ANKARA (İHA) - Türkiye, 'hayvanlardan insanlara geçen hastalık' olarak bilinen şarbon (antraks) hastalığından tam olarak kurtulamadı. Geçmiş yıllara oranla vaka sayısının azalmasına rağmen Türkiye'de şarbon hastalığı, ciddi bir sağlık riski olarak karşımızda duruyor. 2000, 2001, 2002'de 1 kişi, 2003'de 3 kişinin ölümüne neden olan şarbon, 2 yıldır Türkiye'de can kaybına yol açmıyor.
İHA muhabirinin Sağlık Bakanlığı'ndan aldığı bilgilere göre, şarbon son dönemlerde Bingöl, Malatya, Niğde, Muş, Kars, Bayburt ve Ankara'nı Haymana ilçesinde görüldü.
2000 yılında 396 vaka 1 ölüm, 2001'de 532 vaka 1 ölüm, 2002'de 371 vaka 1 ölüm, 2003'te 325 vaka 3 ölüm meydana gelirken, 2004'te 268 vaka, 2005 yılının ilk 6 ayında ise 77 şarbon vakası bildirimi yapıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından halka yönelik eğitimler ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin yaptığı çalışmalar sonucu olarak şarbon vakalarında son yıllarda bir düşüş dikkati çekiyor.
Son 2 yılda şarbon vakaları görülmesine rağmen can kaybının yaşanmaması sevindiriyor. Yapılan bütün çalışmalara ve alınan önlemlere rağmen, özellikle gözünü para hırsı bürümüş uyanıkların, hastalıktan ölmüş hayvanları kesip etlerini satması sonucunda Türkiye'de çok büyük sayılarda olmasa da şarbon vakaları görülüyor.
İnsanlarda bir şarbon vakasının ortaya çıkması durumunda, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü koordineli olarak görev yapıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ile İl Sağlık Müdürlüklerinden oluşan ekipler, hastalığın olduğu bölgeye giderek gerekli İnceleme ve değerlendirmelerle şarbon taraması yapıyor. Hastalıkla ilgili olarak halka yönelik eğitimlerin de verildiği bu çalışmalar sırasında, ölen hayvanlar usulüne uygun olarak ortadan kaldırılırken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın teşkilatlarınca da hayvanlar aşılanıyor.
Hastalık çıktığında yapılacak çalışmalar 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ve Yönetmeliği çerçevesinde yürütülüyor.
Şarbon, özellikle ot yiyen hayvanlarda görülen bir hastalık. Bununla birlikte şarbon enfekte hayvanlarla veya bunların çıkartılarıyla temas eden ve yahut meslek olarak hayvan ürünleri ile uğraşanlarda (yün, et ve dericilik alanlarında çalışanlar gibi) görülebilen zoonoz bir hastalık. Şarbon, hayvanlarda da zaman zaman görülebiliyor, bazen bu hayvanlarla veya ürünleriyle temasta bulunan, etini yiyen vatandaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Deri, bağırsak ve akciğer şarbonu olarak bilinen 3 klinik şekilde seyredebilen hastalığın, akciğer ve bağırsak şekli daha öldürücü olabilmekle beraber, deri şarbonundan da ölümlerin olabileceği ilmi kaynaklarca ifade ediliyor.
Türkiye'de görülen şarbon vakaları deri şarbonu şeklindedir.