HABER

Türk askeri varlığı sınırda kaygı yaratıyor

Türk askeri varlığı sınırda kaygı yaratıyor

Türkiye'nin büyük bir sınır ötesi operasyonu gerçekleştirmesi beklenmediği bildirildi. Washington Post gazetesi, büyük bir sınır ötesi operasyon olasılığının görünmediğini belirtmekle birlikte sınırdaki büyüyen Türk askeri varlığının bölgede görev yapan ABD ve Irak subayları arasında giderek artan bir kaygı yarattığını yazdı. Gazeye konuşan ABD'li Tuğgeneral Dana J.H. Pittard ise, Kürt Bölgesel Yönetimi için "PKK'yı etkisiz hale getirmeye yardımcı olmalı ya da sonuçlarına katlanmalı" ifadesini kullandı.

Washington Post gazetesi, Erbil kaynaklı Joshua Partlow imzalı uzun haberinde Türk-Irak sınırında hareketliğini ayrıntılı bir biçimde değerlendirdi. Irak sınır polisinin, Türkiye'nin sınır boyunda 20 bin ile 30 bin arasında asker yığdığına inandığını belirten gazete, şöyle devam etti:

"ABD ve Irak subaylarına göre, Türk helikopterleri, Irak'ın içerisinde dağlık bölgedeki asi Kürtlere karşı operasyonları gerçekleştirmek için uçuyor ve Türk havan toplarının düzenli bir biçimde Irak topraklarına düşüyor."

Sınır bölgesinde giderek artan Türk askeri varlığının ve PKK ile tırmanan çatışmaların, sınırı tarayan ABD ve Irak subayları arasında büyüyen bir kaygı yarattığını kaydeden gazete, büyük çapta operasyon için "Zaten istikrarsız olan siyasi duruma ciddi bir darbe anlamına gelir ve Amerikalıları, iki destekçisi, NATO müttefiki Türkler ile Irak'ta yakın ortağı Kürtler arasında çok nazik bir konuma sokar" yorumunu yaptı.

PKK'nın son dönemde yoğunlaşan eylemleri ve Ankara'daki saldırıya dikkat çeken gazete, "Ancak, Irak içerisindeki büyük çapta bir Türk askeri harekatı olasılığı, geçen hafta Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkenin Irak'tan önce Türkiye'de faaliyet gösteren büyük sayıda militana odaklanması gerektiğini söylemesi üzerine zayıfladı" görüşünü dile getirdi.

SINIRDAKİ ABD VE IRAK SUBAYLARININ GÖRÜŞLERİ Washington Post, sınır bölgesinde görev yapan ABD ve Irak subayları ile yaptığı söyleşilere ilişkin izlenimlerini aktarırken "Sınırdan sorumlu subaylar, büyük bir Türk operasyonu beklemediklerini ve gerilimlerin diplomatik müzakerelerin yoluyla gidirileceğini umduklarını söylediler" diye yazdı.

Irak İçişleri Bakanlığı'nda görevli Tuğgeneral Muhsin Abdül Hasan Lazım, "Türk halkının Kürdistan'a saldıracağına inanmıyorum. Buna inanamıyorum. Bütün bunlar bir güç gösterisi ancak bir şey yapacaklarına inanmıyorum. Kürt hükümetine ciddi oldukları mesajını veriyorlar" diye konuştu.

ABD'li gazete, ayrıca Iraklı subayların, Türkiye'nin her yıl ilk bahar ile birlikte sınırda yığınak yaptığına dikkat çektiklerini kaydederken "Ancak bazı Kürt liderleri, tırmanan Türk saldırıları olarak adlandırdıklarına karşı kızgın olduklarını da belirtti. Gazete, bu çerçevede Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin "Türkiye'nin Kürtlerin varlığı ile bir sorunu var" açıklamasını da aktardı.

Irak hükümetinin ise bu konularda "ince bir çizgi"de yürüdüğünü, Irak Dışişleri Bakanlığının Türkiye'ye nota verdiğini kaydeden gazete, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin sorunun sadece diyalogla çözümlenebileceği beyanına da dikkat çekti.

Washington Post, ABD'nin sınırda az sayıda asker bulundurduğunu, 12 kadar ABD askerinin Irak sınır güçü ile birlikte görev yaptığını, bölgede bir ABD Özel Kuvvetler timinin de bulunduğunu belirtikten sonra bu güçteki bazı ABD'li subayların görüşlerini de aktardı.

Sınırdaki timin başında bulunan ABD Özel Kuvvetleri Albayı Johnny C. Strain, 18 Türk tankının koruduğu 1.5 mil uzunluğundaki bir havaalanı gördüğünü anlattı. Strain, sivil giyimli Türk özel kuvvetleri mensup askerlerinin Süleymaniye'de peşmergeler tarafından durdurulmasının gerilim artırdığını, sorunu daha da alevlendirdiğini söyledi.

ABD'Lİ İSTİHBARAT ÇAVUŞU: SINIR ÖTESİ OPERASYONLAR YAPILIYOR Timin istihbarat subayı 1. Sınıf Çavuşu Jody Reynolds da, Türk askeri kuvvetlerinin "oldukça düzenli bir biçimde" sınır bölgesi boyunca havan topu attıklarını ve "PKK'lıları püskürtmek veya misilleme amacıyla sınır ötesi operasyonları yaptıklarını" söyledi.

Reynolds "Bazı Iraklı Kürtler evlerini terk ediyorlar. İyi bir nedenle çünkü bombalanacağı yerde kim yaşamak ister?" diye konuştu.
Washington Post, Irak yetkililerine dayanarak "bölgede 3 bin kadar PKK'lının bulunduğunu, ülkeye giren bazı yolları kontrol ettiğini ve operasyonları finanse etmek amacıyla geçen araçlardan vergi kestiği"ni de yazdı.

IRAKLI YETKİLİ: "ABD BARZANİ'Yİ SIKIŞTIRMALI" Adı açıklanmayan üst düzey bir Irak yetkilisinin de, ABD'nin PKK'ya karşı daha sert bir tutum takınması için "Barzani'yi sıkıştırması" gerektiğini belirtirken sınırdaki Irak kuvvetlerinin Türk askerlerinin Irak'a girmesini veya PKK'lıları Türkiye'ye sızmasını önlemek için "yetki" bulunmadığını da söyledi. Yetkili, "Sadece rapor yazabiliyorlar" dedi.

Washington Post'a konuşan, sınırda Irak güvenlik unsurları ile birlikte görev yapan ABD'li Tuğgeneral Dana J.H. Pittard da, bir NATO müttefiki ile sürtüşme olmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayarak Kürt Bölgesel Yönetiminin "Ya PKK'yı etkisiz hale getirmeye yardımcı olmalı yada da sonuçlarına katlanmalı" ifadesini kullandı.

ANKA

En Çok Aranan Haberler