Tayland Geçici Başbakanı, sıkıyönetim ilan eden orduya barışçıl hareket etmesi ve Anayasa'ya uygun davranması konusunda çağrıda bulundu.
Geçici Başbakan Nivatthamrong Boonsongphaisan, sıkıyönetimin şiddete başvurulmaksızın ve eşitlik içinde uygulanmasını umduklarını söyledi.
Boonsongphaisan açıklamasında ordunun Anayasa ve demokratik ilkelere bağlı olduğunu da vurguladı.
Ordu komutanıyla seçim ve reform gibi konuları da görüştüğünü belirten Geçici Başbakan, Ağustos ayında seçim yapılması talebinde bulunduğunu belirtti.
Tayland'da son altı aydır hükümet ve muhalifler arasındaki gerginlik yaşanıyor.
Hükümet karşıtı protestocular, yeni seçim yapılmasına karşı çıkıyor.
Protestocular, sıkıyönetimin ilan edilmesinin, hükümetin düşmesi yönündeki çabalarını etkilemeyeceğini iddia ediyor.
Ordu, Pazartesi günü televizyonda bir açıklama yaparak, "kanun ve nizamın korunması" amacıyla sıkıyönetim ilan etmişti.
Askerler, Bangkok'taki televizyon ve radyo istasyonlarının yönetimini ele geçirmiş ve daha sonra hükümet binasına geçmişti.
'Bu bir darbe değil'Yapılan açıklamada, 1914 yılında yürürlüğe giren ve kriz anlarında askeri müdahaleye izin veren yasaya atıf yapıldı.
Ordu, bunun bir "darbe" olmadığını vurguladı.
Geçici Başbakan'ın baş güvenlik danışmanı Paradorn Pattanatabut, ordunun bu kararı alırken hükümete danıştığını ifade etti.
Danışman, her şeyin normal seyrettiğini, yalnızca tüm güvenlik sorunlarından ordunun sorumlu olacağını kaydetti.
Tayland Ordu Komutanı General Prayuth Chan-Ocha, sıkıyönetimin ülkede güvenlik ve istikrar sağlanana kadar devam edeceğini söyledi.
BBC Bangkok muhabiri Jonathan Head, olayları şöyle değerlendiriyor:
"Ordunun sıkıyönetim ilan etmekteki ısrarı, bir darbe yapıldığını söylemek için yeterli değil. Ayrıca sıkıyönetimin oldukça hafif uygulanmaya çalışıldığı söylenebilir.
Hem hükümet, hem de hükümeti destekleyen 'kırmızı tişörtlüler', ordunun 'siyasal gücü ele geçirmeyeceği' yönündeki açıklamalarına güveniyor."
Ancak bunların hiçbiri, son sekiz senedir ülkeyi etkileyen siyasi gerginliği çözmüyor. Eğer ordu yalnızca güvenlik konusunu ele alırsa, sorunlar çözülmeksizin var olmaya devam edecek, ve bu hükümeti sakat bırakacak.
Eğer ordu kendi çözüm yöntemini dayatırsa, şu anda "yarı-darbe" olarak görünen durum, tam anlamıyla bir darbeye dönüşebilir ve kırmızı tişörtlüler yeniden sokaklara dökülüp, isyan edebilir.