ANKARA (İHA) - Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesini öngören yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına sunulacak yasanın imzadan çıkmasıyla SSK hastaneleri tarihe karışacak. Yasayla SSK hastanelerinin yönetimi, personel atamaları, ilaç alımları ve kurumu ilgilendiren tüm konular Sağlık Bakanlığı'nca yürütülecek.
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi olan sigortalıların, bu kanunlarda yer alan hükümler çerçevesinde sosyal güvenliklerini sağlamak ve diğer kanunlarla verilen görevlerini yerine getirmek üzere, kamu-tüzel kişiliğine haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tabi olan Sosyal Sigortalar Kurumu, nüfusun yüzde 49.9'una yani 35 milyon 296 bin kişiye sağlık hizmeti veriyor. DİE verilerine göre, Ankara'da nüfusun yüzde 65.3, İstanbul'da nüfusun yüzde 90.9, İzmir'de nüfusun yüzde 78.9, Tekirdağ'da ise nüfusun yüzde 92.3'ü SSK'lı. SSK'nın 148 hastanesi, 212 dispanseri, 202 sağlık istasyonu, 9 ağız ve diş sağlığı merkezi, 2 hemodiyaliz merkezi, 1 huzur evi, 1 ilaç fabrikası olmak üzere toplam 575 tesisi bulunuyor. 2003 yılında imkansızlıklara rağmen SSK sağlık tesislerinde yatan hasta sayısı 1 milyon 499 bin 940'a ulaştı. Bununla birlikte SSK sağlık tesislerinde 48 milyon kişiye poliklinik hizmeti, 65 milyon 401 bin muayene hizmeti verilirken, 77 milyon laboratuar tetkiki, 6 milyon radyolojik tetkik, 599 bin ameliyat, 211 bin 813 doğum gerçekleştirildi.
SSK'daki kadro sayısı 71 bin olmasına rağmen 53 bin kişi çalışıyor, yani kurum 18 bin kişi eksikle sağlık hizmetlerini sürdürüyor. Türkiye'de görev yapan toplam 99 bin 424 doktorun yüzde 48'i Sağlık Bakanlığı'nda, yüzde 10'u SSK'da, toplam 81 bin 872 hemşirenin yüzde 56'sı Sağlık Bakanlığı'nda yüzde 14'ü SSK'da, toplam 53 bin 286 sağlık memurunun yüzde 66'sı Sağlık Bakanlığı'nda yüzde 7'si ise SSK'da görev yapıyor.
SSK'NIN İLAÇ TÜKETİMİ ARTMADI; AMA FİRMALARA ÖDEDİĞİ PARA YÜZDE 100 ARTTI Ankara Tabip Odası'nın hazırladığı rapora göre, SSK'nın son bir yıl içerisindeki sağlık harcamaları yüzde 51.1 oranında artırıldı. SSK'nın toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 50'sini ilaç oluşturuyor ve ilaç kaleminin özellikle son yıllarda toplam sağlık harcamaları içindeki oranı katlanarak artıyor. SSK'nın toplam sağlık harcamalarındaki yüzde 51.1'lik artışına rağmen son bir yıl içerisinde ilaç fiyatları yüzde 16.1 oranında artı. Bununla birlikte SSK'lı nüfus yüzde 3.2 artarak 35.3 milyona ulaştı, SSK'ya başvuran hasta sayısı ise yüzde 3.8 oranında yükseldi. Rapora göre, SSK'dan verilen ilaç sayısı yüzde 1.6, yatan hastaya verilen ilaç ise yüzde 5.5 azaldı.
SSK'nın ilaç tüketimi artmazken, hatta bir miktar azalırken, ilaç için ilaç firmalara ödediği para yüzde 100 arttı. Raporda yer alan iddialara göre, SSK ucuz ilaç politikasından her yıl biraz daha uzaklaştı, toplu ilaç alımındaki pazarlık gücünden birtakım yeni düzenlemelerle adeta 'gönüllü' olarak vazgeçti. Daha önceleri yüzde 70-80'lere varan ilaç indirim oranları, 'ilacı doğrudan ve dağıtım depolarından alma' zorunluluğunun getirilmesiyle yüzde 30'lara geriledi. SSK, yıllar itibariyle kendi ilaç üretimini kısıtlayarak ve serum üretimini durdurarak sahip olduğu ilaç fabrikasını 'kapanma' noktasına getirdi. SSK'nın ilaç alımında yaşanan yolsuzluklar da buna eklenince ilaç harcamalarındaki korkunç tablo ortaya çıkmış oldu. SSK ilaç fabrikasında yıllar içinde üretilen ilaç çeşidi azaltıldı ve bugün tesislerde sadece 20 çeşit ilaç üretiliyor. Üretilen bu ilaçların, yerli ve yabancı özel ilaç üreticilerinin ürünlerine oranla ortalama fiyatları yüzde 159 daha ucuza sunuluyor. SSK'nın ürettiği bazı ilaçlardaki fiyat avantajı ise yüzde 650'lere ulaşıyor.
Rapordaki diğer bir iddiaya göre ise, kurumun ucuz ilaç sunması yıllardır yerli ve yabancı ilaç firmalarını rahatsız ediyor. Bu nedenle de firmalar her dönemde işbaşına gelen hükümetlere SSK İlaç Fabrikası'nın kapatılması için baskı yapıyor.