Japonya'nın başkenti Tokyo'nun, yaşam koşulları bakımından yabancılar için dünyanın en pahalı kenti olduğu açıklandı. İstanbul en pahalı ilk 50 kent arasında yer almıyor.
Sıralamada Tokyo'yu, Luanda, Osaka, Moskova, Cenevre, Zürih, Singapur, N'Djamena, Hong Kong ve Nagoya izliyor.
Danışmanlık kuruluşu Mercer'in yaptığı araştırmaya göre, euro'nun değer kaybetmesi yüzünden Paris, Roma ve Amsterdam, yabancı şirketler açısından ucuzlayan kentler arasında yer aldı. Paris 37., Roma ise 42. sırada yer aldı.
Londra da, yedi sıra düşerek 25. pahalı kent olarak listede yer aldı.
Angola'nın başkenti Luanda'yı geride bırakarak liste başına yerleşen Tokyo'nun, maaşlarını diğer para birimleri üzerinden alan yabancılar açısından pahalılaşmasında, yenin dolar karşısında değer kazanması rol oynadı.
2011 Mart'ıyla 2012 Mart'ı arasında, özellikle maaşları euro üzerinden veren ve Asya ülkelerinde faaliyet gösteren şirketler önemli kayıplara uğradı. Sadece döviz kurlarındaki hareketlilik yüzünden, Avustralya'daki Avrupa şirketlerinin masrafları yüzde 15, Japonya'daki şirketlerinse yüzde 8 oranında arttı.
Mayıs ayında doruğa çıkan euro, o zamandan bu yana yüzde 16 değer kaybetti. Bu da, Euro Bölgesi'nde faaliyet gösteren şirketler ve çalışanları açısından yüzde 16'lık bir ucuzlama anlamına geliyor.
Buna karşılık, Asya-Pasifik bölgesindeki birçok ülkenin ekonomilerindeki göreli yükseliş, bölgede çalışan ve yaşayan yabancılar açısından masrafları artırdı.
214 kentteki hayat pahalılığını inceleyen Mercer'in araştırmasına göre, yabancı ülkelerde çalışan ve yaşayan personel açısından en büyük gider, kira masrafları olmaya devam ediyor; kiralar, giderlerin yüzde 25'ini oluşturuyor. İkinci sırada ulaştırma masrafları, ardından da gaz, elektrik, su gibi temel hizmetler geliyor.
Euro Bölgesi'nde fiyatların düşmesinde, maaş ve ücretlerin azalması ve artan işsizlik rol oynadı. Paris'te 2 yatak odalı, eşyasız, lüks bir dairenin kirası yüzde 3 azalarak 3041 dolara indi. Roma, Berlin ve Madrid'de de kiralar düştü.
Ancak yaşanan krizin en büyük etkisi, döviz kurlarında oldu.
Şanghay'da kira giderleri yüzde 73 artarken, dünyanın en pahalı emlak piyasası olan Hong Kong'da kiralar yüzde 23 oranında artarak, örneğin iki yatak odalı bir dairenin kirası 7039 dolara çıktı. Pekin'de de kiralar yüzde 15 artış kaydetti.