İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi'nde (EÜ) toplanan Üniversitelerarası Tıp ve Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanıp, Bakanlar Kurulu'nun gündemine sunulan Tıpta Uzmanlık Tüzüğü Tasarısı'yla ilgili olarak; tasarının içerik ve hazırlanma yöntemi açısından önemli eksikliklerinin bulunduğunu, uzmanlık eğitimi veren tıp fakültelerinin görüşlerinin tüzüğe yansıtılmadığını, tüm komisyonlarda Sağlık Bakanlığı'nın ağırlığının görüldüğünü, Tıpta Uzmanlık Sınavı, rotasyon ve Yandal Uzmanlık Belgesi gibi konularda ciddi sorunlara yol açacağını ifade etti.
Tıp ve Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı, EÜ Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, 91 üyenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda tıp ve sağlık eğitimiyle ilgili çeşitli konularda sorunların tartışılıp, çözümlerin üretildiğini; özellikle "Tıpta Uzmanlık Tüzüğü Tasarısı"nın madde madde tartışıldığını belirterek, "Konseyimiz, tasarının bu haliyle kabul edilmesi durumunda ciddi sorunlara yol açacağı kanaatine varmıştır" dedi.
Prof. Dr. Bayındır, konseyin konuya ilişkin görüşlerini şöyle açıkladı:
"Tüzük taslağının son şekli, ilgili yüksek öğretim kurulları ile tartışılmadan hazırlanmıştır. Uzmanlık eğitimi veren tıp fakültelerinin görüşlerinin tüzüğe yansıması gereklidir. Tüzük taslağına göre kurulan tüm komisyonlarda Sağlık Bakanlığı'nın ağırlığı görülmektedir. Bu komisyonların sadece danışma komisyonu olarak görev yapmaları sakıncalar yaratacaktır. Komisyonlarda ilgili tarafların dengeli temsiliyeti gereklidir. Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile ilgili 17. maddede belirtilen; tercih ettiği uzmanlık dalı ve ilgili rotasyon konularında daha yüksek kat sayı uygulaması, temel amacı nitelikli ve yeterli hekim yetiştirme olan mezuniyet öncesi tıp eğitimini olumsuz etkileyecektir. Geçici madde 6 ve 7 de belirtilen noktalar (yandal uzmanlığı eğitimine bakılmaksızın sadece sürelere dayanarak uzmanlık belgesi verilmesi), uygulamada sıkıntılar yaratacaktır. Yandal Uzmanlık Belgesi mutlaka yandal uzmanlığı eğitimi almış kişilere verilmelidir. Tıpta Uzmanlık Eğitimi'nin lisansüstü eğitim olması nedeniyle bu konuda Yükseköğretim Kurulu'nun yetkilendirilmesi ve bu eğitimi veren tüm kurulların işbirliği içinde olması gereklidir."