1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” başlığını taşıyor.
Almanya'da, 1915 olayları tasarıda ilk kez resmen "soykırım" olarak nitelendiriliyor.
Almanya parlamentosu 'soykırım tasarısı'nı onayladı**NATO Genel Sekreteri'nden Rusya'ya karşı birlik mesajı**Zirve, NATO'nun Rusya'ya karşı caydırıcı güç olarak Doğu kanadına binlerce ek asker göndermeye hazırlandığı dönemde yapıldı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile yaptığı ortak basın toplantısında, Rusya'yı Ukrayna'daki ayrılıkçıları desteklemeye ve silahlandırmaya son vermeye çağırdı.
NATO'dan Rusya'ya karşı yeni Doğu Avrupa hamlesiİki gün süren zirvede NATO ülkeleri ayrıca Afganistan güvenlik güçlerine gelecek 3 yıl boyunca, yılda 1 milyar dolar yardım yapmayı kararlaştırdı.
27 ülkeli birlik ayrıca Suriye ve Irak'ta IŞİD ile mücadele kapsamında gönderilecek AWACS erken uyarı ve gözlem uçaklarının sonbahardan itibaren göreve başlamasına karar verdi.
Polonya'nın başkenti Varşova'daki zirvede ayrıca insan kaçakçılığıyla mücadeleye destek için Akdeniz'de yeni bir operasyon başlatılmasına karar verildi.
Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın ayaküstü kısa bir görüşme de yaptığı belirtildi. Erdoğan ABD'de polislerin iki siyahı öldürmesi üzerine çıkan olaylar ve 5 polisin öldürülmesiyle ilgili taziye dileklerini iletti.