HABER

"Su hırsızları"na hapis cezası

SAMSUN (İHA) - Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Coşkun Öncel, kaçak su kullananları sıkı takibe aldıklarını, yakaladıklarını mahkemeye verdiklerini ve bunlardan bazılarına bir yıl ceza kesildiğini belirterek, kendilerini en çok su hırsızları için gelen "affet" telefonlarının şaşırttığını belirtti. Öncel, "Adam bana telefon açıp, 'Falan vatandaş kaçak su kullanmış, bu defalık affet' diyor. Ben kimim ki affedeceğim? Bu milletin suyunu çalanı 'Affet' diyeceğine cezasını kendin öde" dedi.

SASKİ Genel Müdürü Öncel, Samsun'da küresel ısınma nedeniyle bu yaz su sıkıntısı yaşanmayacağını dile getirerek halkı rahatlatan açıklama yaptı. DSİ 7. Bölge Müdürlüğü'nün su seviyesini ayarladığı Çakmak Barajı'nın en yüksek su seviyesinin 122 metre olduğunu dile getiren Öncel, bu seviyenin baraja yüklenme olmaması için 120 metrede tutulduğunu ve şu anda da suyun bulunduğu seviyenin 120 metre olduğunu kaydetti.

Barajdan suyu arıtma tesisine götürmek için "Alma ağzı" denilen suyun giriş kodunun birinin 113, diğerinin 103 metre olduğunu ifade eden Öncel, "Biz suyu bu kodlara gelene kadar kullanırız. Şu anda seviye 120 metrelerde ve sıkıntı ihtimali yok" diye konuştu.

Samsun'un yıllık su ihtiyacının kayıp kaçaklarla birlikte 45 milyon metreküp olduğunu, daha önce yüzde 70'ler seviyesindeki kayıp-kaçağı yüzde 48'lere indirdiklerini söyleyen Öncel, "İnsanlar değişik sebeplerle kaçak su kullanıyor. Kimi tarlasını suluyor, kimi evinde kaçak kullanıyor. Sanayi de bile kaçak su kullananlar var. Biz şu anda şiddetle kaçağın üzerine gidiyoruz. Artık mahkemeye veriyoruz. Şu an sayı ve isim olarak vermeyeyim ama mevcut dosyalardan karar verilen sadece iki dosyanın muhatabına birer yıl hapis cezası verildi. Bu su Samsun halkının suyudur ve kaçak su kullanımı hırsızlıktır" şeklinde konuştu.

"BEN KİMİN PARASINI KİMİN İÇİN AFFEDECEĞİM?" Geçmişte insanların yağmur ve kar yağdığında sel baskınlarından yakındığını, bugün ise küresel ısınmanın etkisiyle yağmur ve kar yağdığında sevinildiğini, dolayısıyla suyun kıymetinin anlaşıldığını vurgulayan Öncel, şöyle devam etti:
"Dün 'Evlerimizi su basıyor', 'Trafik felç oluyor' diye yağış istemeyen insanımız bugün, 'Yağmur, kar yağsın' diyor. Suyun kıymeti ülkemizde yeni yeni idrak ediliyor. Biz bu kadar kıymetli, insan hayatının olmazsa olmazı suyu kaçak olarak kullandırtamayız. Buna izin vermeyiz. Su bir yönetim şeklidir ve iyi bir şekilde yöneteceğiz. Kaçağa müsamaha göstermediğimiz gibi üzerine gideceğiz. Şu anda barajdan aldığımız suyun hangi depodan hangi saatte ne kadar kullanıldığını takip edecek sistemi kurmanın ön çalışmalarını yapıyoruz. Herhangi bir depomuzdan hangi saatte kaç litre su aktığını bilgisayardan göreceğiz. Yani otomasyona geçeceğiz. Fazla tüketim olan yere hemen ekiplerimiz hücum edecek. Kaçak su kullanımı varsa gereğini yapacağız."

Öncel, su kaçağıyla ilgili "Affet" telefonlarına da tepki gösterdi. "Birileri telefon ediyor, 'Efendim, falancaya ceza kesmişsiniz, affetseniz. Beni aradı, üzerimde kalmasın diye size söylüyorum' diyor. Yani benim affetme yetkim mi var? Seni aradı, sen iyi adam olacaksın, benim de affetme yetkim yok, affedemeyeceğim, ben ne olacağım? Ben kimin parasını kimin için affedeceğim? Niye arıyorlar? Hırsızı savunacak insan olur mu? Bu vatandaş su hırsızlığı yapıyor, milletin parasını, alacağı hizmeti çalıyor, nasıl arıyorsun? 'Affet' diyeceğine, sen zengin adamsın sen öde. Ben buradaysam, affetme gibi bir durumum yok" dedi.

1600 kilometrelik su şebekesinden 170 bin aboneye ulaşan ve metreküpü 142 Ykr olan Samsun'da SASKİ'nin 5 milyon 200 bin YTL alacağı bulunduğu da öğrenildi. Öncel, alacaklar konusunda resmi dairelere müsamahalı davrandıklarını, ancak bu para zamanında ödenmiş olsa su ve kanalizasyon konusunda daha güzel hizmetler yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler