BRÜKSEL (İHA) - Finlandiya eski cumhurbaşkanı ve Bağımsız Türkiye Komisyonu Başkanı Martti Ahtisaari, Türkiye'den Avrupa'ya büyük bir göç olacağı endişesinin abartılı olduğunu belirterek, "Türkiye hakkında alınacak olumsuz bir karar Avrupa Birliği'nin (AB) inanılırlığını zedeler" dedi. Ahtisaari, Bağımsız Komisyonun siyasi kriterlerin yerine getirilmesi durumunda Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasından yana görüş içinde olduğunu söyledi.
AB'nin eski hükümet ve devlet liderleri Brüksel'de bulunan AB Basın Merkezi'nde AB'nin bağımsız Türkiye raporunu açıklamak üzere biraraya geldi. Basın merkezinde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye'nin AB'ye üye olma süreci ile ilgili olarak AB Komisyonu'nun Türkiye hakkındaki ilerleme raporunun yayımlanması öncesinde hazırlanan bağımsız rapor AB'nin eski hükümet ve devlet liderleri tarafından açıklandı.
Toplantıya AB'nin Genişlemeden Sorumlu Eski Komiseri Hals van den Broek, Avusturya Eski Dışişleri Bakanı ve Avrupa Genel Sekreteri Albert Rohan, halen Avrupa Parlamentosu üyesi olan Fransa eski başbakanı Michelle Rocard, Londra Ekonomik ve Siyasi Kriterleri Bölümü Başkanı Antoni Gidden, İspanya Eski Dışişleri Bakanı ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marcelino Ore Aguirre, Almanya'nın Saksonya Eyaleti eski başbakanı Kurt Biedenkokf, halen Avrupa Parlamentosu üyesi Emma Bonino, Polonya Dışişleri eski Bakanı Bronislaw Geremek ve komisyona başkanlık eden Finlandiya eski cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari katıldı.
"AB İNANILIRLIĞINI ZEDELER" Türkiye'nin AB'ye üyeliği hakkında hazırladığı raporu Brüksel'de açıklayan Bağımsız Komisyon Başkanı Martti Ahtisaari, Türkiye'nin Kopenhag kriterleri konusunda önemli ilerlemeler kaydettiğini, bu durumda AB'nin Türkiye'yi birliğin dışında bırakacak kararlar almasının olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti. Ahtisaari, "Eşi görülmemiş reform süreci görüşmelerin başlaması için komisyon erken bir tarih öneriyor. Ama Türkiye'nin siyasi kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Katılım müzakerelerinin reddedilmesi veya ileriye ertelenmesi risk oluşturacaktır. Türkiye'nin katılım müzakeresinin geciktirilmesi yanlış olacaktır. Türkiye 8 uyum paketi çıkararak önemli bir yol aldı. Türkiye hakkında alınacak olumsuz bir karar AB'nin inanılırlığını zedeler. Türkiye'den Avrupa'ya büyük bir göç olacağı endişesi abartıdır" diye konuştu.
Türkiye'de siyasi reformların artırılması ve iyileştirilmesinin gerektiğini ve reformların daha ileri götürülmesini isteyen Ahtisaari, "Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini teyit ederse katılım müzakerelerinin açılmasının siyasi açıdan gerekli olduğunu görüyoruz. Biz Türkiye'ye özel bir davranış sergilemiyoruz, adil bir tutum içerisindeyiz" dedi.
FIRSATLAR VE ZORLUKLAR Türkiye'nin AB'ye girmesinde fırsatların, zorluklardan daha fazla olduğuna dikkat çeken Ahtisaari, "Türkiye'nin jeopolitik durumu AB için büyük fırsatlar ortaya çıkarıyor. AB'nin güvenliği açısından da hayati önem taşıyor. Diğer taraftan Türkiye enerji transferi için önemli bir ülke. Ayrıca Avrupa'nın İslam dünyasıyla olan ilişkilerinde Türkiye stratejik bir ülke. Bir İslam ülkesinin Avrupa Birliği bünyesine alınması önemlidir. Türkiye'nin askeri yeteneği de Avrupa'nın savunma ve güvenliğinde son derece yararlı olabilir. Genç ve dinamik 70 milyonluk Türkiye'nin ekonomik olarak büyük potansiyeli vardır. Ekonomideki düzelmeler de Avrupa ekonomisine katkılarda bulunacaktır" diye konuştu.
Türkiye'nin AB'ye katılımındaki zorluklara da değinen Ahtisaari, "Boyutları ve özellikleri sebebiyle Türkiye AB'nin heterojenliğini artıracaktır. Gelecekte entegrasyon sürecinde değişiklikler ortaya koyacaktır. Ancak AB'nin kurumlarını değiştireceğini düşünmüyoruz. Türkiye'nin kültür ve gelenekselliğinden dolayı endişeler olabilir. Dinin özel hayata karışmış olması Türkiye'de derin köklere sahiptir; ancak Türkiye'nin Avrupa demokrasisine katılması en iyi korunma olacaktır. Göç konusunda da milyonlarca göçmenin Avrupa'ya akacağı son derece abartıdır. Türkiye için dolaşım özgürlüğü geçiş döneminden sonra uygulanacaktır. Türk ekonomisi ilerleme sürecindedir. Türkiye'nin istihdam sorunu vardır; ama şu anda yaşlanmakta olan Avrupa nüfusunu ele alacak alırsak, bu şekliyle Avrupa'da mevcut nüfusu ve refah seviyesini sürdürmek zor olacaktır, o zaman da göç bir ihtiyaç haline gelecektir" dedi.
"ERTELEME RİSKTİR" Ahtisaari konuşmasının sonunda, Türkiye'nin AB için uzun zamandan beri katılım beklediğini ve şu ana kadar da görülmemiş bir reform sürecinin gerçekleştirildiğini belirterek Bağımsız Komisyonun müzakerelerin açılması için erken bir tarih önerdiğini söyledi. Ahtisaari, "Avrupa Komisyonu Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini uyumunu teyit etmesi gerekli. Fırsatların zorluklardan fazla olduğunu görüyoruz. Katılım müzakeresinin ertelenmesi risk oluşturacaktır. Türkiye önemli ve gururlu bir ülkedir. Türkiye'nin beklentileri konusunda haklıdır. Türkiye kriterleri karşılarsa Komisyon olarak saygı ve adaletle muamele görmesini öngörüyoruz" diye konuştu.
Avrupa Parlamentosu üyesi Emma Bonino da toplantıda söz alarak, Türkiye'nin kadın hakları konusunda önemli ilerlemeler gerçekleştirdiğine değindi. Bonino, "Türk kadınları kadın hakları konusunda kahramanca, cesur davranıyorlar.Türkiye için kapıyı kapatmamalıyız" ifadelerini kullandı.