Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, bazı BM ülkelerini Suriye'de 'teröre destek vermekle' suçladı.
Muallim'in eleştirilerinin merkezinde ABD, Fransa, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar bulunuyor.
Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın görevi bırakması çağrılarının Suriye'nin içişlerine "aşikar bir müdahale" olduğunu söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki mun, Suriyeli yetkililerin kendi halkına merhamet göstermesi çağrısında bulundu.
BM Genel Sekreteri'nin sözcüsü, Ban Ki mun'un Muallim ile yaptığı görüşmede, Şam'da devlet güçleri tarafından yapılan saldırıları, insan hakları ihlallerini ve ölümleri sert bir şekilde kınadığını söyledi.
Muallim, yaptığı konuşmada, ABD, Fransa ve bölgedeki bazı ülkelerin barış çabalarını baltaladığını, isyancı gruplara silah ve para yardımı yaptığını söyledi.
"Terörizmle mücadele adına savaşlar açan Güvenlik Konseyi'nin devamlı üyeleri, BM kararlarını gözetmeksizin şimdi de benim ülkemde terörizmi destekliyorlar".
Muallim, Güvenlik Konseyi'nin isyancılar tarafından yapılan bombalı saldırıları kınamamasının, bazı üyelerin bu eylemleri desteklemesine bağladı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yapılan toplantının öncesinde Suriye'de çatışmaların devam ettiği bildirildi.
İngiltere merkezli İnsan Hakları Gözlemevi, isyancı gruplar tarafından 18 askerin öldürüldüğünü ve Suriye güvenlik güçlerinin kuzeybatıda Salkin şehrinde gerçekleştirdiği hava saldırısı sonucu yaklaşık 30 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Ancak bu iddialar bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanamıyor.
Suriye'nin ikinci büyük şehri Halep'te isyancı gruplar ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların devam ettiği de gelen haberler arasında.
Kentin tarihi pazar yeri yaşanan çatışmalardan büyük zarar gördü.
Halep'in 13. yüzyıldan kalma kalesi ve pazar yerinin bulunduğu eski şehir, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.