HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TSK'ya zehirli pekmez satıldı mı?

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, aflotoksin içerdiği için ihracattan geri dönen incirlerin analizden geçirilmeden pekmez olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) satıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirterek, gıdaların gerekli denetimlerinin yapıldığını ifade etti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçü, afla-toksin sorununun çözümüne yönelik olarak ilgili kuruluşların katılımı ile 'Aflatoksin Çalışma Komitesi' oluşturulduğunu ve halen çalışmalarına devam ettiğini belirterek, 2002 yılında AB'ye ihraç edilen fındık, incir, antepfıstığı ve bunlardan elde edilen ürünlerden 15 bin 441 adet partiden; yüzde 0.9'unun çeşitli nedenlerle geri döndüğünü kaydetti. Geri dönen ürünlerde gümrükte yapılan kontroller sonucu uygun çıkan yüzde 0.05'inin yurda girişine izin verildiğinin altını çizen Güçlü, 2003 yılında İzmir ve Aydın illerinden AB üye ülkelerine ihraç edilen kuru incir ve mamullerden 4 bin 312 partiden 59'unun geri döndüğünü hatırlattı. Güçlü, afla-toksin içeren ve ihracattan geri dönen ürünlerin iç piyasaya sürüldüğü yönündeki haberlerin de gerçeği yansıtmadığını belirterek, insan sağlığı açısından gerekli kontrollerin etkin bir biçimde yapıldığının altı çizdi.

Güçlü, basında, aflotoksin maddesi içerdiği için ihracattan geri dönen incirlerin, pekmez yapılarak TSK'ya satıldığı yönündeki haberleri hatırlatarak, ihraç edilen tüm incir paritelerinin, herhangi bir sebeple geri dönmesi halinde, gıda güvenliği açısından gerekli kontrolleri mevzuata uygun şekilde yapıldığını ve sonuçların olumlu çıkması durumunda yurt içine girişine izin verildiğini belirtti. Güçlü, geri dönen partilerin, Türk Gıda mevzuatına aykırı olması durumunda ise, gümrük antrepolarında elleçleme işlemi uygulanarak tekrar kontrollerden geçtiğini kaydetti.

"TESİSLERİN DENETİMİ ARTIRILIYOR" Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü, gıda üretim zincirinin tüm aşamalarında denetim programına uygun olarak yılda en az iki defa denetim yapıldığını belirtti. Güçlü ayrıca, afla-toksin kontrolünün dışında, fındık, kuru incir ve antepfıstığının üretiminin ve ihracatının yoğun olarak yapıldığı illerde uygulanan Aflatoksin İzleme Projesi kapsamında da denetimlerin artırıldığını dile getirerek, "Gıda üretim zincirinin tüm aşamalarında kontrol yapılmakta, gerektiğinde numune alınmakta ve risk değerlendirmesine uygun olarak gerekli analizler yapılmaktadır. Ayrıca aflatoksin oluşumunun önlenmesi amacıyla 'Aflatoksin İzleme Projesi' hazırlandı. Bu proje ile fındık, kuru incir ve antepfıstığı üretimlerinin yoğun olduğu illerde gerek yurt içi tüketimine ve gerekse ihracat dönük üretim yapan işletmelerin denetimlerine başlandı" dedi.

Güçlü açıklamasına şöyle devam etti:
"İncir üretiminin ve ihracatının yoğun olarak yapıldığı İzmir ve Aydın illerinde kuru incirde aflatoksin oluşumunun önlenmesi amacıyla Aflatoksin İzleme Projesi kapsamında denetim çalışmaları başlatıldı. Söz konusu program çerçevesinde kuru incir hasadının ve ihracatının yoğun olduğu dönemlerde 15 günlük periyotlar halinde diğer aylarda ise ayda bir olmak üzere tesis denetimleri yapılıyor. Fındık, incir ve mamulleri için, denetim, özel istek, ihracat, referans ve aflatoksin izleme projesi analiz sonuçları istatistiksel olarak değerlendirmeye alındı. 2001 ve 2002 yıllarına ait istatistiksel analiz sonuçlarına göre, bu yıla ait tüm örneklerin yüzde 90'ındaki aflatoksin B1 ve toplam aflatoksin miktarının AB limitlerinin çok altında olduğu belirlendi."

Express


En Çok Aranan Haberler