HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Thames Water'in Türkiye çalışmaları

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Ana Bilim Dalı tarafından Türkiye'nin sahip olduğu flora ve fauna zenginliği ve çeşitliliğinin korunması çalışmaları başlatıldı. Projenin Yuvacık Barajı havzasında yapılacak çalışmaları Kurumsal Sosyal Sorumluluk projeleri kapsamında Thames Water'ın desteğiyle gerçekleştirilecek.

İstanbul Üniversitesi tarafından başlatılan projenin önemli ayaklarından birini oluşturan Yuvacık Barajı, Kuzey Anadolu'da doğu-batı doğrultusunda uzanan Kuzey Anadolu dağlarının batı yönünde devamını oluşturan Samanlı Dağları ve Keltepe'nin (Kartepe) İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü'ne bakan kuzey yamaçlarında bulunuyor. Yuvacık Barajı havzasının, düşük yükseltileri ve akarsu vadileri, Marmara Denizi'nden gelen Akdeniz ikliminin ve bitki örtüsünün yüksek kesimler ise kuzeyde Karadeniz'den gelen Karadeniz ikliminin ve bitki örtüsünün etkisi altında bulunmakta. Bu iklimsel ve bitki coğrafyasındaki farklılığın jeomorfolojik yapıyla birleşmesi, Yuvacık Barajı havzasında zengin bir flora, fauna ve vejetasyon yapısının oluşmasına neden oluyor.

Bölgede yapılacak çalışma, iki ayrı bölümden oluşacak. Flora ve vejetasyon çalışması kapsamında, bölgenin biyolojik çeşitliliğinin ortaya koyulması, bitkiler için envanter hazırlanması, ender ve tehlike altındaki bitkilerin belirlenmesi çalışmaları yürütülürken, fauna çalışması kapsamında da öncelikle memeli, kuş, sürüngen ve böcek türlerinin saptanması çalışmaları yürütülecek. Proje içerisinde, hayvanların ve bitkilerin besin zinciri, tehlikede olan türler, endemik türler, konukçu-avcı hayvanlar ve tüm bunların havza içerisindeki dağılımı, Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılarak incelenecek. 2005 Yılı Kasım ayından itibaren başlayacak olan projenin 3 yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Thames Water'ın Türkiye Ülke Direktörü Evren Köprülü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Yuvacık Barajı havzasında yapılacak biyolojik çeşitlilik çalışmasının, bölgenin flora, vejetasyon ve faunasının ortaya çıkmasını sağlayacağını söyledi. Köprülü sözlerine şöyle devam etti:
"Göl tabanından dağların zirvesine kadar doğal hayatı paylaşan tüm türlerin biyolojik çeşitliliğe katkılarını ortaya çıkarmak ve zamanla değişimini izleyebilmek bizlere büyük bir heyecan veriyor. Yuvacık Barajı havzasında yaşayan tüm canlı türlerine eşit düzeyde saygı göstererek doğal hayatın korunmasında bilimsel bir başlangıç oluşturacak bu proje, Thames Water Türkiye'nin doğaya ve insana verdiği önemin bir göstergesidir ve en önemli Kurumsal Sosyal Sorumluluğudur".
RWE Thames Water, dünyanın en büyük içme suyu ve atıksu hizmetleri şirketlerinden biri olarak faaliyet gösteriyor. 2000 yılında Alman enerji devi RWE tarafından hisselerinin tamamı satın alınan Thames Water, hizmet vermekte olduğu İngiltere, Amerika, Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Asya Pasifik bölgelerinde 70 milyonun üzerinde insana içme suyu ve atıksu hizmeti veriyor. Su hizmeti ve sistemlerine sadece İngiltere'de günde 1 milyon Sterlin yatırım yapan RWE Thames Water, İngiltere başta olmak üzere Porto Riko, Çin, Endonezya, Tayland, Türkiye, Avustralya, Mısır, ABD, Şili, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya ve Almanya'nın da arasında bulunduğu 20 ülkede içme suyu ve atıksu arıtma tesisleri, yatırım ve işletme faaliyetlerini sürdürüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler