HABER

Toprak Koruma Kanunu'nda değişiklik teklifi

KÜTAHYA (İHA) - AK Parti Kütahya Milletvekili Alaettin Güven, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülmekte olan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifi hususunda şahsı adına söz aldı.

Milletvekili Güven, kanunun yürürlüğe girdiği günden bu yana iyi anlaşılamamasından dolayı birtakım güçlüklerin çıktığını vurgulayarak, yapılacak değişikliklerin köylülerin yararına olacağını söyledi. Güven, "Türk tarımının gelişmesi için hükümetimiz tarafından çıkarılan Tarım Çerçeve Kanunu, Tohumculuk Kanunu, Üretici Birlikleri Kanunu, Tarım Sigorta Kanunu gibi önemli kanunlardan biri de Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'dur. Toprak kaynaklarımızın korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanarak en üst düzeyde üretim de kullanılmasını amaçlayan 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu yasalaşarak yürürlüğe girmiş olmasına rağmen, halkımıza anlatılmadığı anlaşılmıştır. Kanunun yürürlüğe girdiği günden bugüne kadar uygulamada bazı aksaklıklar meydana gelmiş olduğu ve bazı maddelerin revize edilmesi ihtiyacı doğduğu için bu teklif hazırlanmıştır" dedi.

Maddelerin görüşülmesine geçildiğinde getirilen değişikliklerin öneminin ortaya çıkacağını vurgulayan Güven, "İkinci maddede ülkemiz açısından hayati önem taşıyan tarım işletmelerinin ve tarımsal arazilerin bölünmeleri, tarım sektörünü ve tarımsal işletme ekonomisini zayıflatmaktadır. Öyle ki Avrupa'da 170 dekar (yani dönüm) olan, Amerika'da bin 500 dekar olan ortalama arazi büyüklüğü Türkiye'de 55 dekara düşmüştür. Türkiye'de tarım arazileri miras hukuku yoluyla zaman içerisinde parçalanmış ve bölünmüştür. Böyle bir yapıda karlı bir üretim yapmak, verimli bir ekonomik faaliyette bulunmak, verimli bir zirai üretim yapmak imkan ve ihtimali yoktur. Türkiye'nin tarımla ilgili temel sorunlarından birini, hükümetimiz, miras hukukunda gerekli düzenlemeleri yaparak çözmeye çalışmaktadır. Ama bu tasarıyla bir tanım getiriliyor ve bir parsel büyüklüğü tarifi yapıp, sınırlama getirilmektedir. Böylece mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektar ve marjinal tarım arazilerinde 2 hektardan küçük olamaz, tarım arazileri bu büyüklüklerin altında ifraz edilemez, bölünemez veya küçük parsellere ayrılamaz şartı getirilmektedir. 3. maddede ise 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu'nun 13. maddesinde belirtilen yetkilerin valiliklere devredilmesi suretiyle bakanlığın yetkilerinin daha etkin ve verimli bir şekilde uygulanması sağlanmıştır. Yörelerde kanuna aykırı olarak tarım arazilerinde yapılaşmaları valiliklerin daha sıkı takip etme imkanı da sağlanmış olacaktır" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler