İSTANBUL (İHA) - TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, Kıbrıs konusunda, "Tek taraflı, devamlı taviz vererek bir noktaya varamazsınız. Bu konular karşılıklı görüşmelerle, yeri geldiğinde karşılıklı taviz verilerek çözülebilir" dedi.
TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Formu ve TÜSİAD tarafından Ceylan Otel'de düzenlenen "Uluslararası Rekabet ve Türk Gıda Sanayii" konulu konferansta konuşan Sabancı, "3 Ekim'den önce Ankara Anlaşması'nın imzalanması ve AB'nin baskıları konusunun hassas bir konu olduğunun farkındayız. İster Türk hükümeti, ister KKTC hükümeti tarafından yapılması gerekenler, gerektiği şekilde yapılmıştır. Farkındayız, bu 3 Ekim'den önce Ankara Anlaşması'nın genişletilmesi isteniyor. İçine KKTC'nin eklenmesi isteniyor. Bu AB yönünden, AB'nin kendi açısından bir yaklaşımı olabilir. Türkiye açısından ise Türk ve Kıbrıs hükümetleri gerekli adımları bugüne kadar atmıştır. Artık AB Parlamentosu da Türkiye için vermiş olduğu bir takım sözleri hayata geçirmesi gerekiyor. Yani tek taraflı, devamlı taviz vererek bir noktaya varamazsınız. Bu oldukça zordur. Bu konular karşılıklı görüşmelerle, yeri geldiğinde karşılıklı taviz verilerek çözülebilir" dedi.
Enflasyonun beklenenin altında çıkması konusunda da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sabancı, "Bazı olayları Türkiye'de fazla büyütüyoruz. Devlet İstatistik Enstitüsü, böyle bir değişikliğin ileriye dönük Türkiye'nin menfaatine olduğunu düşünürse, 'Yok ama eski sistem olsaydı acaba olur muydu? Yeni sistem olsaydı oran bu mu olur mu?' demek yanlış olur. Bu tür yaklaşımlardan çıkıp, işi uzmanlara bırakmak ve güvenmek gerekiyor" şeklinde konuştu.
"Türkiye'nin geleneksel tarım yapısının rekabeti sağlayamadığını söylediniz. Geleneksel tarımdan vazgeçilerek yeni sistemlere uyum sağlayabilir mi?" şeklindeki bir soruya ise Sabancı, "Uzun zamandır söylüyoruz. İki ana proje var. Biz Türkiye'nin önümüzdeki 5-10 yıl içinde büyüme stratejisi, özellikle sanayi sektörlerinde nasıl olmalı diye bir çalışma başlattık. Bunun tabii ki bilimsel tarafın da var. Bunu Koç Üniversitesi ile birlikte yapıyoruz. Tarım sektörü çıktılarıyla, piyasa ekonomisine bağlı kalarak, hitap ettiği sektörlere rekabet edebilir, verimli, kaliteli ürünleri sunabilmektedir" açıklamasında bulundu.
Gıda üretiminde Türkiye'nin yeri konusunda da açıklamalarda bulunan Ömer Sabancı, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye'nin tarım sektöründeki yeri konusuna buna cevap vermek için, hangi kıstaslar baz alınıyor bunları bilmek gerek. Şu bir gerçek ki tarım sektöründe yapacağımız çalışmalarla, tarımın girdi sağladığı gıda sektörü gibi sektörlerde rekabetçi kaliteli ürünleri sunabilir hale getirmemiz lazım. Bunun bir de sosyal yönü var. Türkiye'de hala devam eden bir işsizlik sorunu var. Türkiye son 2-3 senedir ciddi büyüme rakamları yakalamıştır. Fakat bu istenilen seviyede işsizlik soruna çözüm olacak hale gelememiştir. İşsizlik oranın yüksek olması ve tarım sektöründeki yeniden yapılandırmanın getireceği işsizlik ile konuları Türkiye'de belli bir strateji çerçevesinde çözüm ürütmesi gerekmektedir. Çalışmamızın içinde işin bacağı da olacak. Bunu da göz ardı etmemiz mümkün değil, çok önemli bir konu. Bu TÜSİAD'ın görüşleri. Türkiye'de hala ciddi oranda bir kayıt dışı mevcut. Gelirler İdaresi, IMF Anlaşması'nın imzalanması'nın yasalaşması gereken konulardan biridir. Biz bunu sıkı takip ediyoruz. Bu şekilde Türk hükümeti, Türk bürokratları, bizler yani alışveriş yapanlar, kayıt dışı ekonomiyle daha fazla mücadele etmemiz gerekir".