ADANA (İHA) - Türk ekonomisinin lokomotifi olan küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) tarafından üretilen ürünlerin dış pazarda satışa sunulabilmesine yönelik ciddi bir adım daha atıldı. Türk KOBİ'lerinin Amerika pazarından pay alabilmesine yönelik çalışmalarını sürdüren Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi tarafından Adana'da düzenlenen toplantıda, Çukurova KOBİ'lerinin önemli bir fırsat sunan bu organizasyondan sisteme üye olarak etkin bir şekilde yararlanabilecekleri bildirildi.
Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Vural Cengiz, Çukurova'daki KOBİ niteliğindeki şirketlerin sahipleri ve yetkililerinin de katılımıyla Adana Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıda konuyla ilgili bilgiler verdi. Amerika'da Türk işadamlarının varlığını artırmak istediklerini belirten Cengiz, bu kapsamda Türk KOBİ'lerinin Amerika pazarında konumlanması amacıyla başlattıkları çalışmaların da son aşamaya geldiğini kaydetti. Türk KOBİ'lerini gönüllü bir kuruluş olan ATAA şemsiyesi altında toplayarak Türk-Amerikan işbirliğinin geliştirilmesini hedeflediklerini kaydeden Cengiz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi bünyesinde kurulan bir joint venture şirketi aracılığıyla sisteme üye olan Türk KOBİ'lerinin mallarını ABD ve diğer ülkelerde pazarlayacağız. Bu kapsamda önümüzdeki 10 yıl içinde çoğunluğu ABD'de olmak üzere Kanada, Panama, Meksika, Brezilya ve Şili'de toplam 21 showroom açarak Kuzey, Orta ve Güney Amerika'da katılımcı şirket ürünlerinin en etkin biçimde pazarlanmasını sağlayacağız. Şunun altını özellikle çizmek istiyorum ki; Türk firmaları olarak Amerika'da başarılı olabilmek istiyorsak; mutlaka böylesine bir imece örgütlenmesine giderek güçlerimizi birleştirmek zorundayız. Türkiye'deki tüm KOBİ'leri olduğu gibi, Adana KOBİ'lerini de Amerika pazarında söz sahibi olabilecekleri bu sisteme katılmaya davet ediyorum."
ABD'de ofis kurarak tek başına bu ülkeye ihracat yapmak isteyen bir firmanın 104 bin dolar masraf yapması gerektiğini vurgulayan Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi Başkanı Vural Cengiz, "Oysa bizim oluşturduğumuz sisteme ortak olacak firmalar bir defaya mahsus olmak üzere sadece 6 bin dolar ödeyeceklerdir. Bu şekilde ortak olan firmaların ürünleri ise 12 ay boyunca Amerika'da düzenlenecek fuarlarda ve showroomlarda sergilenecektir. Sisteme ortak olan firmalarımız, Türk devletinin yurtdışı fuar desteğinden de faydalanabileceklerdir. Ayrıca bir yıl içerisinde ürünü pazarlanamayan firmalara yatırdıkları katılım payının iadesi de taahhütlerimiz arasında bulunmaktadır" dedi.
Türkiye ile Amerika arasındaki ticaret hacminin Türk ürünlerinin yeterince tanıtılmaması nedeniyle gelişemediğini belirten Cengiz, ilk yıl ABD'de açılacak 5 showroom aracılığıyla 11 milyon dolarlık ciro yapmayı beklediklerini kaydetti. 2010 yılında Meksika'da açılacak showroom ile birlikte ciroyu 225 milyon dolara yükseltmeyi hedeflediklerini kaydeden Cengiz, " 2015 yılında Arjantin'de açacağımız showroomun da devreye girmesiyle 3 milyar 140 milyon dolar civarında bir ihracat rakamına ulaşacağımızı tahmin ediyoruz" diye konuştu.