HABER

Türkiye 3G'ye hazırlanıyor

Ankara (AA)- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu İkinci Başkanı Galip Zerey, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) üyeliği için abone merkezlerine hemen gitmeye gerek olmadığını, bunun belli bir zamana yayılacağını belirterek, "Nüfusu bin ve üzeri olan yerler, 10. yıl sonunda aşamalı olarak 3G ile kapsanmış olacak" dedi.

Zerey, 3G'nin 2009 Mayısta kullanılmaya başlanmasının hedeflendiğini hatırlattı. Operatörlerle imzalanan imtiyaz sözleşme taslaklarının Danıştay'a gönderildiğini bildiren Zerey, sözleşmelerin imzalanmasının ardından operatörleri cihazları ithal etmeleri ve sistemlerini kurmaları için 3 aylık bir süre tanındığını belirtti.

Yasaya göre, 3G'yi kullanmak isteyenlerin abone merkezlerine giderek işlem yapmaları gerektiğini belirten Zerey, "Abone merkezlerine hemen gitmek gerekmeyecek, zamana yayılacak. Aboneler SMS'le üye olabilecek, '6 ay içinde abone merkezlerine uğrayın' denilecek. 3G'yi hemen kullanmaya başlayacaklar. Zorlayıcı değil, kolaylaştırıcı olması için çalışıyoruz. Kanuna uygun olarak ıslak imza da alınacak ama hemen değil" dedi.İhale sonucunda ulaşılan 970 milyon avronun beklenen bir rakam olduğunu ifade eden Zerey, şunları söyledi: "İtalya ve İngiltere örneklerinde olduğu gibi yüksek lisans bedelleri almak mümkündü. Ama bunu aldığınız zaman operatörlerin yatırım yapmaya parası kalmıyordu. Sonuçtan memnunuz, onların da memnun olduğunu biliyorum. Onların ellerinde de yatırım yapacakları paraları kaldı."

3G ihalesinde mobil operatörlerin "abone sayılarına uygun bantları" aldıklarını anlatan Zerey, bantlar arasındaki frekans genişliği farkının hizmet kalitesi açısından sorun yaratmayacağını söyledi. A, B ve C bantlarının kalitesinin aynı olduğunu, bütün operatörlerin abonelerine aynı kalitede 3G hizmeti vereceğini ifade eden Zerey, şöyle devam etti:"En dar frekansı abone sayısı en fazla olan operatör alsa bile şu anda sorun yaşanmazdı ama sorun 5 yıl içinde yaşanabilirdi. Ancak, şu anda en az abone
sayısına sahip operatör, lider konuma geçerse, bu frekans aralığında sıkıntı yaşayabilir. İlk 5 yıl hiç sıkıntı olmaz. Ama elimizde 45 MHz frekans var. Sıkışan olursa buradan vereceğiz."

3G imtiyaz sözleşme taslaklarında yer alan bir başka düzenlemeye göre de her operatörün aşamalı olarak 500 Türk mühendisi çalıştırma zorunluluğu bulunduğunu ifade eden Zerey, bunun, 1500 Türk mühendise yeni iş imkanı demek olduğunu kaydetti. Zerey, operatörlerin cihazları belli oranda Türk üreticilerden almaları zorunluluğu da bulunduğunu da dile getirerek, uygulamanın dünyada örneği olmadığını söyledi.

En Çok Aranan Haberler