HABER

TMK mağduru çocukların aileleri Meclis’te

Taş atan çocuklarla ilgili yasa teklifi Adalet Komisyonu’nda görüşülürken aileler TBMM'ye geldi.

ANKARA (ANKA) - Taş atan çocuklarla ilgili yasa teklifi Adalet Komisyonu’nda görüşülürken, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) mağduru çocukların aileleri ve Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları da Meclis’te düzenledikleri basın toplantısıyla teklifi eleştirdiler ve Başbakan’a “tam çözüm” sözünü tutması çağrısında bulundular.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, TMK mağduru çocukların aileleri ve Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları temsilcileri ile Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, bugün Adalet Komisyonu’nda görüşülen taş atan çocuklarla ilgili yasa teklifini değerlendirdi.

Yasa teklifinin TMK mağduru çocukların aileleri ve hukukçuların beklentilerini karşılamadığını söyleyen Tuncel, “Bir ülkede çocuklar özgür değilse o ülkenin ve toplumun özgür olduğu söylenemez. TMK Kürt sorununun ortaya çıkarttığı bir durum. Kürt sorununda demokratik adımlar atılsaydı bu çocuklar TMK’dan yargılanmayacaktı. Bu ülkenin çocukları güzel bir gelecek hak ediyor. Kimsenin çocukları ötekileştirmeye hakkı yok” diye konuştu. Tuncel bir soru üzerine çocukların ailelerinin, ‘çocukların hayatını cehenneme çeviren koşulların kaldırılması talebi’ olduğunu belirtirken “Çocukların çocuk olduğu unutulmamalı. Bu ülkenin temel bir sorunu var. Kürt sorununun Ortadoğu’da 200 yıllık Türkiye’de de 100 yıllık bir geçmişi var. Mesele bu çocuklar niye eylemlere katılıyor meselesi değil. Bu ülkede konuştukça ceza alıyor bu insanlar. Başbakan, ötekileri konuşabilir ama Kürtler konuşunca dava açılıyor. Filistin’de intifada da, İran’da Güney Afrika’da, ETA’da da çocuklar önde oluyor. Kürt sorunu çözülürse TMK diye bir şey kalmaz. Bu çocuklar öne sürülmüş değil, aileleri eylemlere çocukların eylemlere gelmemesi için çaba harcıyor” diye konuştu.

-“20 ÇOCUĞUMUZ DA OLSA HEPSİNE SAHİP ÇIKMAYA KARARLIYIZ”-

Basın toplantısında TMK mağduru çocukların aileleri adına konuşan Arif Akkaya, iki yılı aşkın süredir mücadeleye devam ettiklerini belirterek “TMK Kürt çocuklarını vuruyor. Bugün Kürt çocukları vuruyorsa, yarın Türkiye’de yaşayan her bireyi de vurabilir. Bu ülkede sadece Kürtler yaşamıyor. Kürtler de çocuk fazla olabilir. Bizim 20 tane de çocuğumuz olsa hepsine sahip çıkmak kararlılığındayız. Bir çocuklarımızı sokağa sürmüyoruz. Bizim çocuklarımızı sokaktan toplayan güvenlik görevlileri var. Elinde kitap, okula giderken gözaltına alınan çocuklarımız var”dedi. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 31 çocuğun olduğunu, bu çocukların ailelerine ve avukatlarına bilgi verilmeden farklı illere nakledildiğini söyleyen Akkaya, bu çocuklardan 8’inin Diyarbakır’daki duruşmasına bile getirilmediğini kaydetti. Çocukların ellerine kelepçe vurulduğunu, Bitlis ve Mardin cezaevlerinde çocuklara işkence yapıldığının ortaya çıktığını savunan Akkaya, “Türkiye’nin böyle kara bir lekeyle yaşamasını kabul etmiyoruz” diye konuştu.

-“BAŞBAKAN ‘TAM ÇÖZÜM’ SÖZÜNÜ TUTSUN”-

Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları Aktivisti Mehmet Atak ise 32 ilde çocukların yetişkin gibi TMK’dan yargılandığını söyledi. Hükümetin, Meclis tatile girmeden konuyu gündeme getirme sözünü tuttuğunu ifade eden Atak, “Ancak başbakan tam çözüm sözü verdi. Bu teklif tüm çocukları hapisten kurtarmıyor. Başbakan’a tam çözüm sözünü tutması gerektiğini hatırlatıyoruz” dedi. Komisyonda görüşülen teklifin TMK mağduru çocuklar arasında ayrım yaptığını ifade eden Atak, “Teklifle yapılan en büyük iyileşme, eskiden üzerinizdeki tişört bile silah sayılıyordu. Şimdi silahlar dörtle sınırlandırıldı. Ancak bu teklif çocuğu çocuk olarak görmüyor, hala terörist olarak görüyor. Cihaner’in yargılanmasının uzun sürdüğü, bunun insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle barolar eylem yapıyor ancak 15 yaşında hapse giren ve 3 yıldır yargılanan çocuklar var” dedi. Atak, komisyonda, DSP’li Ayşe Jale Ağırbaş ile BDP eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın ailelerin taleplerine uyan yasa teklifleri olduğunu belirterek, AKP’nin teklifinin bu tekliflerle birleştirilerek görüşülmesini istedi.

-ŞAHİN VE KOMİSYON RANDEVU VERMEDİ-

TMK mağduru çocukların aileleri bugün BDP, CHP ve AKP grup başkanvekilleriyle de görüşecek. Ailelerin Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Adalet Komisyonu’ndan da randevu talebinin olduğu ancak taleplerine olumlu yanıt alamadıkları bildirildi.

En Çok Aranan Haberler