ADANA (İHA) - Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Şube Başkanı Ramazan Yıldız, Türk Telekom'un Danıştay'ın kararına rağmen yüzde 25'lik zamdan geri adım atmaması halinde mahkemeye başvuracaklarını söyledi.
Yıldız, yaptığı açıklamada, Türk Telekom'un 1 Mart 2007'de yürürlüğe koyduğu yüzde 25 zamma karşı başlatılan kampanya kapsamında vatandaştan 200 bin imza topladıklarını belirtti. 22 Şubat 2007 tarihinde başlatılan kampanyanın Türkiye'de enflasyon rakamının tek haneye düşmesine rağmen Telekom'un yüzde 25'in üzerinde zam yapmasına tepki olarak ortaya çıktığını ifade eden Yıldız, "Türk Telekom, Telekomünikasyon Kurulu'nun onayladığı yeni tarifesini 1 Mart 2007 tarihinden itibaren uygulamaya başlattı. Yeni tarife ile rekabetin olduğu milletlerarası, şehirlerarası ve GSM arama ücretlerinde indirime gidilirken, rekabetin olmadığı ve Türk Telekom'un tek başına hizmet sunduğu şehir içi görüşme ücretleri ve sabit ücretlere yüzde 25 zam yaptı. Bu uygulama tüketici mecburiyetinin kötüye kullanılmasıdır. Bu nedenle Tüketiciler Birliği, TELKODER, ATO ve EMO tarafından Telekomünikasyon Kurulu'nun onay işleminin iptali için yargı yoluna gidildi" dedi.
Telekomünikasyon Kurulu'nun şehir içi görüşmeleri rekabete açmamış olması ve özellikle Türk Telekom'un 1 Mart itibariyle yürürlüğe giren zamlı tarifesine onay veren Telekomünikasyon Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açıldığını hatırlatan Yıldız, Türk Telekom'un 1 Mart'tan itibaren uyguladığı zamlı tarifenin yürütmesi Danıştay 1. Dairesi tarafından durdurulduğunu kaydetti.
Tarifenin mahkemeden dönmesi sebebiyle yeni dakika ücretleri üzerinden fatura ödeyen müşterilerin Telekom'dan alacaklı olduğunu kaydeden Yıldız, "İptal edilen karar geçersizdir. Bundan önceki alınan ücretlerde Telekom fazladan para alındı. Yani Telekom vatandaşa borçlu duruma düştü. Fazla ödemelerin mutlaka iade edilmesi gerekir. Telekom bu 3 ayda fazladan aldığı parayı geri iade etmezse mahkemeye başvuracağız" diye konuştu.
Kararı 'serbest rekabetin gelişmesi için bir kilometretaşı ve haberleşme sektörünü ilgilendiren büyük bir yanlış düzeltildi' diye yorumlayan Yıldız, 1 Mart'ta yürürlüğe giren yeni telefon tarifelerini uygulama imkanı kalmadığını belirterek şunları söyledi:
"Aradan geçen sürede abonelerden tahsil edilen fazla ücretlerin geri ödenmesini gerekiyor. Kurul, kararı Türk Telekom'a iletildi. Artık eski tarifelere dönülmüş olması gerekiyor. Temmuz ayında faturaların yüzde 25'lik zamma göre gönderilmemesi gerekiyor. Eğer faturalar yüzde 25 zam esasına göre gelirse Telekom, Danıştay kararına uymamış olur. Bu da farklı bir tartışmayı ortaya koyar. Tüketiciye yine yargı yolu gözükür. Biz şimdilik olayları takip ediyoruz. Tüketicinin yasal haklarını arayacağız. Bu kararın ardından çok sayıda vatandaş aboneliğini iptal etti".