Tersane Komutanı Tuğamiral Mehmet Şevki Şekerefeli, 2014 yılı sonunda 6 yeni tip denizaltı inşaasına başlanacağını, bu denizaltıların en önemli özelliğinin ise '15 gün boyunca su yüzeyine çıkmadan ve ikmal almadan sualtında kalma kabiliyetinde olmaları' olduğunu söyledi.
Gölcük Askeri Tersanesi tanıtım turunda, Tersanesi Komutanı Tuğamiral Mehmet Şevki Şekerefeli ve Deniz Sube Müdürü Binbaşı Sinan Akgün tarafından önce basın mensuplarına brifing verildi.
YENİ TİP DENİZALTI PROJESİ 2014 SONUNDA BAŞLAYACAK
Türkiye'de ilk Alman teknolojisi ile Ay sınıfı denizaltılar inşa edilen Gölcük Tersanesi'nde, Denizaltı İnşa A Blok bölümünde denizaltı inşa faliyetleri hakkında bilgi veren Tuğamiral Mehmet Şevki Şekerefeli yeni denizaltı inşa programı ile ilgili şunları söyledi:
"2014 ile 2024 yılları arasında Alman HDW firması ile yeni tip 6 adet denizaltı projesi başlayacak. Bu yeni yapılacak denizaltıların Gölcük'te daha önce inşa ettiğimiz 11 adet denizaltıdan en büyük özelliği havadan bağımsız tahrik sistemi bulunan yaniyakıt hücresi kullanılarak enerjisini hidrojen ve sıvı oksijen tanklarından elde ederek su altında daha uzun süre kalmasını sağlıyor. Normalde denizaltılara baktığımızda bataryalarını şarj etmeleri lazım. Şnorkel ile ekzosunu dışarı atıp oksijeni alarak şarj edebiliyor. Yeni tip denizaltılar bu sistem olmasına rağmen ihtiyaç duymadan 15 gün boyunca sualtında seyir yapabilecek. Denizaltı inşasında 20 şer metrelik 5 ayrı blok içersindeki donanımları yerleştirildikten sonra birleştirilmesinden oluşuyor. 6 adet denizaltı projemiz ilk proje başladıktan sonra birer yıl farkla denizaltılar inşa edilip teslimatı yapılacak. Test bloğunun üretimini Mayıs ayında tamamladık. Kalite kontrol kısmının büyük bir bölümü de bitti. 2014 ve 2024 yılları arasında yapılacak 6 adet yeni tip denizıltıların ardından aynı alt yapı kullanılarak milli denizaltı projemizi yapmayı hedefliyoruz."
GÖLCÜK DENİZ ANA ÜS KOMUTANLIĞINI ANLATTI
Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı'nda onarım ve modernizasyon çalışmalarının yapıldığını söyleyenDeniz Sube Müdürü Binbaşı Sinan Akgün ise şu bilgileri verdi:
"17 bin mekrekaresi kapalı olmak üzere 312 bin metrekarelik arazi üzerinde faaliyet gösteren Gölcük Tersanesi Komutanlığının kara sınırı 1.600 metre, deniz sınırı 2 bin 800 metredir. Deniz Kuvvetleri unsurlarının teknik ve materyal yönünden harbe hazırlığının en üst seviyede idame ettirilmesine yardımcı olmak maksadıyla tahsisi kaynakların kullanılarak gemilerin onarım ve modernizasyonunun yapmak modern gemiler inşa etmektedir. 877 tezgah kapasiteli makine parkı, 23 adet fabrika ve 19 adet atelye, 3 adet yüzer havuz, 9 adet iskele, 6 açık havakreyni, 5 mobil ve 2 yüzer kreyn, 6 çekici vasıta vardır. 17.500 ton yılda saç işleme kapasitesi, 1.500 tonluk gemi inşa kızağı, 330 bin personel elektronikve mekanik kalibrasyon labaratuvarı, fizik ve kimya labaratuvarı, pervaneden ve benzeri özel malzemelerden diğer muhtelif malzemelere kadar her türlü parçanın dökümü ve malzeme spektral analizi yapılıyor."
GEMİ İNŞA VE ONARIMLARI YAPILIYOR
Makine Fabrikası Müdürü Mühendis Binbaşı Hüseyin Saygınise 31/A Makine Fabrikasında su üstündeki ve su altındaki gemilerin inşa ve onarımlarına yönelik çalışmalar yapıldığını belirterek, "Bazı imalatı yapılan parçaların montajı fabrikamızda üretiliyor. 170 adet makine tezgahımız bulunuyor. 1 Subay, 1 memur olmak üzere 182 personelimiz bulunuyor" diye konuştu.
Bu açıklamaların ardından basın mensuplarına Anten Overhol Atölyesi ve Kalibrasyon Laboratuarları tanıtıldı. (DHA)