HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TELKODER veri merkezi teşviklerine güncelleme talep etti

- "(Cazibe Merkezleri Programı) Bunun düşünülmesi çok güzel ancak yatırım yapılacak yerlere ve veri merkezi büyüklüğüne getirilen sınıra düzenleme getirilmesini talep ediyoruz. Teşviklerin Türkiye geneline genişletilmesini istiyoruz" - "Yurt dışındaki şirketlerden hizmet alınması ve bu hizmeti alırken o şirketlerin herhangi bir vergi ödememesi hem sektörü hem de devletimizi ciddi zarar uğratıyor"

İSTANBUL (AA) - Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Veri Merkezi Çalışma Grubu Başkanı İlyas Turgut, "(Cazibe Merkezleri Programı) Bunun düşünülmesi çok güzel ancak yatırım yapılacak yerlere ve veri merkezi büyüklüğüne getirilen sınıra düzenleme getirilmesini talep ediyoruz. Teşviklerin Türkiye geneline genişletilmesini istiyoruz." dedi.

TELKODER'in "Veri Merkezi İşletmeciliği Raporu"nun ikincisi İlyas Turgut ve TELKODER Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda paylaşıldı.

Rapora ilişkin bilgi veren Turgut, Türkiye'de veri merkezi işletmeciliğinin regülasyondaki tanımının yapılması gerektiğini, iki sene önce ilk raporlarını yayımladıklarında da bunun altını çizdiklerini anımsatarak, veri merkezi işletmeciliğinin yer ya da içerik sağlayıcıdan farklı olduğunu söyledi.

Tanımın yasaya dahil edilmesi gerektiğini belirten Turgut, veri merkezi işletmecisinin, yer sağladığı müşterisinin barındırdığı içerik yüzünden zaman zaman kanun önünde sorumlu olabildiğini, para ve vakit kaybına uğrayabildiğini anlattı.

Dünyada üretilen veri miktarının 2020 yılında 2015 yılına göre 4 kat artmasının beklendiğine işaret eden Turgut, şunları kaydetti:

"Bu noktada verilerin depolandığı, işlendiği ve gerekli yerlere iletiminin sağlandığı veri merkezleri de giderek önem kazanıyor. Dünya da ve ülkemizde üretilen veri miktarının 1,5 senede yaklaşık ikiye katlandığını görüyoruz, hatta Türkiye'de biraz daha fazla arttığını düşünebiliriz.

Ancak bu verinin taşındığı iletişim hatlarının ana omurgası olan fiber konusunda gelişme sağlayamadık. Veri merkezlerinin olmazsa olması, erişimin hızlı ve güvenli olması. Bunun da fiber hatlarla sağlanması çok önemli. Veri merkezi sektörünün gelişmesi için elzem şartlardan biri tanımın yapılmasından sonra, fiber altyapının geliştirilmesi."

- "Türkiye'de üretilen içeriklerin yurt dışında barındırılması ile ilgili güvenlik sorunları olabiliyor"

Veri merkezlerinin rekabet sorunlarından bahseden İlyas Turgut, Türkiye'deki şirketlerin kendi içindeki rekabette sorun olmadığını, yurt dışındaki şirketlerle ilgili bir takım sıkıntıları olduğunu dile getirdi.

Turgut, "Yurt dışındaki şirketlerden hizmet alınması ve bu hizmeti alırken o şirketlerin herhangi bir vergi ödememesi hem sektörü hem de devletimizi ciddi zarar uğratıyor. Yurt dışında barındırılan içerikle yurt içinde barındırılan içerik arasında bir fark yok. İçerik sahipleri bu yüzden olayın ekonomik boyutuna dikkat ediyor. Türkiye'den alırsa hizmeti vergi boyutu var, yurt dışından alırsa vergi ödemedikleri için daha uygun. Ama olayın güvenlik boyutu da çok önemli. Türkiye'de üretilen içeriklerin yurt dışında barındırılması ile ilgili güvenlik sorunları olabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Şu an Türkiye'de üretilen içeriklerin yüzde 60-80 arasının yurt dışında tutulduğu tahmininde bulunan Turgut, paranın yurt dışına çıkması dolayısıyla bunun Türkiye'deki cari açığa negatif etkileri olduğunu söyledi.

- "Güncelleme yapılması halinde yatırımlar daha da artar"

Hükümetin Cazibe Merkezleri Programı kapsamında veri merkezlerine yatırım akması için yaptığı çalışmayı anımsatan Turgut, "Bunun düşünülmesi çok güzel ancak yatırım yapılacak yerlere ve veri merkezi büyüklüğüne getirilen sınıra düzenleme getirilmesini talep ediyoruz. Teşviklerin Türkiye geneline genişletilmesini istiyoruz. Eğer veri merkezi büyüklüğü serbest bırakılır, yatırımın da nerede yapılacağı kısıtlanmazsa veri merkezini desteklemesi açısından çok faydalı olacağını düşünüyoruz. " talebinde bulundu.

Güncellemenin gelmesi halinde yatırımın daha da artacağını belirten Turgut, mevcut kapasitenin de böylelikle daha iyi seviyelere getirilebileceğini aktardı.

- "Türkiye'de veri merkezlerine fiber hizmet sunan işletmeci sayısı en fazla 3-4 ile sınırlı kalıyor"

Turgut, Türkiye'nin sahip olduğu fiber altyapının artması gerektiğine dikkati çekerek, Türkiye'de veri merkezlerine fiber hizmet sunan işletmeci sayısının en fazla 3-4 ile sınırlı kaldığını bildirdi.

Bu rakamın Avrupa'da yaklaşık 35, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da ise 50 olduğuna dikkati çeken Turgut,"Hizmetin devamlılığı ve kalitesi açısından farklı fiber hatların sayısının artması gerekiyor. Fiber altyapının yaygınlaşması ile veri merkezlerine bağlanan ve internet altyapısı sunan işletmecilerin sayısında artış sağlanacaktır." dedi.

İlyas Turgut, kamu verilerinin güvenlik sorunu oluşturmayacak şekilde bir kısmının özel sektörde saklanması ve böylece sektörün desteklenmesi talebinde de bulundu.

- Rapordan

TELKODER Raporu'nda yer alan bilgilere göre, 2020 yılında bulut bilişim trafiğinin, veri merkezi trafiğinin yüzde 92'sini oluşturması bekleniyor.

Veri merkezi risk sıralamasında en iyi beş ülke İzlanda, Norveç, İsviçre, Finlandiya ve İsveç olarak, son beş ülke ise Endonezya, Türkiye, Çin, Hindistan ve Nijerya olarak sıralanıyor.

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler