İZMİR (İHA) - Avrupa Birliği'ne ihracat yapabilmek için 6 yıldır hummalı bir çalışma yürüten Türk Tavukçuluk sektörü hedefine ulaşıyor. Avrupa Birliği Halk ve Gıda Sağlığı Kurumu, Türkiye'yi ileri işlenmiş tavuk ürünleri ithal edilebilecek ülkeler arasına aldı. Karar, 29 Mart'ta Avrupa Birliği'nin resmi gazetesinde yayınlandıktan sonra Türk tavuk ürünlerinin AB yolculuğu başlayacak.
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, Türkiye ile AB arasında 6 yıldır yürütülen ve Türkiye'de kuş gribi vakaları çıkması nedeniyle iki kez kesintiye uğrayan görüşmelerin sonucunda mutlu sona ulaştıklarını belitti. Girit, "Türkiye'de ilk etapta 7 firma AB'ye işlenmiş tavuk ürünleri ihraç edebilmek için sertifika aldılar. İkinci aşamada 10 firmamız daha sertifika almak için başvurdu, gerekli prosedür tamamlandıktan sonra o firmalarımızda
AB'ye tavuk ürünleri ihraç edebilecekler. Şu anda sertifika alan 7 firmamızın Türkiye'nin toplam üretiminde yüzde 70 civarında pazar payları var" diye konuştu.
Avrupa Birliği Veteriner Hekimler Birliği'nin (FVO) 2003 yılından bu yana Türkiye'ye sürekli denetim elemanlarını gönderdiğini kaydeden Girit, en son 2007 yılında geldiklerini sonrasında olumlu raporlarını AB Halk ve Gıda Sağlığı Kurumu'na (SANCO) ilettiklerini, SANCO'nun aldığı kararların tüm AB ülkelerinde geçerli olduğunu söyledi. Girit, "SANCO bu ayın 16'sında kendi resmi internet sitesinde Türkiye'yi ileri işlenmiş tavuk ürünleri ithal edilebilecek ülkeler listesine koydu. Bu karar 29 Mart'ta AB Resmi Gazetesinde yayınlanacak ve ihracat başlayacak" dedi.
"AB BİZİM İÇİN PRESTİJ"
Avrupa Birliği Veteriner Hekimler Birliği'nin son 6 yıllık süreçte müteakip defalar gelerek sektörü denetlediklerini anlatan Girit şöyle devam etti:
"Tarım Bakanlığımız ve Beyaz Et Sanayicileri Derneği başta olmak üzere sektörün tüm unsurları çok disiplinli bir çalışma dönemi sonrasında AB'ye ihracat yapabilmemizin yolu açıldı. AB bizim için prestij bir pazar olduğu için ilk aşamada karlı olsa da olmasa da bu pazara girmeyi hedefliyoruz. Sonraki aşamada bu pazarın büyük oyuncularından birisi olmak istiyoruz. Sektörün nihai hedefi AB pazarında lider oyuncu olmak"
Türkiye 6 yıllık disiplinli bir çalışma dönemi sonrasında Avrupa Birliği'ne ileri işlenmiş tavuk ürünleri ihracatı için gün saymaya başladı. 29 Mart'ta AB'nin Resmi Gazetesi'nde Türkiye, işlenmiş tavuk ürünleri ithal edilecek ülkeler arasına alındıktan sonra Pınar Hindi, Keskinoğlu Tavukçuluk, Banvit, Şeker Piliç, Beypi Piliç, Er Piliç ve Şen Piliç, AB'ye ihracat yapabilmek için gerekli sertifikalarını almış durumdalar. Türkiye'den 10 firma da gerekli sertifika için başvuru yapmış durumda ve
incelemelerin tamamlanmasını bekliyor.