ANKARA (İHA) - Trafik Güvenliği Kurulu Başkanı Abdullah Bolcu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl trafik kazalarında 1 milyon insanın öldüğünü 20 milyon insanın ise yaralandığını bildirdi.
2. Trafik Şurası'nda bir konuşma yapan Karayolları Trafik Güvenliği Kurulu Başkanı ve Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Bolcu, trafik güvenliği sağlamanın en önemli unsurunun insan olduğuna dikkat çekerek 2004 Trafik Yılı'nda insan unsurunun bilgi düzeyinin yükseltmek için çeşitli kampanyalar düzenlediklerini ifade etti.
Düzenlenen kampanyalardan 'Lastik ve Yol Tutuş Kampanyası' kapsamında 36 bin araçta yapılan diş derinliği sayımında sürücülerin yüzde 74"ünün kış mevsiminde dahi yaz tipi lastik kullandıklarının belirlendiğini söyleyen Bolcu, araçlarının yüzde 31.8'inin lastik derinliklerinin ise risk düzeyi olan 3mm'nin altında olduğunu kaydetti.
Bolcu, emniyet kemeri kullanımının artırılması için düzenlenen kampanyada sürücülerin şehiriçinde yüzde 17, şehirdışında yüzde 60 oranında emniyet kemeri takmadığının tespit edildiğini hatırlattı.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl trafik kazalarında 1 milyon insanın öldüğünü 20 milyon insanını ise yaralandığını ifade eden Bolcu, bu kayıplarının yüzde 30'unun gelişmiş, yüzde 70'inin ise kalkınmakta olan ülkelerde meydana geldiğini anlattı.
2003 -2004 yılı ilk sekiz ayında trafik kazalarında yüzde 16.67, ölümlerde yüzde 12.73, yaralanmalarda da yüzde 15.91 oranında artış meydana geldiği ifade eden Bolcu, bunun nedenin ise ülkedeki alım gücünün artışıyla birlikte araç kullanma eğilimindeki artış olduğunu söyledi.
Bolcu, son 4 yılın ilk sekiz aylık dönemlerinde trafiğe çıkan araç sayısının 2001 yılında 162 bin 004, 2002 yılında 100 bin 545 ve 2003 yılında 186 bin 834 iken 2004 yılında 550 bin 600'e yükselerek bir önceki yıla göre yüzde 195 oranında arttığını kaydetti. Trafik yoğunluğunun ise yüzde 19 arttığının tespit edildiğini söyleyen Bolcu, bu artışın otomobillerde yüzde 27, ağır tonajlı taşıtlarda ise yüzde 41 oranında gerçekleştiğini bildirdi.
Karayolları Genel Müdürü Hicabi Ece ise Türkiye'de taşımacılığının yüzde 90'lara varan kısmının karayolu ile yapılmasının dünya ülkelerinde örneğinin görülmediğini belirterek özellikle yolcu taşımalarında hafif yük ve kısa mesafeli taşımalarda karayolu ulaşım sisteminin diğer ulaştırma sistemleri içindeki payının yakın gelecekte önemli oranda değişmesinin mümkün olmadığının görüldüğünü söyledi.
Ece, Türkiye'de bin kişiye düşen otomobil sayısının 120 iken gelişmiş ülkelerde bu sayının yaklaşık 600 olduğuna dikkat çekerek ekonomik gelişime bağlı olarak araç sahipliğinin giderek artacağını ve buna paralel olarak karayolu ulaşım talebinin de yükseleceğini ifade etti.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bütçesinin 1960'lı yıllarda genel bütçeden aldığı payın yüzde 13'lerde iken günümüzde yüzde 1.5'ler düzeyine düştüğünü ifade eden Ece, bunun yeni finansman modelleri oluşturma gerekliliğini gündeme getirdiği ve kısıtlı kaynaklarının verimli kullanılmasını gerektiren kamu yatırımlarına yönelmeyi zorunlu kıldığını kaydetti.
Bölünmüş yol uzunluğunun 5 bin 980 km.ye ulaştığını vurgulayan Ece, bölünmüş yola dönüştürülen kesimlerde bir önceki yıla göre kazalardaki ölüm oranının yüzde 65 azıldığına dikkat çekti.
Ece, kaza kara noktalarında yapılan iyileştirme çalışmaları sonucunda kaza sayısında yüzde 74, ölü sayısında ise bu noktalarda yüzde 79 azalma olduğunu söyledi.
Ece, mevcut yol ağı üzerinde 2004 yılı birim fiyatları ile 94 trilyon lira olan yaklaşık 675 bin adet standart levha ile 140 bin metrekare bilgi levhasının bulunduğuna işaret ederek her yıl bu düşey trafik işaret levhalarının yüzde 15'inin çalınma , kurşunlama, bükülme, sert bir cisimle çizilme, çarpılma ve benzeri nedenlerden, yüzde 10'unun ise çevre koşulları nedeniyle niteliklerini kaybettiklerinden yurt çapında toplam yüzde 25'inin yenilenmesinin gerektiğini açıkladı.
Her yıl 2004 yılı birim fiyatlarıyla düşey işaretlemelerde yaklaşık 24 trilyon lira, yatay işaretlemelerde yaklaşık 30 trilyon ve oto korkuluk onarımları için de yaklaşık 15 trilyon olmak üzere 69 trilyon lira harcandığını açıklayan Ece, "Bu nedenle her yıl yaklaşık 46 bin km yolun yatay işaretlenmesi şerit çizgilerinin gerek iklim ve yol şartları, gerekse hatalı kullanım nedeniyle yenilenmesi gerekmektedir. Bu çalışmalar için 30 trilyon lira tutarında malzeme kullanılmaktadır" dedi.
Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Ege Kurtuluş Savaşı'nda 9 bin 133 vatandaşı kaybedildiğine dikkat çekerek " Her sene trafik kazalarında bir Kurtuluş Savaşı kadar insanımızı kaybetmenin utancını taşıyoruz" dedi.
Türkiye'de 1 milyon 600 gibi korkunç bir rakamda kamyon ve kamyonetin bulunduğu belirten Prof. Dr. Ege taksi sayısında ki fazlalığında trafiği olumsuz etkilediğini söyledi. İlk ve orta öğretimde verilen trafik derslerini 'komik' olarak nitelendiren Prof.Dr. Ege trafik derslerine beden öğretmeni gibi ilgilisiz öğretmelerin girdiğini ifade ederek, "Trafik öğretmenlerine ihtiyaç var" şeklinde konuştu.
Denetimlerde sadece 10 bin 300 yayaya ceza kesilmesini de eleştiren Ege, trafik kazalarında yayaların da büyük suç taşıdığını kaydetti. "Emniyet kemeri kullanmamak enayiliktir" diyen Ege, emniyet kemeri kullanmanın bedava sigorta yaptırmak olduğunu ifade ederek yapılan bir araştırmada özel araç sürücülerin yüzde 62'sinin, taksi sürücülerinin yüzde 17'sinin resmi araç sürücülerinin ise yüzde 11'inin emniyet kemeri taktığını bildirdi.
İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput ise trafik kazalarının ülkede ciddi bir sorun oluşturduğuna dikkat çekerek trafik güvenliğinin devlet politikası olarak kabul edilerek ciddi yatırımları yapıldığını açıkladı.
Fiziksel alt yapının iyileştirilmesi, mevzuatının batı ülkeleriyle aynı seviye getirilmesi ve top yekun halkın eğitimi ile etkili ve sürekli denetim, kara taşımacılığına alternatif taşımacılığın geliştirilmesinin olmazsa olmaz şartlar olduğunu ifade eden Harput, bu konuda yapılan 15 bin kilometrelik bölünmüş yol projesinin ciddi bir çalışma olduğunu söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından Trafik Şurası'na katkıda bulunan kişi ve kurumlara plaket verildi. Plaket verilmesin ardından 'Trafik' konulu bir sergi açıldı.
2. Trafik Şurası, 33 bildirinin sunulması ve 3 panel ile 2 gün süresince devam edecek.