ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Avrupa Birliği üyelik sürecinde Türkiye'yi en çok zorlayacak konuların başında gelen hayvancılık konusunda Tarım Bakanlığı'nın 10 yıllık hayvancılık projeksiyonunu açıkladı.
Rapora göre, Türkiye 2013 yılında hayvancılık alanında tüm hedeflerini tuttursa bile AB'nin bugünkü standartlarını yakalayamıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, son Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyelerine Türkiye'nin 10 yıllık hayvancılık hedeflerini sundu. "2013'de Nasıl Bir Türkiye?" başlığı ile hazırlanan rapora göre, 2013 yılında Türkiye'de verimli hayvan sayısı, hayvanların süt verimi ve kişi başına düşen et ve süt tüketimi büyük bir sıçrama gösterecek. Bugün 4 milyon 600 bin olan inek sayısı 5 milyon 800 bine çıkarken hayvanların süt verimi de yıllık bin 900 litreden 4 bin litreye kadar yükselecek.
Hayvanların ortalama günlük verimlerinin 6.2 litreden 13 litre çıkması hedeflenirken kişi başına düşen yıllık süt tüketiminin de 150 litreden 250 litreye çıkması öngörülüyor. Toplam süt üretim ve tüketimine göre AB müzakerelerinde süt ithalat ve ihracat izni alacak olan Türkiye'nin yıllık süt üretimi 9 milyon tondan 23 milyon tona yükselirken şuan yıllık 2 milyon ton olan endüstriyel süt kullanımı 2013 yılına gelindiğinde 20 milyon tona ulaşacak.
Süt kalitesinde de AB standartlarını hedefleyen Tarım Bakanlığı, şuan litre başına 1 milyon olan toplam bakteri miktarını 10 yıl içinde 100 binin altına çekmeyi hedeflerken, sütteki protein miktarını da yüzde 2.8'den yüzde 3'ü üzerine çıkaracak. Ayrıca sütteki somatik hücre sayısının da litrede 2 milyon adetten 400 binin altına indirilmesi amaçlanıyor. Raporda, Türkiye'deki hayvan sayıları ve verimleri ile AB ve ABD'deki rakamlarda karşılaştırıldı.Gelecek 10 yıl içinde AB ve ABD'deki hayvan sayılarında herhangi bir artış beklenmezken, Türkiye 10 yıllık hedeflerini gerçekleştirmesi durumunda bile bu ülkelerin bugünkü seviyelerini yakalayamayacak.Türkiye'de bugün inek sayısı 4.6 milyon baş iken, 2013 yılında 5.8 milyon başa çıkacak. Hayvan başına düşen süt verimi bin 887 litreden 4 bin litreye yükselirken, üretim ise 8.7 milyon tondan 23.2 milyon tona çıkacak. AB'de ise bugün bu rakamlar 21 milyon baş inek, hayvan başına 6 bin 150 litre süt ve yıllık 130 milyon ton üretim olarak gerçekleşiyor. ABD'de ise 9 milyon inek, hayvan başına 8 bin 425 litre süt ve yıllık 75 milyon ton üretim yapılıyor.
ET TÜKETİMİ ARTARKEN FİYATLAR DÜŞECEK
Türkiye'deki besi hayvancılığının bugünkü durumu ve gelecekteki hedefleri hakkında bilgi verildiği raporda,gelecek 10 yıl içinde Türkiye'deki hayvan sayısı, verimi ve et tüketiminde artışlar yaşanırken fiyatlarda düşüş bekleniyor. Bugün 2.2 milyon olan büyükbaş besi hayvanı sayısı 2013 yılında 3.5 milyona çıkarken et verimi 172 kilogramdan 250 kilograma çıkacak. Kişi başına düşen kırmızı et tüketimi ise 6 kilogramlık bir artış göstererek 16 kilograma yükselirken et fiyatlarında da yaklaşık 1 dolarlık düşüş öngörülüyor. Ayrıca bu süre içerisinde kırmızı et toplam üretim değeri de yaklaşık yüzde 100'lük bir artış göstererek 1.8 milyar dolardan 3.5 milyar dolara çıkacak. Büyükbaş hayvancılığın yanı sıra neredeyse yok olma noktasına gelen küçükbaş hayvancılık ile ilgili hedeflerden de söz edilen raporda, damızlık hayvan sayısının 20 milyondan 45 milyona çıkarılması öngörülürken hayvanların randımanında da yüzde 5'lik bir artış bekleniyor. Bu artışlara bağlı olarak şuan toplam üretim değeri 1.1 milyar dolardan 2 milyar dolara yükselirken piyasa fiyatlarında büyük oranda düşüşler yaşanacak. Raporda, hayvancılık sektörünün bugünkü ve gelecekteki durumu hakkında karşılaştırmalarda bulunan açıklamaların ardından 2013 yılında Türkiye hayvancılık hedefleri şöyle sıralanıyor:
"Süt üretimi 23 milyon tona çıkacak. Hayvan başına süt verimi ortalama 4 ton olacak. Kişi başına süt tüketimi 250 litre, Kültür Irkı Damızlık Hayvan sayısı 5.8 milyon tona çıkacak. Beyaz ette 400 bin ton ihracat yapılırken kanatlı sektörü damızlık yumurta ve civciv ihracatı yapacak. Kişi başına kırmızı et tüketimi 16 kilogram, beyaz et tüketimi 20 kilogram, yumurta tüketimi ise 200 adete yükselecek. Hayvanların karkas ağırlığı en az 250 kilogram ve et üretimi 1.3 milyon ton olacak".