Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Terörizmle Mücadele Merkezi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü saflarında savaşmak üzere Suriye'ye giden cihatçıların 1400'ünün Avrupa'ya geri döndüklerini tespit etti.
Cihatçıların büyük bölümü, sonradan Müslüman olmuş ve aynı mahallelerde yaşayan kişilerden oluşuyor. Uluslararası Terörizmle Mücadele Merkezi, Suriye'den dönenlerin topluma yeniden kazandırılması gerektiğini vurguladı.
Merkez, bunun için de cihatçıların rehabilitasyonu ile yeniden topluma uyumu konusundaki çalışmaların hızlandırılmasını önerdi. Cezaevi personelinin de cihatçılara nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitilmeleri gerektiğine dikkat çekti.
'500'ü kadın 4100 Avrupalı savaşmaya gitti'
Uluslararası Terörizmle Mücadele Merkezi, 10 bilim insanından oluşan heyete Avrupa kökenli cihatçılar konusunda kapsamlı bir araştırma yaptırdı.
Cuma günü açıklanan rapora göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden yaklaşık 4 bin 100 kişi savaşmak için Irak ve Suriye'ye gitti. Bunların yaklaşık 500'ü kadın.
Genellikle Avrupa'daki şehirlerde yaşayan cihatçıların ortak özelliği çok kısa sürede radikalleşmiş olmaları. Bunların büyük bölümü de sonradan Müslüman olanlardan oluşuyor.
Bir başka ortak nokta ise cihatçıların yüzde 90'ının aynı mahallelerden olması. Bu da, gençleri şehirlerde radikalleşmeye iten aşırı sağcı bir örgütlenmenin varlığına işaret ediyor.
Birçoğunun, yaşadıkları kentlerdeki suç grupları ile bağlantısı var. Önemli bir kısmının psikolojik dengeleri bozuk. Avrupa'da kendilerine bir gelecek göremedikleri için IŞİD'e katılmayı tercih ediyorlar.
Avrupa kökenli cihatçıların 600'ü Irak ve Suriye'deki çatışmalarda öldürülmüş. Doğu Avrupa ülkelerinden giden cihatçı sayısı yok denecek kadar az.
En fazla cihatçı gönderen Avrupa ülkeleri ise İngiltere, Almanya, Fransa ve Belçika. Bu ülkeler; Avrupa'dan giden toplam cihatçı sayısının dörtte üçünü oluşturuyor.
Avrupa kökenli cihatçıların yaklaşık 350'si ise 18 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor.
Yapılan araştırmaya göre İngiltere'ye 350, Fransa ve Almanya'ya da toplam 500 cihatçı geri döndü.
Belçika'ya geri dönen cihatçı sayısı da Şubat ayı itibariyle 117 olarak açıklanmıştı.
Erdoğan'a 'cihatçılıkla mücadele' yanıtı
Öte yandan, Hollanda Güvenlik ve Adalet Ard van der Steur, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cihatçılarla mücadele konusundaki eleştirilerinin doğru olmadığını söyledi.
Terörle mücadele hakkında çok şey bildiklerini belirten Hollandalı bakan, bu konudaki deneyimlerini daha da arttırmak için çalıştıklarını söyledi.
Hollanda İçişleri Bakanı Ronald Plasterk de ülkesinin bu konuda ne yapması gerektiğinin farkında olduğunu ve gerekeni yaptığını dile getirdi.
Erdoğan, ABD'de CNN televizyonuna verdiği mülakatta, Belçika ve Hollanda'nın terörle mücadele konusunda yükümlülüklerini yerine getirmediklerini söylemişti.