HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye 2011'de su sıkıntısı çekecek mi?

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2011'de hiçbir ilde su sıkıntısı yaşanmayacağını belirterek, "Geçen yıl 23 milyar metreküp su varken, bu yıl 35 milyar metreküp su var" dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2009-2010 yılı yağışları ve su miktarları hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Eroğlu, Türkiye'nin yağışlar açısından çok zengin olmadığını belirterek, Türkiye'deki suyun akıllıca yönetildiği takdirde yeteceğini söyledi. Bölgelere göre Türkiye'nin farklı miktarlarda yağış aldığını ifade eden Bakan Eroğlu, Kızılırmak Nehri'nin yıllık akımının yüzde 65'i ilk üç ayda geçtiğini söyledi. Türkiye'ye yılda 501 milyar metreküp yağış düştüğünü belirten Eroğlu, "Yıllık kullanılabilir yer üstü suyu 98, yer altı suyu ise 14 milyar metreküptür. Böylece, Türkiye'nin ortalama yılda 112 milyar metreküp suyu kullanması imkan dahilindedir" dedi.

1 Ekim 2009-30 Eylül 2010 tarihlerini kapsayan bir yılda Marmara'ya 884 milimetre yağış düştüğünü söyleyen Bakan Eroğlu, 1940'tan itibaren ortalama yağış miktarının ise 687 milimetre olduğunu ifade etti. Eroğlu, "Bütün bölgelerimizde 2009-2010 yılı yağış bakımından iyi geçmiştir. Hemen hemen bütün bölgelerde, Doğu Anadolu'da dahi yağışlar ortalamanın üzerinde seyretmiştir. Türkiye ortalaması 640 milimetredir. Bu yıl 745 milimetre ile normalin üzerinde bir yağış meydana gelmiştir" diye konuştu.

2007-2008 döneminde kuraklık krizini çok iyi atlattıklarını ifade eden Eroğlu, "Ardından sulak yıl geldi. Uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 16 ve geçen yıla göre de yüzde 5 artma meydana gelmiştir" şeklinde konuştu.

Bakan Eroğlu, 2011 yılında ise yağışların Türkiye ortalamasına yakın seyrettiğini belirterek, genelde yağışların Türkiye ortalaması seviyesinde olduğunu söyledi. Bakan Eroğlu, uzun yıllar ortalamasının Doğu Anadolu'da yakalanamadığını belirterek, kar yağışı ile birlikte bu ortalamanın yakalanacağını ümit ettiğini ifade etti. Eroğlu, Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün en gelişmiş teknolojileri kullanarak yüzde 90 ve üzerinde doğru tahmin yaptığını söyleyerek, gelecek üç ayın tahminlerini yaptıklarını kaydetti. Türkiye'de Kuzey Anadolu, Marmara, Karadeniz ve Fırat havzasının bir kısmında yağışların normal seyredeceğinin tahmin edildiğini belirten Eroğlu, "Akdeniz, Ege, İç Anadolu'nun bir kısmında yağışlarda normale göre 50 milimetre düşüş olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Hava sıcaklığının ise 2011 yılında Türkiye'de 0,5-1 derece altında seyredeceğini ifade eden Bakan Eroğlu, "Derin bir şey değil. Her taraf donacak diye abartılı bir durum söz konusu değil. Kafkaslar'da, Doğu Avrupa'da 1-2 derece düşüş olabilir" diye konuştu.

Suyun yüzde 73'ünün sulamada kullanıldığına dikkat çeken Bakan Eroğlu, modern sulama tekniklerini kullandıklarını söyledi. Eroğlu, suyun yüzde 16'sının, 7 milyar metrekübünün içme suyu olarak, 5 milyar metrekübün de sanayide kullanıldığını kaydetti. 2011 yılında şehirlerde su sıkıntısı olacağı yönündeki endişelerle ilgili olarak da Bakan Eroğlu, "Geçen yıl 23 milyar metreküp su varken, 30 Kasım'da 35 milyar metreküp su var" ifadelerini kullandı.

Baraj ve göletlerin aktif hacminin 67 milyar metreküp olduğunu söyleyen Eroğlu, İstanbul'un 1994 yılında su sorununu Terkos Gölü'ne dubalar koyarak çözdüklerini belirtti. Eroğlu, "Baraj ve göletlerdeki aktif su hacmini 100 milyar metreküpe çıkarmamız gerekiyor. Başka yolu yok. Türkiye'de yağışlar sürekli değil. Su ihtiyacı yazın çok daha fazla. Yazın insanların su kullanım miktarı 1,5-2 katına çıkıyor. Mutlaka suyu biriktirip, yazın en çok talep olduğu zaman vermemiz gerekiyor. Ankara'da, İstanbul'da

barajlar yapmasak, bu şehirlere su vermemiz mümkün olmazdı. Sanayimize, evlere, sulama arazilerine su vermenin tek şartı baraj ve gölet yapmaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ekilebilir tarım arazisinin 28 milyar hektar, sulanabilir arazinin ise 8,5 milyar hektar olduğunu belirten Eroğlu, sulanabilir arazinin yüzde 64'ünün sulandığını bildirdi. GAP Bölgesi'nde muazzam bir çalışma olduğunu ifade eden Eroğlu, 2013 yılında çalışmaların tamamlanmasıyla 1 milyon hektarın sulanabileceğini söyledi. Yılda 433 kilovat saat üretebilecek potansiyele sahip olduğunu ifade eden Eroğlu, bunun 216 milyarlık kısmının değerlendirilebileceğini açıkladı. 41 bin megavatlık

hidroelektrik santralleri (HES) potansiyeli bulunduğunu belirten Bakan Eroğlu, geçen yıl 40 milyar kilovat saat elektrik üretildiğini belirtti. Hidroelektrik santralleri ile ilgili olarak Eroğlu, "Elektrik üretimin bir tek faydası yok, 5-6 faydası var" şeklinde konuştu.

DSİ'nin 35 yılda 18 milyon kişiye içme suyu sağladığını belirten Eroğlu, 8 yılda 10 milyon ilave kişiye içme suyu verdiklerini kaydetti. Barajların su durumundan da bahseden Eroğlu, İstanbul'da yüzde 70, Ankara'da yüzde 26 doluluk oranı olduğunu ifade ederek, "2011'de hiçbir ilimizde su sıkıntısı olmayacaktır" dedi.

İçme suyu arıtma tesisi kapasitesinin 5,3 milyon metreküp olduğunu ve 8 ilde de çalışmaların devam ettiğini belirten Eroğlu, 29 projenin tamamlandığını söyledi. Projelerden de bahseden Eroğlu, İzmir Gördes Barajı'nı tamamladıklarını, İstanbul Avrupa yakasının su ihtiyacını karşılamak için 135 metre derinliğinde 4 metre çaplı, 5 bin 550 metre uzunluğunda Sarıyer-Beykoz arasında deniz altından su geçişi hattı, Melen Çayı'ndan Ömerli Barajı'na suyun taşındığını belirtti. Ankara'nın su ihtiyacını karşılamak üzere 'Gerede Projesi' adıyla bilinen projenin 31-32 kilometre olduğunu belirten Eroğlu, 10 Aralık'ta inşaat ihalesi yapılacağını söyledi. Kesik Köprü Barajı'ndan suyu ilettiklerini kaydeden Bakan Eroğlu, "Kızılırmak'tan su getirme işini benimsedik. Atık su tesislerini hibe vererek tamamladık. Su kalitesi birdenbire değişti. Dolayısıyla Kızılırmak, Ankara'nın sigortasıdır" diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin içme suyunu teminen dünyada kullanılacak ilk sistemi yapacaklarını belirten Eroğlu, denizde askıda boruların taşınacağını söyledi.

Hava durumu ile ilgili olarak da bilgi veren Eroğlu, havanın genelde parçalı bulutlu olduğunu söyleyerek, kar müjdesi de verdi. Eroğlu, gelecek hafta kar yağışlı havanın geleceğini, pazartesiden itibaren Doğu Anadolu ve İç Anadolu'da kar yağışlı havanın görülebileceğini kaydetti. Bir basın mensubunun KKTC içme suyu borularının ne zaman döşeneceği sorusu üzerine Bakan Eroğlu, Anamur Alaköprü Barajı'nın zaman aldığını söyledi. İnşaatın başladığını açıklayan Eroğlu, temel atma merasimi yapılacağını ifade etti. Anamur Barajı'nın 4 yılda, boru hattının 2 yılda ve Geçitköy Barajı'nın ise 3 yılda yapılacağını tahmin ettiklerini belirten Eroğlu, tamamen yerli kaynaklarla projeyi bitireceklerini kaydetti. Projenin maliyeti ve Ilısu Barajı'ndaki son durumun sorulması üzerine Eroğlu, 55 milyon TL'ye Anamur'daki barajı yaptıracaklarını söyledi. Projenin maliyetinin 350-400 milyon TL civarında olduğunu belirten Eroğlu, deniz hattının önemli olduğunu söyledi.

28 baraj ve termik santral için anlaşma yapıldığını da ifade eden Bakan Eroğlu, bazılarının iptal edildiğini söyledi. Almanya, Avusturya ve İsviçre'den kredi temin edileceğini söyleyen Eroğlu, ülkelerin ısrar etmesi sonucu devam etmek durumunda kaldıklarını belirtti. Tamamen siyasi nedenlerle krediyi dondurma suretiyle oyaladıklarını söyleyen Bakan Eroğlu, banka konsorsiyumun kredi vermesiyle yola devam ettiklerini belirtti.

Ilısu Barajı'yla ilgili iddialar olduğunu hatırlatan Eroğlu, "Dünyada hangi barajı gösterirseniz gösterin, en iyi örnek gösterilecek olan; kültürel varlıkları, tarihin korunması ve yeniden yerleşimde en iyisi Ilısu olacaktır. Bunu gururla ifade ediyorum. Karşı çıkanlar var, onların maksadı başka. O bölgedeki yeniden yerleşimleri aldık, ilk önce Ilısu köyünü bin metrekare üzerine villa verdik. Ilısu köyü, çocuk parkları, köy konağı, mabedi ile Türkiye'deki en muhteşem köydür" dedi. Tarihi eserler için de pay ayırdıklarını belirten Bakan Eroğlu, Hasankeyf'in bir tarih ve kültür merkezi olacağını açıkladı.

Bir basın mensubunun Güney Kıbrıs'a su verilmesiyle ilgili sorusu üzerine Eroğlu, "Adada barış gerçekleşirse, neden olmasın" dedi.

Express


En Çok Aranan Haberler