HABER

"Türk kardeşlerimizin yardımıyla dilimizi, kültürümüzü ve tarihimizi koruyabildik"

Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Cumagulov: - "Biz büyük bir devletin içinde kaybolma tehlikesi altındaydık ve Türk kardeşlerimizin yardımıyla kendi dilimizi, kültürümüzü ve tarihimizi koruyabildik" - "Türkiye'nin, Aytmatov'u ortak bir değer olarak sahiplenmesi, Türk dünyasında kardeşlik duygusunun yüksek olduğunu simgeliyor"

ESRA ÇETİN/DMITRI CHIRCIU- Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Sultanbek Cumagulov, "Biz büyük bir devletin içinde kaybolma tehlikesi altındaydık ve Türk kardeşlerimizin yardımıyla kendi dilimizi, kültürümüzü ve tarihimizi koruyabildik." dedi.

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un doğumunun 90. yılını anma etkinliği kapsamında Ankara'ya gelen Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Cumagulov, AA muhabirine konuştu.

Cumagulov, Kırgızistan'a bağımsızlığını ilan ettikten sonra yardım eli uzatan ilk ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayarak, "Türk ya da Kırgız diye ayırım yapamam. Ülkenin bağımsız olması Yaradan'ın bize verdiği büyük lütfüdür. Biz büyük bir devletin içinde kaybolma tehlikesi altındaydık ve Türk kardeşlerimizin yardımıyla kendi dilimizi, kültürümüzü ve tarihimizi koruyabildik." ifadelerini kullandı.

- Aytmatov, Türk dünyasında önemli bir yerde

Aytmatov'un felsefesi ve düşüncelerinin Türk dünyasında önemli bir yere sahip olduğuna ve edebi mirası ölümsüzleştirildiğine dikkati çeken Cumagulov, Türkiye'de Kırgız yazar için anma etkinliği düzenlenmesinden hükümetinin duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumagulov, "Anma programı amacına ulaştı ve her şey beklediğimiz gibi gitti. Ancak Cengiz Aytmatov hakkında konuşulacaklar hiçbir zaman bitmez ama önemli olan biz Aytmatov'u az da olsa biraz tanıtmaya çalıştık." değerlendirmesinde bulundu.

Yazar Aytmatov’un her bir sözünde derin bir düşüncenin yer aldığını belirten Cumagulov, "Türk dünyasında Aytmatov'u tanıyan çok insan var. Aytmatov, her eseri sahnelendiğinde ya da basıldığında bizimle beraber yaşamaya devam eder. Türk dünyasına onu andığı için minnettarım." diye konuştu.

Cumagulov, Türkiye'nin Aytmatov'u ortak bir değer olarak sahiplenmesinin Türk dünyasında kardeşlik duygusunun yüksek olduğunu simgelediğini dile getirdi.

Kırgız Bakan, anma etkinliğini düzenleyen Türksoy'un kültür sanat alanında birçok proje gerçekleştirdiğini hatırlatarak, "Aytmatov'u anma programı İstanbul'da, daha sonra Bursa, Kastamonu, Kazakistan'ın başkenti Astana, Özbekistan ve Bakü'de de bu proje devam edecek." ifadelerini kullandı.

- Kırgızistan'da TİKA faaliyetleri

Cumagulov, Türkiye'nin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) aracılığıyla da birçok projeye imza attığını belirterek, "Bişkek'in tam ortasında bulunan Tarih Müzesinin tadilatı devam ediyor. Bu tadilat Türkiye tarafından finanse edilmekte. Bunun dışında yine Türkiye'nin desteğiyle çok modern teknolojiye sahip bir hastane yapıldı." şeklinde konuştu.

- Cengiz Aytmatov

Kuzeybatı Kırgızistan’ın Talas eyaletindeki 1928'de dünyaya gelen yazar Aytmatov, 1952'de yayınlanan "Gazeteci Cyuda" eseriyle edebiyat dünyasına adım atmıştı.

Yeni Dünya dergisinde 1958'de kaleme aldığı Cemile adlı hikayesi Fransız şair Louis Aragon tarafından "dünyanın en güzel aşk hikayesi" şeklinde tanımlamıştı.

Aytmatov, "İlk Öğretmen", "Deve Gözü", "Cemile" ve "Selvi Boylum Al Yazmalım" adlı hikayelerinden oluşan "Steplerden ve Dağlardan Hikayeler" adlı kitabıyla 1963'te Lenin edebiyat ödülünü almıştı.

İlk romanı "Toprak Ana"nın 1963'te yayınlanmasının ardından, Aytmatov, "Elvada Gülsayar" ve "Beyaz Gemi" romanlarını yazmıştı.

Aytmatov, aynı zamanda Kazak yazar Kaltay Muhammedcanov'la birlikte, Fuji-Yama adlı tiyatro kaleme almıştı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler