Financial Times'in "Teknokrasinin tuhaf ölümü" başlıklı başyazısında, 'uzmanların yönetimindeki hükümet' anlamına gelen teknokrasiye duyulan güvenin, yaşanmakta olan ekonomik kriz sonrasında büyük bir darbe aldığı belirtiliyor.
"Uzmanların, yani toplumun elit kesimlerinin, toplum için doğru kararlar alıp uygulamaya koyduğu inancının sarsılmasının, popülist söyleme sahip politik hareketlerin toplum nezdindeki çekiciliğini artırdığının" savunulduğu yazıda, bu durumun en net biçimde Amerika Birleşik Devletleri'nde görüldüğü kaydediliyor.
Yazıda, muhafazakar saflardan çıkan Tea Party hareketinin, ülkede son 100 yıldır yürürlükte olan uygulamaların tümüyle yanlış olduğu inancına sahip olan ve Roosevelt'in yeni toplum sözleşmesini, Obama'nın sağlık reformunu ve hatta gelir vergisini Anayasaya aykırı bulan bir tavrı yansıttığı; bu kesimin Merkez Bankası'nın varlığına ve kriz dönemindeki rolüne temelden karşı olduğu belirtiliyor.
Financial Times, tüm bu yanlışların sorumlusu olarak görülen, hükümet politikalarına yön veren elit kesimin hedefte olduğu bildiriliyor.
Yazıda, "Avrupa'daki teknokrasi karşıtlığı"na örnek olaraksa, ortak para birimi euro ve kıta dışından göçe izin veren liberal göç politikalarına karşı yükselen hissiyat ve politik hareketler gösteriliyor.
Japonya'dan da teknokrasi karşıtı örnekler verilen yazı şöyle sona eriyor:
"Uzun vadede, elitlerin konumlarını kaybettikleri ortada. Aristokrasi ve monarşinin başına da aynı şey gelmişti. Yüksek yaşam standartlarının olduğu ülkelerde, yöneticilerin yani elitlerin başarısız olduğunu kabul etmemek mümkün değil. Demokrasinin en güzel yanı da, başarısızlığı hızla cezalandırması. Bu yüzden elitlerin halkı, doğruyu bildiklerine ikna etmeleri gerekiyor. Ancak teknokratların ekonomik kriz süresince yaptıkları ve yapmadıklarıyla, halkı ikna ettiklerini söylemek mümkün değil. Halkı dinlemeli ve harekete geçmeliler."