HABER

Suudi Arabistan’da vahşet

Suudi Arabistan’da ev işlerinde çalışan bir kadının dudakları makasla kesildi, vücuduna ütü basıldı ve kemikleri kırıldı.

Suudi Arabistan’da vahşet

Zengin Ortadoğu ülkelerinde, özellikle ev işlerinde çalışmak için giden Güneydoğu Asyalı göçmenlere yapılan kötü muamele ve işkence haberleri son dönemde artarak medyada yer buluyor. Geçtiğimiz hafta Arabistan medyasında yer alan Endonezyalı Sumiati’nin görüntüleri buna son örnek oldu.

Temmuz ayından beri Suudi Arabistan’da bir ailenin yanında çalışmaya başlayan 23 yaşındaki Sumiati, göçmenlerin yaşadıklarının bir sembolü oldu.

8 Kasım’da bilincini yitirmiş halde Kral Fahd Hastanesi’ne kaldırılan Sumiati, çok fazla kan kaybetmiş ve uzun süre aç bırakılmıştı. Halen tedavisi devam eden Sumiati’nin, hastane kaynaklarına göre dudakları makasla kesilmiş, sırtına ütü basılmış ve genç kadın kemikleri kırılıncaya kadar dövülmüş.

Konuyla ilgili olarak başlatılan soruşturma sonucunda, kimliği açıklanmayan 53 yaşındaki bir kadın tutuklandı. Sumiati’yi savunmak için görevlendirilen avukatı Sultan bin Zahim ise medyanın konuyu abarttığını savundu;

“Bu elbette korkunç bir suç. Ama toplumsal açıdan bakarsak bu istisnai bir durum ve Suudi toplumu için genellenemez.”diyen Zahid ayrıca Suudi Arabistan ve Endonezya’nın sosyal ve politik alanda güçlü bağları olduğunu da vurguladı.

ENDONEZYA AYAKTA
Endonezya ise, Sumiati’nin görüntülerinin Arabistan gazete ve televizyonlarında yayınlanması ile ayağa kalktı. Başkent Cakarta’daki Suudi Arabistan elçiliği önünde toplanan kalabalık protesto gösterisi düzenledi.

Endonezya’nın Arabistan elçiliğinden bir yetkili ise Sumiati’yi ziyaret etti. Yetkili hem fiziksel hem de duygusal olarak genç kadının iyileştiğini belirtti.

Resmi rakamlara göre 700 bin Endonezyalı Suudi Arabistan’da ev işlerinde çalışıyor. Kayıt dışı rakamlarla bu sayının 1 milyonu geçtiği tahmin ediliyor. Fiziksel, cinsel ve psikolojik işkence iddiaları zaman zaman medyada yer alsa da konu hakkında somut adımlar henüz atılmadı. Endonezya'da göçmen haklarını savunan bir grubun üyesi olan Wahyu Susilo bunun nedenini şöyle açıkladı;

"Bu, bu türden ilk olay değil. Defaten kölelik, işkence, cinsel istismar ve hatta ölüm olayları duyuyoruz. Ama hükümetimiz bunu görmezden gelmeyi tercih ediyor. Neden? Çünkü göçmen işçiler her yıl 7,5 milyar dolar yabancı dövizin ülkeye girmesini sağlıyorlar"

KADINA KARŞI SUÇLARA DİKKAT ÇEKİLDİ
Amnesty International adlı uluslararası insan hakları örgütünün Ortadoğu ve Kuzey Afrika temsilcisi Malcolm Smart da Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkelerinde yaşanan işkence ve taciz suçlarının altında bölge hükümetlerinin kadına karşı suçlarda izledikleri yetersiz politikaların yattığını söyledi.

BU İLK DEĞİL
Suudi Arabistan’da yaşananlar ilk değil. 2009 yaşında Abha kentinde 36 yaşındaki Endonezyalı Kikim Komalasari ölü bulunmuştu. Ev işlerinde çalışan Kamalasari’nin vücudunun her yerinde kamçı ve kesik izleri yer alıyordu.

Geçtiğimiz hafta da Kuveyt’te çalışan bir Sri Lankalı, altı aylık maaşını istediği için vücuduna 14 çivi batırılmıştı

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler