HATAY (İHA) - Hataylı 2 işadamı, Suriyeli işadamlarıyla birlikte Halep'te Orta Doğunun en büyük metal fabrikasını açtı. Zinco Metal Fabrikası, Suriye'nin metal ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayacak.
Suriye ile Türkiye arasında her geçen gün daha iyiye giden ikili ilişkiler ekonomik alanda da meyvelerini vermeye başladı. Hataylı işadamlarından Osman Şahan ve Adnan Ovalı ile Halep Sanayi Odası Başkanı Gassan Krayyem'in ortaklaşa kurdukları Zinco Metal Fabrikası'nın açılışı nedeniyle bir tören düzenlendi. Suriye'nin Halep şehrindeki Grand Otel'de düzenlenen törene Suriye Sanayi Bakan Yardımcısı Salih Azizi, Hatay Valisi Abdulkadir Sarı, Halep Başkonsolosu Hulusi Kılıç, Halep Ticaret Odası Başkanı Salih Mellah ile çok sayıda Suriye ve Türk işadamı katıldı.
Törende konuşan Osman Şahan, uzun ve ciddi bir çalışma sonucunda Suriye'ye fabrika kurmayı kararlaştırdıklarını belirterek, "Suriye'yi tanımıyorduk. Elimizde sadece yaptığımız çalışmanın sonucunda elde ettiğimiz veriler vardı. Önce Suriye'den bir ortak bulmamız gerektiğine karar verdik. Daha sonra Gassan Kreyyim ile birlikte bu fabrikayı kurmayı kararlaştırdık. Kurduğumuz tesis, Ortadoğu'nun en büyük ve dünyanın en modern tesislerinden biridir" dedi.
Suriye Sanayi Bakan Yardımcısı Salih Azizi ise iki ülke arasındaki bu işbirliğinden büyük bir memnunluk duyduğunu belirterek, ilişkilerin daha da iyiye gideceğini söyledi. Azizi, açılan bu fabrikanın diğer işadamlarına da örnek olmasını dileyerek, "İki ülke arasında ileride yapılacak projeler için etüt çalışmaları sürüyor. Türkiye ve Suriye'nin gerek işadamı gerekse özel kurumlar arasında, çok önemli yatırımlar için ön görüşmeler yapıldı. Biz ülke olarak özel sektörün kalkınmasına büyük önem veriyoruz. Çünkü özel sektörün kalkınması devletin kalkınması demektir. Zinco Metal Fabrikası, iki ülkenin örnek işbirliğinin ürünüdür. Bu yatırımların devamını diliyorum" şeklinde konuştu.
Hatay Valisi Abdulkadir Sarı da Türkiye ile Suriye arasında tarihi ve kültürel bağların bulunduğunu, her iki ülke vatandaşlarının da akraba olduklarını vurguladığı konuşmasında şunları dile getirdi:
"Artık bu akrabalık, dostluk bağları iş birliğine dönüştü. Zinco Metal Fabrikası bu işbirliğinin en güzel örneğidir. Dostlukları yatırıma ve ticarete dönüştürmek işadamlarının görevidir. Bu fabrikayı kazandıran işadamlarına ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İki ülke işadamları tarafından Suriye'ye yapılan yatırım, Türkiye'ye; Türkiye'ye yapılan yatırım Suriye'ye yapılmış demektir"
Türk işadamlarının, kendisine Suriye'de yatırım yapma teklifini yaptığında önce şaşırdığını ancak çok da mutlu olduğunu dile getiren fabrikanın Suriyeli ortağı Halep Sanayi Odası Başkanı Gassan Kreyyem ise "Şahin ve Ovalı'nın teklifi, hem iki ülke arasında yaşanan iyi ilişkilerin artması hem de ülkeme yapılacak bir yatırım olması nedeniyle çok önemli dönüm noktası oldu. Burada Ortadoğu'nun en büyük fabrikasını kurarak üretime geçtik. Amacımız yatırımlarımızı Türkiye'de sürdürmek" şeklinde konuştu.
Törene katılan Halep Başkonsolosu Hulusi Kılıç da, Türkiye ve Suriye'nin bu işbirliğinin ileriki dönemlerde Türkiye üzerinden Avrupa Birliği'ne, Suriye üzerinden Ortadoğu'ya açılacağını belirterek, bunun sonucunda bölgesel kalkınma ve işbirliğinin sağlanacağını ifade etti.
Osman Şahan ve Adnan Ovalı, basın mensuplarına Türk-Suriye ortak yapımı olan Zinco Metal Fabrikası'nı gezdirdi. Şahan ve Ovalı, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken Suriye'nin, Türkiye'nin 40-50 yıl önceki halini andırdığını belirterek, Türk işadamlarını bu ülkede yatırım yapmaya çağırdı. Suriye devletinin iki ülke arasında yapılan antlaşma gereği yabancı yatırımcılara çok önemli avantajlar sağladığını kaydeden Ovalı, "Suriye devleti burada bizden hiçbir vergi almıyor. Sadece çalıştırdığımız işçilerin sosyal güvenlik ücretlerini yatırıyoruz. Bu da yatırım yapmak isteyen işadamlarımıza çok kolaylık sağlıyor. Önümüzdeki dönemlerde bu fabrikanın devamını Türkiye'de açmak istiyoruz" dedi.
Türk ve Suriyeli işadamları tarafından ortaklaşa kurulan Zinco Metal Fabrikası 4 milyon dolara mal olurken yıllık kapasitesinin 30 bin ton olduğu ve bu rakamın Suriye ihtiyacının yüzde 60'nı karşıladığı belirtildi. Şuanda yüzde 25 kapasiteyle çalışan fabrika, ilk 6 ay içinde yüzde 30, ikinci 6 ay içinde yüzde 50, önümüzdeki yıl içinde ise yüzde 100 kapasiteye çalışacak.