ANKARA (İHA) - Türkçe'deki Bozulma ve Yabancılaşmanın Araştırılması, Türkçenin Korunması ve Etkin Kullanımı İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkçe'nin Sümerce'yle yaşıt olduğunu ve yok olma tehlikesi bulunmadığını söyledi.
Prof. Dr. Akalın, TRT'nin, Eurovision Şarkı Yarışması'na yine İngilizce bir şarkı ile katılacağını öğrendiğini, buna karşı olduğunu da belirtti. Komisyon bugün TDK Başkanı Prof.DR. Şükrü Haluk Akalın'ı dinledi. Türkçenin yeryüzünün en zengin, en güzel dillerinden biri olduğunu söyleyen Prof.Dr. Akalın, yapılan araştırmalarda Türkçe'nin Sümerce'ye 168 kelime verdiğinin tespit edildiğini, bu araştırmanın Türkçe'nin en az Sümerce ile yaşıt olduğunu gösterdiğini belirtti. Yeryüzünde 100 milyondan fazla kişinin konuştuğu diller arasında Türkçe'nin 5. sırada yer aldığının altını çizen Prof.Dr. Akalın, "Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, yeryüzünde anadilini kurallara uygun olarak en erken Türk çocukları öğreniyor. Bunun nedeni Türkçe'nin zengin ve güçlü yapısıdır" ifadelerine yer verdi.
Türkçe'nin, en önemli güç kaynağının da söz varlığı olduğunu belirten Prof.Dr. Akalın, TDK'nın sözlüğündeki söz sayısının 112 bine ulaştığını, lehçe ve yerel ağızlarla bu sayının 600 bine çıktığına, Türkçe'de sadece akrabalıkla ilgili 9 bin kelime bulunduğuna dikkat çekti. Akalın, kitle iletişim araçlarında Türkçe'nin yanlış kullanıldığını, yabancı dillere yer verildiğini belirterek, yazılı basında ise en fazla yazım yanlışına rastlandığını, yine kitle iletişim araçlarında kısır söz varlığı, kaba dil kullanımı, kelimelerin yanlış kullanımı gibi sorunlar tespit ettiklerini ifade itti. Türkçede 'direkt' kelimesinin 11, 'trend' kelimesinin ise 56 karşılığı bulunduğunu belirten Akalın, reklamların ve işyeri adlarının Türkçe'nin yabancılaşmasında rol oynadığına dikkati çekti.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın, ortaöğretimde yabancı dille eğitimi kaldırmasının yararları olduğunu, ancak 13 üniversitede yabancı dille eğitimin sürdüğünü, yabancı dilde eğitimin, Anayasa'nın 3. maddesine aykırı olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Akalın, TRT'nin, Eurovision Şarkı Yarışması'na yine İngilizce bir şarkı ile katılacağını öğrendiğini, buna karşı olduğunu da belirtti. Akalın, spiker ve sunucuların mutlaka Türkçe eğitiminden geçirilmesini, Türkçenin kullanımı konusundaki yasal boşlukların giderilmesi için yeni bir yasa hazırlanmasını önererek, "İşyerleri Türkçe ad ile kuruluyor ama levhalarına yabancı bir isim yazıyorlar. Bu konuda belediyelere önemli görev düşüyor" diye konuştu.