EDİRNE (AA) - Edirne'deki sınır kapılarında yurt dışına çıkmak için bekleyen tır şoförleri, soğuk ve dondurucu havayla mücadele ediyor. Sıfırın altında seyreden hava şartlarından korunmak için araçlarının mazotlu ısınma sistemi vebastolarını sürekli çalıştıran şoförler, mazot yetiştirmekte zorlanıyor.
Avrupa'ya açılan sınır kapılarında hafta sonundan beri var olan tır kuyruğu bugün de devam etti. Yurt dışına çıkış yapmak isteyen tırlar, Kapıkule'de 11, Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda ise 9 kilometrelik kuyruk oluşturdu.
Sırada bekleyen tır şoförleri, soğuk havadan korunmak için kontak kapatmazken ısınmak amaçlı mazot yetiştiremiyor.
Araçlarını ısıtmak için webastolarını çalıştıran tır şoförleri, günde ortalama 8 litre mazot yakıyor. Bu durumda şoförler için fazladan 40 - 50 liralık maliyet oluşturuyor.
- Hem araç hem kendileri için kontak kapanmıyor
Tır şoförü Mustafa Yıldız, soğuk havada ısınmak için araçlarını sürekli çalıştırdıklarını söyledi.
Aşırı mazot kullanımından dolayı depolarında mazot kalmadığını ifade eden Yıldız, "Yaklaşık 24 saattir sıradayım. Gündüzleri biraz iyi geçiyor ama gece aşırı soğuk ve yağış oluyor. Hiç kimse araçlarından inemiyor. Bulgaristan'daki sistemlerden kaynaklı bir sorun olduğu söyleniyor. Çok mağdur durumdayız. Isınmak için vebastoyu çalıştırıyoruz. 24 saat çalıştırınca ortalama 8-9 litre mazot yakıyor. Bu da bize 50 liraya yakın bir maliyet çıkartıyor. Tabii bazı arkadaşlarımızın ısıtıcıları arızalı ya da mazotları bitmiş oluyor. Biz onları misafir ediyoruz araçlarımıza. Yol kenarındaki tamirhanelerde tamir ettirmeye çalışıyorlar. Çok zor oluyor. Yemek olayını da arabanın içerisinde ve dolaplarımızda yapmaya çalışıyoruz. Yeterli tesis yok. Ondan hep arabada yemeğimizi yapıyoruz." dedi.
Polonya'ya giden Ali Akça'da 3 gündür sırada beklediğini belirterek, "Bu soğukta bizim için her şey çok zor. Vebastoyu sürekli çalıştırıyoruz. Sıra ilerlemiyor. 3 saatte 20 metre yol geldim. Sırada beklerken tuvalet problemi var, yemek problemi var, ısınma problemi var. Bunlar bizim için büyük zorluklar. Özellikle hava soğuk olunca fazladan çalıştırıyoruz. Bu da fazla mazot ve fazla maliyet oluyor." diye konuştu.
Aracın fazla çalışmasının tırlarda zaman zaman arızalara da yol açtığını anlatan Ahmet Bildik, şunları söyledi:
"Soğuk hava bizi perişan etti. Bu sırada rezillik yaşıyoruz. Aracın aküsünde problem var. Diğer araçtan takviye yapmaya çalışıyoruz. Aracı fazla çalıştırmaktan bu hale geldi. Ama çalıştırmayınca da ısınamıyoruz."