ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türk damak lezzetinin milli simgesi olan lokumun tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, muhafaza edilmesi ve pazarlanmasını sağlamak amacıyla, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne göre "Lokum Tebliği" hazırladı.
İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, şeker nişasta, içme suyu, sitrik asit, tartarik ve potasyum karışımından elde edilen lokuma, sakız, kakao, çikolata, susam, haşhaş tohumu, hindistan cevizi rendesi, fındık ve fıstık gibi sert kabuklu kuruyemişler katkı maddesi olarak kullanılacak. Hazırlanan tebliğe göre, lokum üzerinde ve içinde belirtilen katkı maddelerin dışında yabancı madde bulunmayacak, lokum elastiki yapıda olacak, dokusu ağızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilebilecek. Yine tebliğe göre, lokum tanımında kullanılan çeşide has tat ve kokuda olması gerekiyor. Yabancı tat ve koku içermeyecek, çiğ nişasta tadında olmayacak. Yine meyveli lokumda meyve oranı yüzde 15, sucuk tipi lokumda meyve oranı kütlece en çok yüzde 16, şekeri sakaroz cinsinden kuru madde de kütlece en az yüzde 80, kaymaklı lokumda kaymak oranı yüzde 87'i geçmeyecek.
KURALLARA UYMAYANA CEZA "Lokum Tebliği"ne göre, ürünlerin ambalajlanması ve depolanması, "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin 'etiketleme ve ambajlama' bölümüne uygun yapılacak. Etiketlemede ilave olarak çeşni eklemesiyle üretilen lokumlarda ürün ve çeşni adı mutlaka belirtilecek. Lokuma kullanılacak katkı maddelerinin yanısıra aromalar da yine "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"ne uygun hazırlanacak. Sözkonusu tebliğ, bu kapsamda yer alan ürünleri üreten ve satan işyerlerine bazı şartlar getiriyor. Tebliğ, tescil ve izin, ithalat işlemleri, kontrol ve denetim esaslarına uymayanlar hakkında 560 sayılı, "Gıdaların Üretimi, Teketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname" hükümlerine göre yasal işlem yapılacak. Tebliğde yer alan hükümlerin uygulanması ile ilgili denetimleri Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı gerçekleştirecek. Halen faaliyet göstererek lokum üreten işyerleri bir yıl içinde tebliğ hükümlerini yerine getirmek zorundalar.