HABER

TOKİ'den konut atağı

ANKARA (İHA) - Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2006 yılı sonuna kadar 26 bir 374 konut inşa edileceğini söyledi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar bugün Türk Sanayicisi ve İşadamları Vakfı'nın (TÜSİAV) düzenlediği Cinnah Sohbetleri'ne katıldı. Toplantıya, TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile TÜSİAV yöneticileri katıldı. Sarıtoprak yaptığı açılış konuşmasında TOKİ'nin 2002 yılından bugüne kadar 64 ilde ve 131 bölgede 90 bin konutun ihalesini tamamladığını belirterek, Bayraktar'ın yeni projeler konusunda ipuçları vermesini ve oralara yatırım yapmak istediklerini söyledi. Bayraktar da yaptığı konuşmada, 1993 yılında Toplu Konut Fonu'nun bütçeye devredilmesi ve 2001 yılında da tamamen kaldırılması ile TOKİ'nin kaynaklarının çok azaldığını belirterek, bu süre içinde nüfus artışı ve şehirlere göç nedeniyle konut ihtiyacı ve çarpık yapılaşmanın hızla arttığını kaydetti. Ancak 58. ve 59. hükümetlerin bu sorunu görerek, acil eylem planında 'Sosyal Politikalar' başlığı altında belediyelerle işbirliği yapılarak gecekondu dönüşümünün yapılması ve konut ihtiyacı olan insanların uzun vadede kira öder gibi ev sahibi yapma noktasında TOKİ'yi görevlendirdiğini belirtti. TOKİ'nin 2003 yılı başında yeniden organize olarak, yeniden yapılanarak hızlı bir gelişme süreci içine girdiğini belirten Bayraktar, bağlı oldukları Konut Müsteşarlığının yaptığı araştırmaya bağlı olarak öncelikle 19 ihtiyaçlı ilden başlayarak genel bir program yaptıklarını kaydetti. TOKİ'nin konut ihtiyacını, konumunu, demografik yapısı ve genel ihtiyaçlar doğrultusunda kendisini şekillendirdiğini ve kararlar aldığını belirten Bayraktar şunları kaydetti:

"Bunların bir tanesi sadece TOKİ'nin kendi arsaları üzerinde konut üretimidir. Bu orta ve alt gelir grubu ile ilgilidir. Bu Türkiye'nin her yerinde yapmaya çalıştığımız konut uygulamalarıdır. Bir diğeri, belediyelerle işbirliği içerisinde gecekondu dönüşümleridir. Cumhuriyet tarihinde ilk defa, ciddi anlamda 20'nin üzerinde belediye ile ön anlaşma yapılmış, 14 belediye ile protokol imzalanmış ve birçok belediye ile de inşaatlar başlamıştır. Diğerleri de alt yapılı arsa üretimi, tarım köyleri üretimi, bize bağlı olan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketimizin uygulamalarıdır."

TOKİ'nin bütçeden herhangi bir ödenek almadığını ifade eden Bayraktar, kendilerine gelen kaynağın büyük bir kısmının Emlak Bankası'nın kapanma sürecinden sonra kendileri gelen malların değerlendirilmesi ile ve katma değeri en yüksek olan arsaları değerlendirerek elde edildiğini kaydetti.

"2005 YILINDA SOSYAL İÇERİKLİ PROJELERE AĞIRLIK VERECEĞİZ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda 2005 yılından itibaren sosyal içerikli projelere ağırlık vereceklerini vurgulayan Bayraktar, "Bunlar özellikle alt gelir grubuna ve fakirlere yönelik, 45-55 metrekarelik 20 seneye kadar taksitle olan konutlarımız. Diğer bir tanesi de biraz daha büyük olarak 62-72 metrekare arasında olanlar. Bunlar da 2000 YTL peşinat ve 15 yıla varan ayda 200 YTL taksitle olan konut faaliyetleridir. 2005 yılında yerleşim birimlerinde eğitim tesislerine ve sağlık tesisleri gibi sosyal donatılara ağırlık vereceğiz" diye konuştu. TOKİ'nin görevinin sadece konut üretmek olmadığını belirten Bayraktar, yerleşim birimleri üretmek, örnek uygulamalar yapmak ve ekonomiyi canlandırmak gibi görevleri olduğunu de bildirdi. Kooperatifler ve özel sektörden, konutların özel sektör yerine devlet tarafından yapılması ile ilgili eleştirilen geldiğini de belirten Bayraktar, "Biz konutları kendimiz yapmıyoruz. Bir şemsiye olarak organizasyonu yapıyoruz. Disiplinini sağlamaya, modelini oluşturmaya çalışıyoruz. Bunu yine özel sektöre, müteahhitlere veriyoruz" dedi.

Türkiye'de 1.5 milyon konut ihtiyacı olduğunu da ifade eden Bayraktar, bunun sadece yüzde 5-7 kadarını ürettiklerini söyledi. Konut yapımı işini, piyasayı dengelemek, fiyatları aşağı çekmek, özel sektörün gitmediği yerlerde konut üretmek gibi Anayasa'nın devlete yüklediği görevler doğrultusunda yaptıklarını belirten Bayraktar. inşaat sektörünün katma değeri en yüksek sektör olduğunu belirten Bayraktar, bu sektörün istihdamı artırmak ve işsizliği azaltmak gibi görevleri olduğunu da söyledi.

Bayraktar, Kamu İhale Kanunu'nun realize edilerek 2003 yılı Temmuz ayında yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, ihaleleri o tarihten itibaren başlattıklarını söyledi. Yaklaşık 1.5 yıl içinde 350'nin üzerinde ihale yaptıklarını belirten Bayraktar, bunların 60 tanesinin çeşitli nedenlerle iptal edildiğini söyledi. Bayraktar, 66 ilde ve bunların ilçelerinde olmak üzere 136 noktada, 90 binin üzerinde konutun ihalesini bitirdiklerini ve bunların yüzde 90'ının inşaatını başlattıklarını kaydetti. Bütün Türkiye'de inşaatların devam ettiğini söyleyen Bayraktar, bir taraftan da teslimatları yapıldığını söyledi.

Bayraktar daha sonra katılımcıların ve gazetecilerin sorularını cevapladı. Konutlardaki ısı yalıtımı ile enerji tasarrufu ve Avrupa'da dıştan Türkiye'de ise içten yalıtım yapılması hakkında görüşlerinin sorulması üzerine Bayraktar, ısı yalıtımı konusunun çokça konuşulmasının Türkiye'deki gelişimi gösterdiğini kaydetti. Bayraktar, Türkiye'nin konumu ve iklimi bakımından Avrupa'dan farklı olduğunu belirterek, "Bundan 20 sene önce ev yaparken hiç ısıdan söz etmezken, artık ısıcam kullanmak zorundayız. Isı yönetmeliğine göre mutlaka duvarlarımızı ısı köprüsü oluşturacak şekilde yapmalıyız. Bunları biz mümkün olduğu kadar uygulamaya çalışıyoruz. Ancak, ısı ve ses yalıtımı yönünden Türkiye maalesef istenilen noktaya gelmiş değil. Bunun en önemli unsuru Türkiye'deki inşaat sektöründe ara eleman eksikliğidir. Bu Türkiye'de eğitim.nden sonra kendileri gelen mallar noksanlığını ortaya koyuyor. Masa başı eleman yetiştiriyoruz. Mühendislerin, teknisyenlerin, teknikerlerin şantiyelerde çalışması lazım" dedi. Türkiye'nin kendi iklimi ve kendi şartlarına uygun bir ihale kanunu olmadığını belirten Bayraktar, "Bugün Türkiye'de bir ihaleyi bitirmek için 4 ay geçiyor. Ancak doğuda bazı illerde inşaat mevsimi 5-6 ay. Bunlar acı gerçekler. Ama bizim hızlı çalışmaya, kaliteli ve çok mal üretmeye ihtiyacımız var" diye konuştu.

"ACİLEN 1.5 MİLYON KONUTUN ÜRETİLMESİ LAZIM"

Türkiye'de ciddi boyutlarda bir konut açığı olmadığını ifade eden Bayraktar, "Ancak Türkiye'de gecekondu tarzında, hazine arazileri, su havzaları ve yeşil alanlara yapılan konutların realizasyonu konusunda acilen 1.5 milyon konutun üretilmesi lazım. Bu konutların da modern hayatın gerektirdiği donatılana sahip ve ısı ve ses yalıtımı açısından insanları rahat ettiren evler olması lazım. Bunu üretmememizin en büyük nedeni fakir grubun ev alamamasıdır. Türkiye'de 10 tane evi olan da var. Gelir seviyesinin artırılması kar marjlarının azaltılması lazım. İnsanlarımızın yüzde 200, yüzde 100, yüzde 50 karlardan vazgeçip yüzde 3 ve 7 arasında kar alması lazım" şeklinde konuştu.

Esenboğa Havaalanı yolunun dönüşümü konusunda kesin tarihin sorulması üzerine Bayraktar, "Bu proje alanı sınırları Altındağ ve Keçiören'i kapsıyor. Aynı şekilde Mamak'ta da yine dönüşüm projesi devam edecek. Bu dönüşümlerin alt yapısını ve planlarının çoğunu Ankara Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Biz buradaki ihtiyaç sahiplerine yönelik olarak konutları üreteceğiz. Bugün Ankara girişi, protokol yolunun proje alanı içindeki gecekondu sahiplerinin ve tapu tahsis belgesi alanların durumlarının tespiti işlemi bitmiş durumda" dedi. Bir taraftan projelerin yapıldığını, bir taraftan da hak sahipliği durumu ve lejant durumunun incelendiğini belirten Bayraktar, bu sene inşaatların bir bölümünün başladığını kaydetti. Diğer bölümlerine de bu sene içinde mutlaka başlamayı hedeflediklerini söyledi. Kanunu süreçte bazı aksaklıklar olduğunu ifade eden Bayraktar, bazı ihalelerin birkaç defa iptal edildiğini söyledi. Bugün ihaleye gönderdikleri bir dosyanın Mayıs ayında gün aldığını belirten Bayraktar, "Öyle bir şey ki sırtımız, göğsümüz her tarafımız ağrıyor. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız" dedi.

Bayraktar ayrıca, sosyal içerikli konut olarak 4 bin 500 konutun bir kısmının başladığını bir kısmının da ihale aşamasında olduğunu belirten Bayraktar, 45-55 ve 62-72 metrekarelik toplam 26 bin 374 adet konutun projelendirmesinin yapıldığını ve yıl sonunda bunların tamamına başlamayı hedeflediklerini kaydetti. Bu evleri hiçbir geliri olmayanlara, peşinatsız olarak 20 yıl vade ve 100 YTL'den başlayan taksitlerle vereceklerini belirten Bayraktar, 45-55 metrekarelik bu küçük evlerin sosyal donanımlarının tam olacağını söyledi. Bayraktar projenin daha çok eşi ölmüş çocuklu bayanlara ve 60 yaşını aşmış, çocuğu olmayan geliri az vatandaşlara yönelik olduğunu kaydetti. Bayraktar, ayrıca projenin boşanmış bayanları kapsamadığını, ancak çok zor durumda olanlara da ev verilebileceğini söyledi. Bayraktar, konutların 2006 sonuna kadar bitirileceğini de söyledi.

En Çok Aranan Haberler