TOKAT (İHA) - Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde görülen keneden geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı'na karşı Tokat'ta ilaçlama çalışmaları başlatıldı. Tokat Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, katıldığı bir programda kene ile ilgili halk arasında yayılan sözlere cevap verdi. Vali Nasuhbeyoğlu, "Biz Tokat'ta hastalığın teşhisini koyarak belirsizliği belirli hale getirdik. Artık belirlenmişse bunun çözümüde vardır. Kısa zamanda halkımızı bu illetten kurtaracağız" dedi.
Tokat'ta kenelerden insana geçen ve ölümcül sonuçlara yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı konusunda İl Merkezinde ilaçlama çalışmaları belediye ekiplerince yürütülüyor. Tokat Belediyesi Temiz İşleri ekipleri resmi kurumlar, Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ), Köy Hizmetleri, Devlet Su İşleri, İl Emniyet Müdürlüğü ve belediye sınırları içerisinde bulunan park ve mesire alanlarında ilaçlama çalışması yaptı. Son olarak Uzun Burun mevkiinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü binası, lojman ve bahçesinde ilaçlama yapan belediye temizlik işçileri önlem anlamında çalışma yapıldığını söyledi. Ekiplerin çalışmalarının devam edeceği öğrenildi.
Tokat Merkeze bağlı Akyurt Köyü'nde Koyunculuk Projesi'ne katılan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, çeşitli açıklamalarda bulundu. Bu arada köye girişte İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Albayrak ve İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Uçar'ın pantolonlarının paçalarını çoraplarının içine alarak önlem alması gözlerden kaçmadı. İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Albayrak, bir eğitimci olarak böyle bir tedbir aldığını belirterek, "Ben eğitimci olduğum için her şeyden önce buralara geldiğimiz için ilimizde ve 22 ilde görülen KKKA Hastalığı'na karşı önlem aldık. Korku yok sadece önlem aldık" diye konuştu.
Milli Eğitim Müdürü'nün tedbirini gören İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Uçar, İl Tarım Müdürü Yaşar Kavak, Defterdar Sıtkı Topaloğlu da aynı yöntemi seçti. Daire müdürlerinin kene korkusu Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu konuşurken de devam etti. İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Albayrak ile Defterdar Sıtkı Topaloğlu'nun gözleri sürekli yerde idi. İki daire amiri keneye yakalanmamak için program boyunca gayret gösterdi.
Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, konu ile ilgili olarak basın mensuplarının sorularına, herhangi bir sıkıntı olmadığını ifade ederek, "Tedavisi olmayan bir hastalık değil. 2 yıl önce yaptığımız çalışmalarla Kırım - Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisini yaptırmıştık. Bu tür kene ısırmaları ile karşılaşan vatandaşlarımızın hemen sağlık kuruluşuna müracaatı halinde gerekli her türlü tedavi işlemleri yapılıyor. Spekülasyonlara inanmamak lazım" şeklinde konuştu.
Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı beldelerde, köyler de sıkıntılar yaşandığını ifade eden Nasuhbeyoğlu, "Ama bunun çözümü var. Çözümü vatandaşlarımızın hijyen şartların uygun ortamlarda hayvancılık, tarım faaliyetlerini gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu bir eğitim, sağlık, kültür işi. Devlet vatandaş işbirliği ile ve devletin her türlü imkanını kullanmak suretiyle bu illeti biz Tokat ilimizi kurtarmaya azimli ve kararlıyız, bunu başaracağız" dedi.
Vali Nasuhbeyoğlu kene ısırması sonucu ölüm vakkalarının halk arasında abartıldığını belirterek, "Sayılar çok spekülatif ama bir kaç yıldır bizdeki resmi rakamlarla 3 - 4 seviyesinde. Basında son dönemlerde çıkan haberlerdeki vatandaşların Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'ndan öldüğü ifade ediliyor. Ama bizim resmi kayıtlarımız aynı şeyi söylemiyor. Yani kesinlikle doğru değil bazıları. Ama biz hiç olmamasını arzu ediyoruz. Bu tür olguların olduğu yerler, hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak sürdürüldüğü yerler ve müracaat olduğu yerlerde ilaçlama çalışması devam ediyor" diye konuştu.
Son olarakhastalıkla mücadele konusunda yapılan çalışmaları aktaran Vali Nasuhbeyoğlu, Sağlık Bakanlığı müsteşarı haftası sonu Tokat'ta olacağını hatırlatarak, "Kendilerinden bu hastalığın tedavisinde kullanmak için cihaz alımı ile ilgili kendisine taleplerimiz var. Bakanlığımıza iletmek üzere talep ettik. Burada teşhis konulması işçin bir cihaza ihtiyacımız var. Onunla ilgili gelişmeyi önümüzdeki günlerde bekliyoruz. Tarım Bakanlığından ilaçla ilgili olarak 500 bin YTL talebinde bulunduk. İl Özel İdaresi olarak 60 bin YTL ilaç alımı için ihale açmıştık. Onun 30 bin YTL bir kısmı ilaç alma konusunda bir kaç gün içinde neticelenecek. İleriye dönük olarak biz tedbirlerimizi alıyoruz. Vatandaşımızın her hangi bir panik içersinde olmasına hiç gerek yok. Böyle bir kene ısırması ile karşılaştığı zaman en yakım sağlık ocağına müracaat etmelerini öneriyoruz. Aşı konusu araştırılıyor. Biz Tokat'ta hastalığın teşhisini koyarak belirsizliği belirli hale getirdik. Artık belirlenmişse bunun çözümüzde vardır. Kısa zamanda halkımızı bu illetten kurtaracağız" şeklinde konuştu.