HRW, IŞİD'in misket bombası kullandığını belirten rapor yayımladı. Raporda, "Yerel Kürt makamlarının ve fotoğraf kanıtlarının,12 Temmuz ve 12 Ağustos tarihleri arasında, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı yakınında, Halep Valiliğine bağlı Ayn al-Arab kasabası etrafında misket bombası kullandığını gösterdiği" ifade edildi.
HRW yaptığı çağrıda da "IŞİD gibi devlet dışı aktörlerin, Suriye'nin ve misket bombası kullanımını henüz yasaklamamış tüm ulusların, misket bombasını yasaklamaları ve imha etmelerini" istedi.
-"Esed güçleri, en az 249 misket bombası kullandı"
Beşşar Esed liderliğindeki Suriye rejiminin de misket bombası kullandığını bildiren HRW raporunda, 21 Ağustos'taki en son saldırıda, "Video ve film delilleri, şahitler ve HRW araştırmasına göre, Suriye devlet güçleri, 2012 yılı ortasından bu yana değişik bölgelerde, en az 249 misket bombası kullandı" ifadesine yer verildi. Raporda ayrıca gerçek rakamın daha yüksek olabileceği belirtildi. HRW raporunda ayrıca Suriye'de bin 584 kişinin zarar görmesinin, misket bombasının kullanılmasından ve 2012- 2013 yıllarından kalma patlamamış bombalardan kaynaklandığı ifade edilirken, ölenlerin yüzde 97'sinin sivillerden oluştuğu kaydedildi.
Şubat 2014'te yaptığı açıklamada da Suriye'de hükümete bağlı güçlerin tahrip gücü çok yüksek misket bombası kullanmaya başladığı uyarısında bulunmuştu.
- Misket Bombaları Koalisyonu'ndan uluslararası çağrı -
HRW'nin İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Silah Bölümü Direktörü ve Misket Bombaları Koalisyonu (CMC) Başkanı Steve Goose, yaptığı açıklamada, herhangi bir misket bombası kullanımının kınanması gerektiğini ancak buna verilecek en iyi cevabın, bu silahların yasaklanması ve dünyanın bunlardan kurtulması için uluslararası ortak bir çalışma yürütülmesi olduğunu dile getirdi. Dünya ülkeleri, 2 Eylül-5 Eylül tarihleri arasında Kosta Rika'nın San Jose kentinde yapacakları toplantıda, Suriye'de, Ukrayna'da ve Güney Sudan'da misket bombalarının kullanılmasını ele alacak.
Misket bombalarının üretimi, kullanımı ve depolanmasını yasaklayan anlaşma, 2008'de 113 ülke tarafından imzalanmıştı.