HABER

"Tanımladığımız dünyayı görüyoruz"

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi (E.Ü.) Eğitim Fakültesi'nin düzenlediği "Yeni Öğrenme, Oluşturmacılık" konulu konferansa katılan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Şimşek, Türkiye'de eskiden beri uygulanan eğitim sistemini eleştirirken, "Gördüğümüz dünyayı tanımlamıyoruz; tanımladığımız dünyayı görüyoruz" dedi.

Prof. Dr. Şimşek, yeni öğrenme kavramının ülkemizde son yıllarda revaçta olduğunu belirterek, "Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu görüşü 10 ilde 100 pilot okulda uygulamaya başladı" dedi. Yeni öğrenme yönteminin okullara farklı bir eğitim anlayışı getireceğini savunan Prof. Dr. Şimşek, "Bu öğrenci merkezli bir eğitim anlayışıdır. Öğrenciyi aktif hale getireceğine inanıyorum" diye konuştu.

Öğrenmenin, sadece çevresel faktörlere dayanmadığının altını çizen ve eskiden beri uygulanan eğitim sisteminin karşısında durduğunu kaydeden Prof. Dr. Hasan Şimşek, şunları söyledi:

"Öğrenme, çevrenin yanında bireyin deneyimleri, değişimleri ve içinde yetiştiği kültürle bağlantılı bir biçimde gerçekleşen bir süreçtir. Yeni öğrenme kavramıyla, öğrenci yaşayarak, keşfederek, bilgileri kendi süzgecinden geçirerek doğru bilgiye ulaşacaktır. Çünkü bilgi, keşif yoluyla oluşturulur."

Öğrencilerin belli bir bilgi birikimine sahip olduklarının altını çizen Prof. Dr. Şimşek, "Öğrencilerin beyinleri bomboş bir levha değildir. Onlar geçmiş yaşantılarında kazandıkları deneyimlerle biz eğitimcilere geliyorlar. Eski eğitim anlayışı, öğrenciyi sadece kendisine verileni alan bir kutu olarak görmektedir. Yeni öğrenme kavramıyla, bu eğitim anlayışı değişecektir" dedi.

Öğretmenin, öğrenci davranışlarını etkilemede önemli bir rol oynadığını kaydeden Prof. Dr. Hasan Şimşek, "Yeni öğretim sistemiyle, klasik öğretmen-öğrenci anlayışı değişecektir. Tartışma ortamları yaratılarak, bilgi alışverişi sağlanacaktır" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler