HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tunus Merkez Bankası yönetiminde değişim

Cumhurbaşkanı Sibsi, Başbakan Şahid'in Merkez Bankası Başkanı İyari'nin değiştirilmesi kararını parlamentoya sevk etti - Başbakan Şahid, Merkez Bankası yönetimine Dünya Bankası Libya Temsilcisi Tunuslu Abbasi'yi getirmek istiyor

TUNUS (AA) - Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, Başbakan Yusuf Şahid'in Merkez Bankası Başkanı Eş-Şazeli el-İyari'nin yerine Dünya Bankası'nın Libya Temsilcisi olarak görev yapan Mervan el-Abbasi'nin atanması kararını oylanmak üzere meclise sevk etti.

Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Şahid'in, Merkez Bankası Başkanı İyari'nin yerine Abbasi'nin atanması yönündeki kararının meclise sevk edildiği belirtildi. Tunus anayasasına göre, Merkez Bankası Başkanı'nın ataması 217 sandalyeli mecliste mutlak çoğunluğu öngörüyor.

Avrupa Parlametosunun dün Tunus'u kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede "yüksek riskli" ülkeler listesine almasının ardından, Merkez Bankası idaresi yoğun eleştiriye maruz kalmıştı.

Arap Baharı isimli süreçte yaşanan devrimin ardından Tunus Merkez Bankasının başına gelen Şazeli el-İyari (79), uluslararası finans uzmanları tarafından, krizlere "eski metotlarla ve yavaş reaksiyon" göstermekle eleştirilmişti.

Tunus'ta yerel para birimi olan dinar geçen yıl da avro karşısında yüzde 19 değer kaybetmişti. Merkez Bankası, dün döviz rezervlerinin 11,9 milyar dinara (yaklaşık 4,9 milyar dolar) yani yaklaşık 84 günlük ithalatı karşılayabilecek son 15 yılın en düşük seviyesine gerilediğini açıklamıştı.

Tunus parlamentosu geçen ay, Merkez Bankası'nın 2018 bütçesinin finansmanını sürdürmesi için mart ayında 1 milyar dolar değerinde bono satışı yapmasını öngören planı onaylamıştı. Uluslararası basında, merkez bankası yönetimindeki değişimin bono satışını tehlikeye sokabileceği aktarıldı.

İyari'nin yerine teklif edilen Tunuslu ekonomi profesörü Mervan el-Abbasi, Dünya Bankası'nın internet sitesindeki bilgilere göre, 2010 yılında Libya temsilcisi olarak atanmış, Tunus bakanlıklarına da ticaret ve turizm alanlarında danışmanlık yapmıştı.

- Tunus devriminin ekonomik hayal kırıklığı

Arap Baharı isimli süreçten demokratik kazanımlarla çıkmayı başaran Tunus, ekonomik büyüme, yüksek istihdam ve refah artışı gibi beklentileri karşılayamadı.

Tunus'ta 2018 yılı bütçe kanunundaki vergi artışı ve sübvansiyon kesintileri sonucunda ocak ayında enflasyon yüzde 6,9 ile 2011 yılı sonrasındaki rekor seviyesini gördü.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kredi koşullarını karşılamak amacıyla, Tunus'un "kemer sıkma" tedbirlerini arttıran geçen aralık ayında kabul ettiği bütçe, yılın ilk ayında art arda zamlara ve ülke genelinde "hayat pahalılığı protestolarına" neden olmuştu. Bir kişinin hayatını kaybettiği gösterilerde, şiddet ve yağma olayları yaşanmıştı.

İçişleri Bakanlığı, olaylarda 800'den fazla kişinin şiddet ve yağma olaylarına karıştığı gerekçesiyle gözaltına alındığını açıklamıştı.

Başkentin kalbi konumundaki Habib Burgiba Caddesi'nde 14 Ocak'ta devrimin yıl dönümünü kutlayan ve yeni bütçe yasasını protesto eden Tunusluların, herhangi bir olaya sebebiyet vermeden yürüyüş gerçekleştirmesi sonrasında gösteriler dinmişti.

Tunus hükümeti, yeni bütçenin getirdiği hayat pahalılığından etkilenen düşük gelirli ailelere 40 milyon dolarlık sosyal yardım; 200 bin aileye de ücretsiz sağlık hizmeti sağlanacağını açıklamıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler