HABER

Tayland'ın yeni lideri 'koalisyon oluşturacak'

Tayland seçimlerinin sürpriz galibi Pheu Thai partisi diğer dört küçük parti ile birlikte koalisyon hükümeti kurmakta anlaştığını açıkladı.

Tayland'da kilit önemdeki genel seçimi kazanan, devrik başbakan Taksin Şinavatra'nın kızkardeşi Yingluck Şinavatra'nın lideri olduğu Pheu Thai partisinin koalisyon hükümeti oluşturacağı açıklandı.

Seçimden açık farkla galip çıkan Pheu Thai partisi 500 sandalyeli parlamentoda tahminen 265 milletvekilliği kazandı.

160 milletvekili çıkartan Demokratların lideri Başbakan Abhisit Vejjajiva sonucu kabul ederek istifasını sundu.

Gidici hükümetin savunma bakanı, Tayland'ın nüfuz sahibi ordusunun seçim sonuçlarını kabul edeceğini söyledi.

Daha önce hiçbir siyasi deneyimi olmayan Yingluck Şinavatra, Tayland'ın ilk kadın başbakanı olacak.

Diğer dört parti ile koalisyon oluşturmaya karar verdiklerini açıklayan Yingluck Şinavatra, yeni hükümetin önünde duran en acil konunun toplumsal bölünmüşlüğü sona erdirmek olduğunu belirtti.

Yingluck Şinavatra'nın erkek kardeşi Taksin Şinavatra'nın lideri olduğu hükümet 2006 yılında askeri bir darbeyle görevden indirildiğinden beri Tayland siyaseti ikiye bölünmüş durumda.

'Kukla' suçlaması Bu genel seçimler, yaklaşık bir yıl önce Taksin Şinavatra yandaşlarının öncülüğünde düzenlenen protesto gösterilerinde 90'ı aşkın kişinin ölümünü izliyor.

Yingluck Şinavatra'nın deneyimsizliğine dikkat çeken muhalifleri, başbakanlık koltuğunda erkek kardeşi Taksin'in kuklası olarak hareket edeceğini iddia ediyor.

Darbe ardından Tayland'dan kaçan ve gıyabında yargılandığı yolsuzluk davasında hapse mahkum edilen Taksin Şinavatra, Dubai'de gazetecilere yaptığı açıklamada, kardeşi Yingluck'un siyasi geçmişinin olmayışını bir avantaj olarak tanımladı ve bazen ''temiz bir sayfa açmanın'' siyasete yaradığını söyledi.

Hakkındaki mahkeme kararının siyasi amaçlı olduğunu söyleyen ve yolsuzluk suçlamasını reddeden Taksin Şinavatra, Tayland siyasetine geri dönmeyi düşünmediğini, çünkü ''tek isteğinin artık emekliye ayrılmak olduğunu'' belirtti.

BBC'nin Bankok muhabiri Rachel Harvey, Yingluck Şinavatra'nın partisi Pheu Thai'ın sandıklarda bu kadar büyük bir fark atabileceğini çok az kişinin öngördüğünü söylüyor.

44 yaşındaki Yingluck Şinavatra'nın sandıklarda gördüğü desteğin soyadıyla bağlantılı olduğunu bildiren muhabirimiz, bu seçim sonucunun Tayland'da ''Ordu müdahalesinin halk tarafından reddedildiğini kesin bir şekilde gösterdiğini'' söylüyor.

Tayland'daki siyasi bölünme Taksin Şinavatra, 2006 yılında iktidardan indirildiğinde, başbakanlık görevini beş yıldır sürdürüyordu.

Taksin Şinavatra'nın devrilmesiyle sonuçlanan süreçte, kendilierini Sarı Gömlekliler olarak niteleyen bir grup sokak gösterileri düzenleyerek Şinavatra hükümetini protesto ediyordu.

Demokrasi İçin Halk İttifakı adını taşıyan Sarı Gömleklilerin üyeleri, kraliyet yanlıları, iş adamları ve kentsoylu orta sınıflardan oluşuyor.

Taksin Şinavatra ise sağlık güvencesi ve eğitim için fon ayırdığı kırsal kesimlerde yoksullar ve köylüler arasında popüler bir liderdi.

Taksin hükümetinin indirilmesi ardından, kendilerini Kızıl Gömlekliler olarak adlandıran ve resmi adı Diktatörlüğe Karşı Birleşik Demokrasi Cephesi olan muhalif blok 2009 yılı mart ayından itibaren sokak gösterilerine başladı.

Kızıl gömlekli hareketinin tümüyle Taksin yanlısı olmadığı, ancak Taksin tarafından desteklendikleri ve hareket içinde eski lidere karşı bir sempati olduğu belirtiliyor.

En Çok Aranan Haberler