HABER

Swoboda: Mesajımız, reform sürecine devam edin

Ankara (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hannes Swoboda, Türkiye'deki reform sürecinde duraklama gözlemlediklerini savunarak, "Türkiye'ye çok açık ve net bir mesajımız var: Lütfen reform sürecine devam ediniz" dedi.

Ankara'da temaslarda bulunan Swoboda ve beraberindeki heyet, görüşmelerinin ardından verilen resepsiyonda basın toplantısı düzenledi.Swoboda, Ankara'daki görüşmelerine ilişkin bilgi vererek, Türkiye'ye üst düzey bir heyetle gelmelerinin verdikleri önem ve ilgilerinin bir işareti olduğunu söyledi.

"Türkiye'ye çok açık ve net bir mesajımız var: Lütfen reform sürecine devam ediniz. Çünkü bizim edindiğimiz izlenim 2007-2008 yıllarında bu süreçte bir yavaşlama söz konusu. Tabii bunların, Anayasa Mahkemesi'ndeki dava ve yaklaşan yerel seçimler gibi belli nedenleri olabilir. Ama bunlar yeterli bir neden teşkil etmez. Türkiye, eğer gerçekten AB'ye üye olmak istiyorsa bu süreci büyük bir kararlılıkla sürdürmeli."

Swoboda, AB tarafından da Türkiye'nin önüne bazı engeller ve sorunlar çıkartıldığını bildiklerini, bunların olmasını da arzu etmediklerini belirterek, ama yine de reformların Türk halkının kendisi için yapıldığı yönündeki açıklamaları hatırlattı.

Swoboda, Türkiye'nin son dönemde izlediği aktif dış politikayı da överek, bu çerçevede Ermenistan ile başlatılan süreci takdirle karşıladıklarını kaydetti. Swoboda, "Ama şunu da unutmamak gerekir ki aktif ve yapıcı bir dış politika reformların yerini hiçbir zaman tutamaz" ifadesini kullandı.

-Türkiye raportörü Ruijten-
Heyette bulunan AP Türkiye Raportörü Hollandalı Hırıstiyan Demokrat Ria Oomen Ruijten de konuşmasında, Türkiye raporunun ilk taslağını gelecek hafta parlamentoya sunacağını hatırlatarak, raporunun dengeli ve objektif olduğunu bildirdi.

Sözlerini "Türkiye'ye tek bir sorunun yanıtını aramak için geldim. O da acaba hükümet, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve Türk halkı AB tam üyeliği ve reform sürecine aynı içtenlikle bağlı mı?" diyerek sürdüren Ruijten, hükümetin bu hedefe hala bağlı olduğunu gördüğünü ancak siyasi alanda bir ayrım gözlemlediğini, bütün partilerin aynı oranda bu hedefe kilitli olmadığını söyledi.

Ruijten, AK Parti'nin ikinci kez iktidara geldikten sonra, Türkiye'nin modernleşmesi için bu reformlara ihtiyacı olduğunu söylediğini anımsatarak, "Ancak, bizim gördüğümüz reform sürecinde bir duraklama var" diyerek, duraklama olan siyasi kriterlerin, sürecin, kalbinde yer aldığını ifade etti.

"Siyasi reformlar, fasılların açılmasından daha önemlidir" diyen Ruijten, bu reformlar gerçekleştirilirse fasılların kendiliğinden açılacağını savundu. Rujten, siyasi reformlardan kastının anayasal, kültürel ve bireysel haklarla ilgili reformlar ve yargı reformu olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmesinde Babacan'ın "Elimde bir AB aynası tutmak isterim" dediğini aktaran Ruijten, "Bu aynanın amacı sadece Türkiye'nin ne kadar yakışıklı olduğunu göstermek değil, aynı zamanda nelerin düzeltilmesi gerektiğini de göstermek" dedi.

Ruijten, rapor taslağının gelecek hafta salı günü AP'de görüşüleceğini anımsatarak, metnin objektif ve dengeli olduğunu, bazı alanlarda eskiye kıyasla eleştirel olabilirken, dış politika gibi alanlarda da daha olumlu olabileceğini, ama genel olarak Türkiye'yi yansıtan bir ayna olacağını bildirdi.

En Çok Aranan Haberler