HABER

Tarihi mekanlar halka açılıyor

İSTANBUL (İHA) - 13 Milletvekili'nin İstanbul'daki saraylarda 4 gün süren incelemelerini değerlendiren TBMM Hesaplarını İnceleme Komisyonu Başkanı Nazif Okumuş, bir çok saray, köşk ve kasırlarda çalışmaların son aşamaya geldiğini ve restorasyonlar için bugüne kadar 1.2 trilyon Türk Lirası'nın harcandığını söyledi.

Saraylarda tarihi dokulara sadık kalınarak yapılan çalışmaların, çok titizlikle sürdürüldüğünü ve kısa bir süre sonra bu mekanların halkın hizmetine sunulacağını söyleyen TBMM Hesaplarını İnceleme Komisyonu Başkanı MHP Milletvekili Nazif Okumuş, "21-24 Haziran tarihlerinde TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı birimlerinde 13 Milletvekili Dolmabahçe, Hereke Halı Fabrikası, Yıldız Porselen Fabrikası, Yıldız Şale Köşkü, Aynalıkavak ve Beykoz Kasırları ile Beylerbeyi Sarayı'nı gezerek incelemelerde bulundu. İnceleme sonucunda konu ile ilgili Dolmabahçe Sarayı'nda AKP'den Ergun Dağcıoğlu, DSP'den Nural Karagöz ve MHP'den Melek Denli Karaca ile bir basın toplantısı düzenledik. Özellikle İstanbul'daki bu tarihi zenginliklerin halk tarafından çok iyi bilinmediği, bu tarihi mekanlara ziyaretlerin de son derece az olduğu kanısına vardık" dedi.

Bütün tarihi mekanların restore edildiğini ve birçok yerde restorasyonun bitiminden sonra halkın ücertisiz olarak gezilebileceğini kaydeden Okumuş, "Buralara olan ziyaretleri maksimum seviyeye getireceğiz. Bu şekilde İstanbullular daha zengin ve daha çok tarihi mekanlarla içiçe olacak. Bunu tanıtım kampanyası ile destekleyeceğiz. Beylerbeyi Sarayı çok kötü ve hatta adeta mezbelelik denecek kadar berbat bir durumdaydı. Yavaş yavaş kurtarılacak ve eski özelliğine kısa bir süre içinde kavuşturulacak" şeklinde konuştu.

Nazif Okumuş, Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na bağlı Hereke Halı Fabrikası ile kardeş ülke olan Türkmenistan arasında bir anlaşma imzalanarak, Türkmenistan Ordusu'nun sancaklarının ilk defa Hereke Halı Fabrikası'nda üretilmeye başlandığını da ifade eden Nazif Okumuş sözlerine şöyle devam etti:

"Ciddi miktarda maddi karşılığımız var. Milli bir gururumuz. Tarihi müessesemiz ile önemli bir köprü vazifesi görmektedir. Has ipekten dokunun bu sancak örnek olacak ve diğer ülkelerden de aynı talepler geleceğini umuyoruz. Son 6 yılda çok ciddi restorasyon çalışmaları yapıldı. Bütün saray, kasır ve köşklerdeki restorasyon, onarım ve iyileştirme çalışmaları son aşamaya geldi. Türkiye'nin en büyük sanatkarlarının adeta iğne ile kuyu kazarak bugünlere kadarki çalışmaları başarı ile sergiledi. Bunun için 2001 yılında 1.2 trilyon liran harcandı. Bu paralar doğrudan TBMM'nin bütçesinden çıkmadı. Doğrudan Gelirler Müdürlüğü'nün bütçesi ile karşılanmıştır."

En Çok Aranan Haberler