Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için yapılan çalışmaların "etkileyici" olduğunu belirterek, "Dünya için bir örnek teşkil ettiğini söylemek lazım.” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ve AB fonlarıyla finanse edilen "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunu Destekleme Projesi"nin (PİCTES) açılışı, Ankara'da bir otelde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Berger, törende yaptığı konuşmada, projenin AB'nin Türkiye'ye verdiği destek açısından tarihi olduğunu belirterek, projenin ortak çabaların ve ekip çalışması ruhununun sonuçlarını göstereceğini dile getirdi.
Suriyeli çocukların Türk eğitim sistemine entegrasyonunun desteklenmesini hedefleyen projenin AB'nin yaptığı mali yardımların bayrak taşıyıcısı olduğuna dikkati çeken Berger, "AB'nin, Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığına bu önemli entegrasyon görevi için verdiği destekten dolayı gurur duymaktayım.” dedi.
Berger, "Bu proje bize bir kez daha Türk halkının, mülteci nüfusa ne kadar misafirperver davrandığını gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin şu an 3 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yaptığını hatırlatan Berger, geçici koruma altındaki bu kişilere sağlık hizmetlerinin yanı sıra eğitime ulaşım imkanlarının da sağlandığına işaret etti. Berger, "Bütün bunlar düşünüldüğünde Türkiye'de yapılanların ne kadar etkileyici olduğunu bir kez daha söylemek lazım. Dünya için bir örnek teşkil ettiğini söylemek lazım.” diye konuştu.
Berger, Türkiye ve AB'nin sığınmacı krizinde ortak hareket ettiğini dile getirdi.
Suriye'de yaşanan çatışmanın siyasi yollarla sona erdirilmesi için çalışıldığına dikkati çeken Berger, 2016 yılı Ocak ayından beri AB'nin finansal desteğinin artarak devam ettiğini kaydetti.
Berger, bugün açılışı yapılan 650 milyon avroluk projenin AB'nin Türkiye'de eğitime aktardığı meblağın tamamlayıcı unsurlarından birisi olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Kızılay gibi uygulayıcı ortaklarla beraber başka projeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Hem AB hem de Türkiye'nin eğitim sektörüne, kayıp neslin önlenmesi için verdiği çabaların önemini gösterdiğini ifade eden Berger, "Eğitim ihtiyacı sadece okul binalarından ibaret değildir. İyi eğitimli öğretmenler ve müfredat gerekir. Doğru öğretme atmosferinin olması gerekir ki kişisel gelişim ve bilgi aktarımı çocukların başarısına dönüşebilsin.” ifadelerini kullandı.
Berger, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) takdire şayan bir hızla 570 bin Suriyeli çocuğun okula gitmesini sağlayarak büyük bir katkı sunduğunu vurguladı.
Suriyeli çocukların ortak bir gelecek olduğunu belirten Berger, "Onlara kendi geleceklerini inşa etmek için en iyi imkanları vermek bizim görevimiz.” diye konuştu.