HABER

Suudi askerler Bahreyn'e ulaştı

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi'ne bağlı birliklerin Bahreyn'e giriş yaptığı açıklandı. Bahreyn hükümeti pazar günü yaşanan çatışmalar sonrası destek istemişti.

Bahreyn hükümetinin çağrısı üzerine komşu ülkelerden askeri birliklerin ülkeye giriş yaptığı açıklandı.

Suudi Arabistanlı bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, 1000 Suudi asker Pazartesi gündüz saatlerinde Bahreyn'e ulaştı.

Birlikler, Bahreyn, Suudi Arabistan, Kuveyt, Oman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin bölgesel birliği olan Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin bir parçası.

Birliklerin ülkedeki petrol ve gaz tesisatları ile finans kurumlarını koruyacağı düşünülüyor.

Pazar günü ülkenin başkenti Manama'da polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi yaralanmıştı.

'Askerlerin girişi işgal demek'

Bahreyn muhalefeti, Bahreyn'e başka ülkelerden askerlerin giriş yapmasının işgal anlamına geldiğini söyledi.

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin birliklerinin Bahreyn'e giriş yapmasından önce yaptığı bir açıklamada, Şii muhalefet, "Bahreyn sınırlarına giren herhangi bir asker ya da askeri aracı Bahreyn Krallığı'nın açık işgali ve ülkenin sivillerine karşı bir komplo olarak değerlendiriyoruz" demişti.

Pazar günü gerçekleşen çatışmalarda güvenlik güçleri, şehrin ticaret merkezine giden ana yollara barikat kuran protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanmıştı.

Yolu kapatan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale eden polis daha sonra İnci Meydanı'nda toplananları dağıtmaya çalıştı.

Bir aydır büyük ölçüde göstericilerin işgali altında olan İnci Meydanı'nda polis gözyaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Ancak görgü tanıkları binlerce göstericinin meydana geldiğini ve polisi geri çekilmek zorunda bıraktığını söylüyor.

Bahreyn Üniversitesi'nde de hükümet yanlısı ve karşıtı göstericiler çatıştı.

Geçen ay ayaklanmaların en yoğun olduğu noktada, polis yedi göstericiyi öldürmüştü, ancak o zamandan beri güvenlik güçleriyle çatışmalar nadiren yaşanıyordu.

Diyalog çağrısı

Bahreyn'deki göstericiler ağırlıklı olarak, Sünni monarşinin değişmesini isteyen ve Mısır ile Tunus'taki ayaklanmalardan ilham alan Şii vatandaşlar.

Göstericiler, eğer talepleri kabul edilmezse, saraya yürüyeceklerini açıkladı.

Bahreyn kralı Hamad bin İsa El Halife göstericilere diyalog çağrısı yapmış, ancak muhalefet hükümetin fesh edilmesi talebini yinelemiş ve diyalog çağrısını cevapsız bırakmıştı.

Bahreyn, Arap coğrafyasındaki ayaklanmalardan etkilenen ilk Körfez ülkesi.

Amerika Birleşik Devletleri, Bahreyn hükümetine "güç kullanmak yerine muhalefet ile barışçıl ve anlamlı bir diyalog süreci" başlatılması çağrısı yaptı.

Amerikan Donanması'nın beşinci filosu bu ülkede konumlanış durumda.

Vatandaşlarına Bahreyn'e seyahat etmeme çağrısı yapan İngiltere hükümeti ise, Suudi askerlerin ülkeye giriş yapmak üzere olduğuna bilgisinin kendilerine ulaştığını söyledi.

En Çok Aranan Haberler