İZMİR (A.A) - Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lale Kabadayı, son dönem Türk sinemasında ''erkek olma'' kavramı üzerinde büyük değişimler yaşandığını belirtti.
Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (EGESEM) bünyesinde gerçekleştirilen ''Sosyolojik Eleştiri ve Film'' konulu konferansta konuşan Doç. Dr. Kabadayı, özellikle 2000 yılı sonrası Türk filmlerinde ''maço ve karşısında tam zıddı olan fiziksel veya zihinsel özrü, eksikliği olan karakterler'' olmak üzere iki tip erkeğin ön plana çıkarıldığını kaydetti.
Filmlerde sosyolojik eleştirinin yapılabilmesi için eserin ait olduğu ülkeye dair kültürel kodları okuyabilmenin gerekli olduğunu ifade eden Kabadayı, bu kodların ülkenin yaşadığı değişikliklerle şekillendiğini savundu.
Lale Kabadayı, film eleştirisinde ilk bakışta görünenin altına gizlenmiş asıl anlamların ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, daha önce güç, başarı ve pratik zekayla özdeşleştirilen erkek karakterlerin değişmekte olduğunun gözlemlendiğini söyledi.
Kabadayı, Türk sinemasının son döneminde Yavuz Turgul'un senaryosunu yazdığı Kabadayı filminde olduğu gibi Yazı-Tura (2004), Janjan (2007), Gönül Yarası (2004), Sis ve Gece (2007), Kader (2006), Adem'in Trenleri (2007) gibi filmlerde de ''sorunlu, değerlerini kaybetmiş, fiziksel veya zihinsel hastalıklı, yetersiz görünen'' erkek karakterlerinin resmedilmesinde artış yaşandığına dikkati çekti.