HABER

Türkiye, Avrupa halıcılığının merkezi oluyor

BURSA (İHA) - Avrupa'nın halı piyasasında yerini almaya hazırlanan Türkiye, tasarım ve el yapımı sistemiyle makine halı imalatını geliştirerek, dünyada ihracatçı konumuna gelmeyi planlıyor.

İpek Mobilya ve Tike Halı ortaklığıyla kurulan Koza Halı, yün ve akrilik el yapımı halılarıyla hem genç neslin tercih ettiği desenleri yakalarken, 3-4 yılda bir değişimi sağlayacak uygun fiyatı da tüketicilere sunuyor. Koza Halı ayrıca, Türk dizaynı halıları Avrupa'ya pazarlamanın kanallarını da oluşturuyor.

Koza Halı Murahhas Azası Tolga Tike, Türkiye'de 200 satış noktasıyla yeni desenleri en uygun fiyatlarla sunan halı markası olarak piyasada geliştiklerini söyledi. Yıl sonuna kadar 500 satış noktasını hedefleyen Koza Halı, en yeni, en moda, en kaliteli halıyı, çok uygun fiyatlarla tüketiciyle buluşturmayı prensip ediniyor. Tolga Tike, artık Türkiye'de alış veriş kavramlarının çok farklılaştığına dikkat çekerek, "Türkiye'de nüfusun yüzde 65'lik bölümü 20-45 yaş arası genç nesilden oluşuyor. Bu nesil, artık halıları 15-20 yıl kullanmıyor. Bu neslin yüzde 90'lık kesimi uygun fiyata aldığım güzel bir halıyı 3-4 yıl kullanayım. Sonra gelişen moda ve desenleri tekrar alabileyim diye bakıyor. Bu anlayış marka ve yatırımların çoğalmasını sağlıyor. Rekabet ortamı geliştiği için, süreç tüketicinin lehine oluyor. Türkiye'de yeni markaların sektöre girmesi ile, yılda 80-100 arası, tanesi 1.1 Euro olan devasa halı üretim makineleri giriyor. Bu üretim artışı ve maliyetlerdeki avantajları ile Türkiye, Avrupa'nın halı üreticisi Belçika'dan bu ünvanı alıyor. Ancak modeller güncel ve hızlı değişen hale geldi. Bu değişim için bir taraftan kaliteli üretimi sağlarken, fiyat avantajını da sunmak gerekiyor. Koza halı olarak el yapımı denilen, tabanca ile ilmek atan ürünleri satıyoruz. Şu anda tasarımları tamamen Türk koleksiyonerlerin hazırladığı çok değişik ebatlardaki halıları Çin'de üreterek, metrekaresi 55 YTL gibi ekonomik bir fiyatla el yapımı halı satıyoruz. Bu verimli ve trend üretimiyle zor pazar olan Avrupa'ya ihracatta öncelik veriyoruz. İlk yılda 10 milyon dolarlık bir ihracatı hedefliyoruz. Yabancı markaların bile yatırım yaptığı Türkiye, halıcılık sektöründen güçlenerek çıkacak. Birkaç yıl sonra, Türkiye'de tabanca ile el yapımı halıcılığı da gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Tüketim alışkanlıklarının geliştiği günümüzde, satış kavramı ve unsurlarının da gelişme içinde olduğunu belirten Tike, İpek Mobilya ile işbirliği yaparak bir sinerji meydana getirdiklerini söyledi. İpek Mobilya mağazalarında Koza Halı'nın bütün desenlerinin satıldığına dikkat çeken Tolga Tike, "Artık mobilyada büyük alış veriş merkezi anlayışı gelişiyor. 4-5 yıl sonra mobilya ve halı sektöründe büyük mağazalar geliştiğini göreceğiz. Ancak biz diğer bayilerimizi önemsiyoruz. Bu sebeple yıl sonunda örnek mağaza, bölge bayiliği, il bayiliği, satış noktası, corner gibi 5 farklı kategoride 500 satış noktası hedefliyoruz. Halının mobilya mağazalarında satışı birbirine olan uyum sebebiyle iki tarafa da bir sinerji sağlıyor. Şu anda 9 koleksiyon içinde yün ve kaliteli Japon akrilik malzemelerden değişik ebatlarda ürünleri genç nesil tüketicilerin beğenisine sunuyoruz" açıklamasında bulundu.

En Çok Aranan Haberler